Feilinformerer helsedirektoratet om faren ved salt?

En melding vi har blitt servert i mange år fra våre helsemyndigheter, er at vi må redusere vårt saltinntak. Helsedirektoratet kjører ut såkalte saltkampanjer, og lager utredninger som strategi for redusering av saltinntak i befolkningen. Faren ved høyt saltinntak er en av de etablerte sannheter man ikke bør rokke ved, og tanken om hvor skummelt salt er for kroppen, sitter solid støpt i vår sjel.

De offisielle helseråd vi får servert er at redusert saltforbruk er helsemessig bra for alle, men det ser ut til at den anbefalingen er det motsatte av hva vitenskapen sier.

Så kanskje er det på tide å nyansere  denne informasjonen litt.

Salt er noe kroppen vår er avhengig av. Noen eksempler på salt sin viktige rolle er, fjerning av giftstoffer fra kroppen, føre næring til celler, regulere blodtrykk og formidle impulser fra nervesystemet. Salt regulerer signalstoffene i våre hjerner og er en naturlig antidepressiva.

Salt er nødvendig for god helse. Med mindre du er overvektig, vil din helse sannsynligvis bli bedre hvis du spiser hvor mye salt du ønsker, i stedet for å unngå det. Kroppen vår vil naturlig opprettholde riktig salt nivå, og for de fleste av oss er det kun når nyrene er skadet ved sykdom de vil ha problemer med å håndtere salt.

Journal of the American Medical Association (JAMA) kom i 2011 ut med en studie hvor de så på sammenhengen mellom høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer og død.

Det var en studie på 3,681 personer som konkluderte med at folk med høyere saltinntak har betydelig mindre hjertesykdommer, og dødsfall som følge av det. Eller, de med lavt saltinntak hadde 4 ganger mer dødsfall fra hjerte og karsykdommer.

«The associations between systolic pressure and sodium excretion did not translate into less morbidity or improved survival. On the contrary, low sodium excretion predicted higher cardiovascular mortality. Taken together, our current findings refute the estimates of computer models of lives saved and health care costs reduced with lower salt intake. They do also not support the current recommendations of a generalized and indiscriminate reduction of salt intake at the population level. However, they do not negate the blood pressure-lowering effects of a dietary salt reduction in hypertensive patients»

Dette er en studie uten de vanlige interessekonflikter som vi ofte opplever. Ingen farma finansiering, eller tilknytning til industrien som ble studert.

Så har vi en systematisk gjennomgang av studier på området fra det anerkjente Cochrane instituttet, ved navn Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease.

» longest follow up showed no strong evidence of any effect of salt reduction. Cardiovascular morbidity in people with normal blood pressure or raised blood pressure at baseline  also showed no strong evidence of benefit. Salt restriction increased the risk of all-cause death in those with congestive heart failure

Nå er ikke alt salt det samme. Det deles vanligvis opp i 3 grupper hvor koksalt er det mest brukte. Det er et raffinert salt som ikke er i balanse slik naturen lagde det, og inneholder hovedsaklig bare natriumklorid.

I naturlig salt som havsalt eller bergsalt vil forholdet mellom for eksempel kalium og natrium være balansert, men i raffinert koksalt er blant annet kalium fjernet.

Koksalt er knust til en fin masse, og trenger dermed antiklumpemiddel av forskjellige typer. Det kan ofte være varianter av aluminium, eller E535, E536 og E538, som alle er basert på cyanid.

I mange land er det faktisk påbudt å tilsette nervegiften fluor i salt, og det norske mattilsynet fikk i 2006 forespørsel om det samme. En undersøkelse publisert i Acta Odontologica Scandinavica, viste at Mexico sin innføring av fluor i salt og fluor i tannkrem medførte at fluorose økte til 52%.

«Conclusions. A close relationship was found between exposure to toothpaste and dental fluorosis. Implementation of the fluoridated salt program greatly increased the risk of fluorosis.»

Av disse grunner er det derfor viktig å se på innholdsfortegnelsen, og holde seg til naturlig uraffinerte typer salt, uten tilsetningsstoffer. En av disse kan være Maldonsalt. Det høstes ved Atlanterhavskysten i Spania og Frankrike, og blir av matkjennere betegnet som nummer 1.

Så kansje er det på tide for myndighetene å gjennomgå sin saltstrategi, se på forskningen som ligger ute, hvor kommer den fra, hvordan er den utført,  og så gi oss ærlige anbefalinger.

Kilder:

Journal of the American Medical Association
Fatal and Nonfatal Outcomes, Incidence of Hypertension, and Blood Pressure Changes in Relation to Urinary Sodium Excretion

PubMed

Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized controlled trials (Cochrane review).

Acta Odontologica Scandinavica

Dental fluorosis in cohorts born before, during, and after the national salt fluoridation program in a community in Mexico

Ren Mat
Salt på maten

matmeg.no
Ulike typer salt

 

Bilde
http://thezestymoose.com/finishing-salts/

 

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: