Massive protester påvirker EUs nye frølov

Uten tvil har det massive engasjementet til folk som sprer informasjon og underskriftskampanjer mot EU kommisjonens forslag til ny frølov, hatt effekt.  6. mai ble den reviderte frøloven fremsatt for EU parlamentet med tilføyninger som ikke fantes i det opprinnelige utkastet.

Mandag 6. mai ble en ny frølov lagt frem for EU-kommisjonen som har som mål å klassifisere og regulere all planteliv hvor som helst i Europa. Takket være intens press fra hundretusener av privatpersoner, miljøorganisasjoner, bønder, gen- og frøbanker og regjeringer som er medlemmer av EU, er følgende endringer lagt til lovforslaget:

* Hjemmegartnere kan lagre og bytte godkjente frø uten å bryte loven.

* Enkeltpersoner og små organisasjoner kan dyrke og levere / selge ikke-godkjente grønnsakfrø – så lenge de har mindre enn 10 ansatte.

* Frøbanker kan dyrke ikke-godkjent frø uten å bryte loven.

* Det kan være enklere (på en uspesifisert måte) regler for store produsenter av frø egnet for økologisk landbruk i en (uspesifisert) framtidig lovgivning – muligens.

Dette lovutkastet er fortsatt svært dårlig og restriktiv, men tillater mer enn det opprinnelige utkastet som nærmest utraderte bruk av alle frø som ikke kom inn under foreslått restriktiv godkjenning.

Les om det opprinnelige lovutkastet

Forferdelig lovforslag

«- Lovforslaget var helt forferdelig, og det er godt å se at kommisjonen har svart på de hundretusener av borgere som hevet sin røst mot den. De har gjort viktige innrømmelser for hjemmedyrkere og småbønder, men det er en skam at de ikke tenkte på dem i utgangspunktet», sier Ben Gabel, grønnsaksoppdretter og direktør for » The Real Seed Catalogue.

«- Det vil imidlertid fortsatt ha negative konsekvenser. Det vil stoppe den faglige utviklingen av grønnsaksvarianter for hjemmegartnere, økologiske dyrkere, og småskala markedsbønder», sier Gabel.

eu-hagpurk

Frøbyttekafe  og frøbanker

Vi oppfordrer alle som ønsker å bevare plantearter og spesielt arvefrø til å danne frøringer og  private frøbanker for deling og sikker oppbevaring for fremtiden. Vi lar Kafè Saba på Grønland i samarbeid med Majobo, som inviterer til Frøbyttekafe søndag 12. mai, inspirere mange til det samme.

frøkafe

Fortsett å protester

Neste steg for loven er godkjenning eller modifikasjoner i EU-parlamentet og hvilken vei det går vet ingen. Derfor er det viktig å fortsette å protestere og skrive under på opprop mot dette udemokratiske lovforslaget som legger tilrette for kartellvirksomhet av frø med pengegriske storaktører som Monsanto.

Signer og del opprop mot det nye lovforlaget:

* Helfen Global 2000

* We will not comply

Vi oppfordrer deg til oppmøte her:

March Against Monsanto Oslo, Norway

Den offisielle versjonen av loven fra og med 6. mai 2013

Klikk for å få tilgang til proposal_aphp_en.pdf

Hovedbilde: greeningourlife.blogspot.com

mot-monsanto

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: