Frykt for brystkreft er big business – Myriad Genetics

Skuespilleren Angelina Jolie, har tatt et drastisk valg og amputert sine friske bryster grunnet frykt for «arvelig» brystkreft. Hun valgte å stå frem offisielt med sin doble masektomi i New York Times, for å opplyse andre kvinner og gi dem mulighet til å teste seg for BRCA1– og BRCA2 genet mens aksjene i billiardbedriften Myriad Genetics med patent på genet, har skutt i været som følge.

Blir kvinner over hele verden lurt til å støtte Angelina Jolie i den tro at hun gjorde det eneste rette? Hva om hun like gjerne bidrar til å spre unødig kreftfrykt og sørger for at en kynisk kreft- og genindustri tjener på det? Ved å kikke industrien litt nærmere i kortene, ser man et større bilde.

Jolie skal ha hatt en 87 prosent sjanse for å utvikle brystkreft grunnet det arvelige genet BRCA1 og er ikke alene blant  kjendiskvinner som velger å fjerne friske kroppsdeler i frykt for å utvikle genetisk betinget kreft i bryst og eggstokker.

– Jeg sier nei, vi skal ikke tilbake dit. Kvinner kommer ikke til å ta mastektomi av frykt og angst. Det var en tid da det eneste valget kvinner hadde var å fjerne bryst og ha radikal kirurgi, men vi er langt forbi den tiden nå, sier Dr. Funmi Olopade, en av verdens ledende autoriteter på arvelig brystkreft.  Hun mener altfor mange kvinner lar seg skremme av statistikken og ser kirurgi som sitt eneste håp.

– Estimatene er ikke 87-prosent for alle kvinner. Faktisk kan det være så lavt som 37 prosent hos enkelte kvinner», sier Dr. Olopade, ifølge «Healthbeat».

Hvor mange har egentlig kreftgener?

Myriad Genetics påstår at 7 prosent av all brystkreft skyldes defekte BRCA1 og BRCA2 gener,  mens National Cancer Institute (NCI) utrolig nok åpent innrømmer at risikoen for brystkreft stammer fra et bredt utvalg av «genetiske eller miljømessige faktorer» og at det er vanskelig å tallfeste risiko. NCI skriver:

«Det er viktig å merke seg at det meste av forskning knyttet til BRCA1 og BRCA2 har blitt gjort på store familier med mange personer berørt av kreft. Estimater på bryst-og eggstokkreft risiko forbundet med BRCA1 og BRCA2-mutasjoner har blitt beregnet ut fra studier på disse familier. Fordi familiemedlemmer deler en del av sine gener, og ofte deres miljø, er det mulig at det store antallet krefttilfeller sett i disse familiene delvis skyldes andre genetiske eller miljømessige faktorer. Derfor er risiko-estimater basert på familier med mange kreftberørte medlemmer ikke nødvendigvis det reelle nivå av risiko for BRCA1 og BRCA2 mutasjonbærere hos den generelle befolkningen. I tillegg er ingen data tilgjengelig på langsiktige studier av den generelle befolkningen med kreftrisiko hos kvinner som har skadelig BRCA1 eller BRCA2 mutasjoner, og kvinner som ikke har slike mutasjoner. Derfor er prosentsatsen fastsatt et anslag som kan endres etter hvert som flere data er tilgjengelig.»

Vi blir lullet inn i en illusjon rundt statistikk som ikke kan dokumenteres og en fryktspreding blant kvinne og menn som er unødvendig. 90 prosent av all brystkreft er knyttet til kvinnehormonet østrogen også hos menn, ikke gendefekter. Det er her den største utfordringen ligger, å forebygge og motvirke kreft uten å amputere friske kroppsdeler preventivt grunnet frykt. Ikke med ett ord nevner denne genindustrien hvordan ernæring og livsstil kan påvirke våre gener og forebygge mot kreft.

Våre gener er billiardindustri

GMO-giganten Monsanto produserer genmodifiserte frø og hevder å eie den genetiske koden til frø de selger via patenter. Får de monopol på frø slik de er på god vei til i USA og EU, kan de kreve en royalty av absolutt alle i hele verden som ønsker å dyrke mat.

Ved å ha egne patenter på menneskegener og dermed «eie» deler av våre kropper, posisjonerer Myriad Gentetics seg på samme måte som Monsanto og kan kreve royalties ved testing av og forskning på et bestemt gen til priser og krav et monopol kan tillate seg.

Verdens største produsent av DNA-testing og analyseverktøy, Life Technologies Corp, sa at det er klart til å bli kjøpt opp av Thermo Fisher Scientific for en rekordhøy $ 13600000000,» skriver MarketWatch.com. Et race som ble satt i høygir for mer enn 26 år siden opphetes, med utenlandske regjeringer og selskaper som bidrar med finansiering sammen med USA i forsøk på å kartlegge alle menneskelige genom. Og selv om den siste flom av fusjoner og oppkjøp i genomikk-universet har gitt avkastning, har investorer fortsatt muligheter til å tjene på denne billion-dollar industrien.

mygn-gif_150013

Tvilsom eierskap av gener i Høyesterett

«American Civil Liberties Union (ACLU ) og Public Patent Foundation (PUBPAT) gikk i mai 2009 til søksmål mot Myriad Genetics da de mener patentene på genene BRCA1 og BRCA2, assosiert med bryst- og eggstokkreft er grunnlovtsridig og ugyldig. 15. april 2013 argumenterte ACLU mot patentering av gener for Høyesterett og avventer dom i sommer.

ACLU skriver; «På vegne av forskerne, genetiske rådgivere, kvinner pasienter, kreftpasienter, brystkreft og kvinners helsegrupper og vitenskapelige foreninger som representerer 150.000 genetikere, patologer og laboratoriefagfolk, har vi argumentert for at menneskets gener ikke kan patenteres fordi de er klassiske produkter av naturen . Søksmålet påpeker at genpatenter bryter med First Amendment (amerikansk grunnloven) og kveler diagnostisk testing og forskning som kan føre til kurer og at de begrenser kvinners valg av medisinsk behandling.»

Bedrifter og universiteter eier allerede cirka 20 prosent av våre gener gjennom patenter.  Eieren av en genpatent har rett til å hindre andre fra å studere, teste eller se på et gen. Resultatet er at vitenskapelig forskning og genetisk testing har blitt forsinket, begrenset eller stoppet på grunn av bekymringer rundt genpatenter. Dermed blir vitenskapelig forskning kvalt mens et selskap får monopol på «intellektuell eiendom» kodet i vår egen DNA.

Slik har Angelina Jolies genetiske utfordring hun valgte å fronte offentlig, blitt en beleilig fjær i hatten for en storindustri som fòrer kvinner med unødvendig frykt for bryst- og eggstokkreft, mens de raker inn usannsynlige inntekter. En frykt som ikke bare koster kvinner og menn friske kroppsdeler, men store økonomiske belastninger mange ikke kan bære.

Oppdatert 6. februar 2014

Her kan du følge utfallet av overstående rettsak og nye som har kommet til mot Myriad Genetics og deres søksmål mot andre.

Genomics Law Report ®

 

 

Kilder:

Wikipedia om BRCA1

Wikipedia om BRCA2

New York Times

National Cancer Institute (NCI)

Healthbeat

Cancer biology & therapy

American Civil Liberties Union

Vitamin D Council

Science Daily

 

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: