Hampfrø – «moren til all mat»

Hva tenker du når jeg sier hampfrø? Ser du for deg en marihuana-røykende hippy som surrer rundt og smiler til solen? Vel, industriell hampfrø har ikke rus-effekt da det ikke inneholder THC du ellers finner i blader og stilken til selve Cannabisplanten i samme familie. Hvis det ikke ruser, hvorfor hauses dette frøet opp slik at noen kaller det «moren til all mat»?

Hampfrø (Fructus Cannabis) er fra nøttefrukten til Cannabis sativa. Disse frøene er proppfulle av livgivende næringsstoffer, og i likhet med linfrø, inneholder de alle 20 aminosyrer vi trenger inkludert 9 essensielle aminosyrer (EAA) våre kropper ikke kan produsere selv.

To teskjeer hampfrø inneholder like mye fiber som en kopp rå spinat og inneholder 10 prosent mer jern enn spinat. Og to små teskjeer inneholder også like mye protein som en kopp quinoa.

hippie_russh magazine photo

Bilde: whipperwhippet

Hampfrø har også:

– Et høyt proteininnhold av de enkle proteiner som styrker immunforsvaret og bekjemper giftstoffer.

– Å spise hampfrø i hvilken som helst form kan hjelpe, om ikke helbrede, folk som lider av auto-immune sykdommer. Denne konklusjonen understøttes av det faktum at hampfrø har blitt brukt til å behandle ernæringsmessige mangler forårsaket av tuberkulose, en alvorlig ernæringstappende sykdom som fører til at kroppen svinner hen.

– Naturens beste plantekilde for essensielle fettsyrer, med mer essensiell fettsyre enn linfrø eller andre nøtter og frø-olje.

– En perfekt 3:1 ratio av Omega-6 linolsyre og omega-3 linolensyre  – for kardiovaskulær helse og generell styrking av immunforsvaret.’

– En overlegen vegetarisk/vegansk kilde til protein som er lett fordøyelig.

– Har lite eller ingen fytoøstrogener i motsetning til linfrø.

– En rik kilde til fytokjemikalier, det sykdomms-beskyttende elementet i planter med egenskaper som beskytter immunforsvaret, blodet, vev, celler, hud, organer og mitokondrier.

– Den rikeste kjente kilden til flerumettede essensielle fettsyrer.

Helsemessige fordeler av hamp-protein

Økt energi / produktivitet
Bedre metabolisme
Mindre matsug
Redusert kolesterolinnhold og blodtrykk
Forbedret immunforsvar

Mest Omega 3 og protein av alle planter

Proteininnholdet i skallede hampfrø er svært høyt, hele 25-33 prosent. Kun AFA-alge, spirulina og fytoplankton  overgår det i planteriket. I dyreriket kan vi sammenligne det med kjøtt, fisk og eggehvite.

Omega-3 bedrer hukommelsen og styrker hjernecellene og for de som ikke spiser fisk, kan hampfrø sørge for at du får nok Omega 3 g 6 likevel. En annen essensiell fettsyre den er god kilde til er GLA (gammalinolensyre), som spiller en viktig roller i flere hjernefunksjoner.

Hele hampfrø er en god kilde til en rekke vitaminer og mineraler, som kalsium, kalium, jern, fosfor, magnesium, kopper og B-vitaminer. Hampfrø med skall er fiberrike og gode for fordøyelsen. 

Strø om deg

Smaken er nøtteaktig og sprø og du kan strø dem på meste som tilskudd. Du får hamp med og uten skall der de med skall har mest fiber og er mer holdbar enn de uten. Strø på salater, putte i brødbaksten, og bland i yoghurt eller en smoothie eller lag spirer. Jo, det er lett å skjønne at dette lille «superfrøet» er mor til all mat og kan ha stor nytteverdi da den er pakket  bombe med proteiner, antioksidanter, sunt fett, vitaminer og mineraler.

Husk å velg økologisk og GMO-fri for aller beste kvalitet.

 

Kilder:

Wikipedia

Hemp and Marijuana:
Myths & Realities

US National Library of Medicine

 

ANNONSE:

HAMP-protein pulver

Kvadrat banner

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: