Livet etter sprøyten – med narkolepsi som følge

En rystende dokumentarfilm «Efter sprutan», viser den nakne sannhet om hvordan det er å leve med narkolepsi etter svineinfluensavaksinen. Dette er realiteten, hverdagen og resten av livet til barn som er hardt rammet av en kronisk, alvorlig og livs-hemmende nevrologisk sykdom forårsaket av vaksinen Pandemrix. Få bryr seg om å tale saken til disse barna som ble ofre for det som omtales som en av vår tids største medisinske skandaler – svineinfluensavaksinen. Se dokumentaren her: «Efter sprutan»

En halv million barn i Norge ble vaksinert mot H1N1 i 2009 og 67  barn samt 17 voksne har utviklet narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix, ifølge Statens legemiddelverk, og 800 totalt i Europa er registrert med sykdommen.

Denne hjerteskjærende dokumentaren  handler om den 14 år gamle svenske, Emelie Olsson som alltid er trøtt, men klarer likevel ikke sovne om natten. For tre år siden fulgte hun myndighetenes anbefalinger og vaksinerte seg mot svineinfluensaen. Kort tid etterpå ble hun og hundrevis av andre barn og unge rammet av narkolepsi. Hun gikk fra å være et sunt og friskt barn til ufør.

Hvordan er det å leve med denne livslange, kroniske sykdommen, og hvem skal ta ansvaret for at hun ble syk? spør de i dokumentaren.

Lyttet ikke til sunn skepsis

Allerede samme år som svineinfluensaen brøt ut, advarte skeptiske røster fra mange hold i både Norge og andre land mot massevaksinering med den dårlig utprøvde Pandemrix. Høsten 2010 kom meldinger om flere tilfeller av søvnsykdommen narkolepsi blant barn som hadde fått vaksinen i Sverige og Finland. Etter hvert kom også slike meldinger fra Norge.

En ny europeisk studie bekrefter at tilfellene av narkolepsi har økt i antall i Finland og Sverige etter pandemien. Det samme gjelder Danmark.

– Det er etter hvert mange undersøkelser som peker på en sammenheng mellom vaksinering med Pandemrix og utvikling av narkolepsi. Det gjelder også denne studien, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Ville ikke anbefalt svineinfluensavaksinen til barn i dag

I etterpåklokskapens navn, ville ikke Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen anbefalt massevaksinasjon mot svineinfluensa for barn én gang til.

– Det korte svaret er nei. Når vi nå er kjent med at denne vaksinen trolig kan gi narkolepsi hos barn, med en forekomst på omtrent ett tilfelle av narkolepsi per ti tusen vaksinerte barn, så ville det vært veldig viktig informasjon for oss da vi besluttet vaksinering, sier han på spørsmål fra VG Nett.

Fakta

Hva er narkolepsi?

Narkolepsi er en nevrologisk tilstand som karakteriseres av plutselige og ukontrollerbare søvnanfall, påtrengende søvnighet på dagtid, søvnparalyseog noen ganger hypnagoge hallusinasjoner. Det antas at rundt tre millioner mennesker i verden er rammet av narkolepsi med symptomer som varierer fra knapt merkbare til sterkt hemmende. Søvnanfall om dagen og de tilhørende kortvarige lammelsene kan forårsake alvorlige problemer i pasientens sosiale, yrkesmessige og personlige livsutfoldelse.

Mer om Pandemrix og bivirkninger:

For vaksinen Pandemrix som ble brukt under svineinfluensapandemien i 2009/2010, har Statens legemiddelverk per dags dato mottatt totalt 1456 bivirkningsmeldinger knyttet til Pandemrix, hvorav 553 (38 prosent) er alvorlige.

Det er rapportert om 385 bivirkningstilfeller hos barn (0-19 år). Av disse er 160 (41,8 prosent) klassifisert som alvorlige bivirkninger.

En bivirkning klassifiseres som alvorlig bl.a. når det medfører sykehusinnleggelse.

Når det gjelder narkolepsi og/eller katapleksi, har Legemiddelverket mottatt 67 bivirkningsmeldinger hos barn i aldersgruppen 2-18 år.

Det er mottatt melding om 17 tilfeller av narkolepsi og/eller katapleksi hos voksne.

Det er estimert at om lag 2,2 nordmenn, inkludert 500.000 norske barn ble vaksinert med Pandemrix i influensasesongen 2009/2010.

Kilde: Statens legemiddelverk

 

 

Kilder:

Wikipedia

Mail Online

Nettavisen

VG

ABC Nyheter

The incidence of narcolepsy in Europe: Before, during, and after the influenza A(H1N1)pdm09 pandemic and vaccination campaigns

 

logo-dx

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: