Ny studie viser hvordan GMO landbruk dreper våre sommerfugler

Som om det ikke allerede finnes nok grunner til å stoppe all bruk av GMO innen landbruket, vel her er en til. En ny studie fra University of Minnesota og Iowa State University, viser en nedgang av monarksommerfugler på hele 81%. Det er et skremmende tall av flere årsaker, og forskerne bak studien sier det skyldes GM mais og soyabønner.

De er begge modifisert så de er  tolerante mot ugressmiddel, noe som medfører det kan sprøytes så store mengder alle planter untatt soyabønnene eller maisen dør. Dette som vel må sies å være en ekstrem form for landbruk, er normen for de som benytter seg av GM planter.

En av de plantefamilier ugressmidlet er i ferd med å utrydde er svalerotfamilien som er monarksommerfuglenes store favoritt.

I perioden 1999-2010 hvor GMO landbruk ble normen for mange bønder i USA, så man at svalerot hadde en nedgang på 58%, noe som er poenget bak ugressmiddel som Roundup. Nedgangen av svalerot var størst i områder hvor mais ble dyrket.

I samme periode opplevde man og  81% nedgang i egg og larven til monarken, noe som burde være forventet med denne type landbruk

Monarken legger sine egg og utvikler seg fra larve til sommerfugl på svalerotplanter, og den er en viktig del av et skjørt økosystem. Vi kjenner til biekollapsen som nå truer store deler av verden, men sommerfugler er og en viktig pollinator, men blir sjelden tatt med i denne debatten da de ikke pollinerer kommersiell avling.

John Pleasants som var en av personene bak den nye studien, kaller monarkens bortgang en av de klareste beviser på GMO landbruks unante konsekvenser for naturen. Her er det Monsanto sine produkter som er den største synderen, da offisielle tall fra USA viser de blir brukt av 72% av de som dyrker mais, og 94% av de som dyrker soyabønner.

Tidligere studier på en annen type GM mais kjent som BT mais, fant at larver fra monark sommerfugler døde hvis de spiste svalerotplanter med pollen fra BT mais.

En annen sammenheng man kan finne er fra en studie som kom på slutten av fjoråret, publisert i Environmental Sciences Europe. Den fant en kraftig økning av sprøytemidler som Roundup på GMO avlinger siden 1999.

Det ble og brukt mer sprøytemidler innen GMO landbruket enn andre typer landbruk. Dette på grunn av muterende natur som nå er motstandsdyktig mot sprøytemidlene. Såkalte superweeds er i dag blitt en stor plage for amerikanske bønder og de har spredt seg så langt som til Canada.

Sommerfugler forsvinner og i Europa, 17 forskjellige arter har blitt redusert med hele 70%, og 10% av alle arter er utryddningstruet.

De har en skjørhet for økologiske endringer som gir oss en utrolig god indikator på økosystemets tilstand

Kilder:
Insect Conservation and Diversity
Milkweed loss in agricultural fields because of herbicide use: effect on the monarch butterfly population

StarTribune

Study ties GMO corn, soybeans to butterfly losses

NBC News
A plan to save Europe’s threatened butterflies

NaturalSociety
New Study Confirms GMO Crops Causing More Pesticide Use, Superweeds

 

 

 

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: