GMO-frie såfrø – hvem selger det?

Stadig flere innser at GMO-mat ikke gagner naturen eller mennesket . Vi har lest hvordan bie- og humlebestander dør over hele verden grunnet forgiftning fra sprøytemidler, at ufødte har GMO-toksiner i blodet og hvordan fattige bønder i India har begått selvmord takket være Monantos klamme hånd om jordbruket.  Folk våkner opp og som en positiv følge  er det inn å dyrke mat selv. Balkongkasser blir gjort om til urtehager og parseller blir mer og mer etterspurt.  Har du en hageflekk eller et jorde å boltre deg på, kan du kanskje bli selvforsynt med sunne vekster og egne, gode frø å bruke videre.  

Hvor finner du frø som ikke er Roundup- Ready og fri for GMO?

Monsanto kjøpte Semenis Seeds, verdens største frøselskap i 2005. I tillegg til GMO-virksomheten eier Monsanto nå tusenvis av konvensjonelle frøselskaper. Dette oppkjøpet bidro til at Monsanto nå eier 40% av frømarkedet i USA og 20% av hele verdensmarkedet inkludert økologiske- og arvefrø (heirloom). Å unngå Monsanto-eide frø er ikke bare lett, derfor vil vi forsøke å skape en liste over GMO-fri og økologiske frøprodusenter/selgere.

Hjelp oss å hjelpe hverandre

Vi ønsker derfor å oppfordre til deling/salg av sikre, GMO-frie,  økologiske- og arvefrø. Vi trenger din hjelp til  å finne de beste frøprodusenter i Norge, Skandinavia og Europa for å  lage en liste over dem. Likeså informasjon om frøringer og -grupper som dyrker og deler/selger økologiske- og GMO-frie frø lokalt og nasjonalt.

Liste over Frøprodusenter som selger GMO-frie, økologiske og arvefrø (oppdateres):

 

Produsent/salg Land GMO-fri Økologisk/Bio-dynamisk Arvefrø
Solhatt økologiske frø Norge x x x
Runåbergs Fröer Sverige x x x
Rara Växter: Sverige x x x
Impecta: Sverige x x x
De Bolster Nederland x xx
Garden Organic UK x x x
The Real Seed Catoalogue UK x x x
Chiltern seeds UK x x x
Plant world seeds. UK x x x
The Organic Gardening UK x x x
Seedsite Italia x x x

Husk -Såfrøaksjon for en GMO-fri fremtid

Torsdag 6. juni klokken 18:00 blir det såfrøaksjon i Oslo. Under årets siste såfrøaksjon kommer blant andre stortingsrepresentant for KRF Dagrun Eriksen, leder i Bondelaget Nils T. Bjørke og matskribent Andreas Viestad.

Det blir oppmøte i Middelalderparken før en går samlet til «Herligheten almenning», Bjørvika, Oslo.

Logo,_nettverk_gmo_fri_250_223_s_c1_center_center_0_0_1

Nettverk for GMO-fri mat og fòr

Nettverk for GMO-fri mat og fôr består av 18 forskjellige organisasjoner: Biologisk-dynamisk Forening, Coop Norge Handel, Debio, Framtiden i våre hender, Greenpeace, Grønn Hverdag, Miljøvernforbundet, Natur og Ungdom, Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag, Norges Bygdeungdomslag, Norges Kvinne- og familieforbund, Norsk bonde- og småbrukarlag, Norsk landbrukssamvirke, Norges Naturvernforbund, Oikos – Økologisk Norge, SPIRE – Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon og Utviklingsfondet.

Fakta om GMO av Tore B. Krudtaa, Monsanto.no

GMO (Genetisk Modifisert Organisme) er en organisme som har fått endret sitt arvestoff ved hjelp av genteknologi. Ved å benytte genteknologi kan man, i laboratoriet, kombinere DNA fra ulike individer og/eller arter.

GMO-industrien har produsert og patentert en rekke ulike planter som benyttes i jordbruket. Eksempler på planter som er genmodifisert er: Mais, raps, soya og bomull.

GM-planter (Genetisk Modifiserte planter) som benyttes i jordbruket er i all hovedsak endret på en slik måte at de tåler å bli sprøytet med et giftstoff som ellers dreper alle andre planter på åkeren, eller de er endret slik at de selv produserer et giftstoff i hele plantens levetid.

 

Alle tips om frøprodusenter mottas med takk enten til vår epost: kildennyheter@gmail.com eller vår Facebookside i denne tråden: Kilden Nyheter

Kilder:

Occupy Monsanto

High Mowing Organic Seeds

Monsanto.no

Association for Plant Breeding for the Benefit of Society

Agropub

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: