Frøkartell- EU vil bestemme over din hage

Den tyske avisen «Deutsche Wirtschafts Nachrichten» skriver 23 april 2013 at EU-kommisjonen ønsker å pålegge alle bønder og gartnere å bruke standard frø godkjent av kommisjonen.  Gamle og sjeldne frø-arter blir lite sannsynlig godkjent og bruk av dem straffbart selv i din egen hage.

EUs frølovgivning for 2013 er revidert av EU-kommisjonen. Industrien med aktører som Monsanto, lobbyer for lover som truer små frøforhandlere, gartnerier og bønders egne frø, ja selv  frø fra private hager. En avgjørelse ble legalisert i juli 2012: Bønder har kun lov til å selge offisielt godkjente frø. Så langt er gamle og sjeldne frøvarianter som ble byttet mellom bønder i små mengder, ekskludert.  Hvis det går slik kommisjonens planlegger,  kan verken småbønder eller privatpersoner gi bort sine egne frø i fremtiden.

forbudte-veggis

Straffbart å utveksle egne frø

Fri utveksling av frø og planter mellom bønder, gartnere og privatpersoner kan bli straffbart. Truede arter kan bli utelatt fra kommisjonens utvalg uten omfattende byråkratisk og regulatorisk godkjennelse. Mange konvensjonelle grønnsaker og korn vil dermed forsvinne fra dyrking.

«Den obligatorisk registreringen av alle varianter ville føre til en fullstendig frø-samling og småskala landbruk blir dermed helt utelukket fra frø-samlingen, står det i teksten som følger med et  felles opprop fra Noahs Ark und Global 2000

De som tjener på normaliseringen er mat-grupper som allerede har delt hoveddelen av frø-markedet seg imellom. Lobbyvirksomhet for et frøkartell har foregått over år i Brussel. Målet er at noen få store selskaper skal kontrollere hele matproduksjonen. Allerede er små-konkurrenter tvunget  til å kjøpe frø eksklusivt fra Monsanto og kan i fremtiden bli straffet med administrative sanksjoner og harde bøter.

Hagepolitiet

Det haster å gi sin stemme mot denne innskrenkingen av folks valgfrihet og sørge for at flere EU-medlemsland sier nei. Vedtaket er ikke iverksatt og EU-kommisjonen må sende utkastet innen 6. mai, så skal Europa-parlamentet  forholde seg til det. Om parlamentet skulle godkjenne loven, kan ikke privatpersoner lenger dele sine frukt og grønnsaker fritt og Monsanto får gjennomslag for en EU-standard. Vi kan bare anta at det må opprettes et eget «frø- & hagepoliti» som følge. Vil du ha besøk av dem?

Del dine frø, frukt og grønnsaker.

 

Bidra aktivt med din stemme mot dette udemokratiske lovforslaget:

Underskriftskampanje mot EUs nye frølov

Oversatt fra tysk:

Ny frølov fra EU

I 2013 er EUs frø-lovgivning revidert. Industrien lobbyer for lover som truer de små frøforhandlere, gartnerier, bonders frø og varianter.

Å dele frø: Snart ulovlig
Fri utveksling av frø og planter mellom bønder og gartnere kan bli straffbart. Truede frø-arter står i fare for å ikke bli tatt med i utvalget uten omfattende regulatorisk godkjennelse.

NOAH’S ARK und GLOBAL 2000 er en kampanje for en bærekraftig frø-lovgivning i EU. For å beskytte mangfoldet av frø og bøndenes såkultur.

SIGNER OPPROPET NÅ!

Åpent brev fra miljøvernorganisasjoner

Tapet av frø-mangfold må øyeblikkelig stoppes

Nei til EU – Ja til handelsavtale og ut av EØS 

 

Kilder:

EU will Anbau von Obst und Gemüse in Gärten regulieren

OPTIONS AND ANALYSIS OF POSSIBLE SCENARIOS FOR

THE REVIEW OF THE EU LEGISLATION ON THE

MARKETING OF SEED AND PLANT PROPAGATING

MATERIAL

Review of EU rules

 

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: