Halve Europa har glyfosat i urinen

12. juni ble en ny stor undersøkelse gjort over tre år, publisert i det tyske  forbukermagasinet Öko-Test som viser forekomsten av glyfosat i urinen til testpersoner i 18 europeiske land. Funnene er urovekkende da giften er å spore i nesten halvparten av befolkningen. Glyfosat ble også funnet i 14 av 20 prøver av havregryn, mel og bakevarer. 

Urinprøver ble samlet inn fra frivillige i Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tsjekkia, Frankrike, Georgia, Tyskland, Ungarn, Latvia, Makedonia, Malta, Polen, Spania, Sveits, Nederland og Storbritannia. Totalt 80/182 prøver som ble testet ble funnet å inneholde glyfosat. De frivillige var alle byboere og inkluderte vegetarisk og ikke-vegetarisk kosthold. Ingen to prøver ble testet fra samme husstand og ingen av testpersonene hadde håndtert eller brukt glyfosatholdige produkter i forkant av analysen, som ble gjort mellom mars og mai 2013. Prøvene ble analysert ved Dr Hoppe på Medical Laboratory Bremen, i Tyskland.

Monsanto pøser ut mer gift

Vi vet at GMO-avlinger dyrkes med hjelp av glyfosat og istedenfor å bremse og stoppe denne utviklingen,  står 14 nye GMO-avlinger i Europa designet for bruk av glyfosat og venter på godkjenning, som vil føre til et økt forbruk av glyfosat-sprøyting.

«Våre tester fremhever en alvorlig mangel på handling fra offentlige myndigheter over hele Europa og viser at dette ugressmiddelet blir overforbrukt. Regjeringene må trappe opp sin overvåking og få inn hastetiltak for å redusere bruken. Dette inkluderer avvise eventuelle genmodifiserte avlinger som ville øke bruken av glyfosat. «, sier Friends of the Earth Europe talsperson, Adrian Bebb som initierte undersøkelsen.

Kostholdet avgjør

«Resultatene gir et inntrykk av i hvilken grad voksne i 18 europeiske land er utsatt for Glyfosat. De regionale og individuelle variasjonene er store. Diett synes å være de viktigste kildene til eksponering. Men mer vitenskapelig arbeid er nødvendig for å skille mellom ulike eksponeringsfaktorer», skriver de i rapporten.

Videre vet ikke forskningen nøyaktig hvordan vi får i oss glyfosat da myndighetene ikke overvåker dette på noe vis.  Vi vet med andre ord ikke hva denne giften gjør med oss i hverdagen.

– Alle som ønsker det kan unngå  inntak av glyfosat. Alle som ønsker det kan også sørge for at glyfosat ikke spres i naturen og skader artsmangfoldet. Det er bare å velge økologisk mat, så er man alt en del av løsningen, og ikke av problemet, sier Regine Andersen, sier daglig leder i Økologisk Norge til Oikos.

 

 

Dette skjer i Norge:

«Varsel om sprøyting av parkslirekne

Vegvesenet bekjemper invaderende plantearter langs fylkesveinettet. De tre prioriterte artene er kjempebjørnekjeks, parkslirekne og kjempe- springfrø.

På Nesodden er det en stor forekomst av parkslirekne langs Hellvikveien. Parkslirekne er en plante som fortrenger all annen vegetasjon og er svært vanskelig å bli kvitt på annen måte enn ved sprøyting.

Forekomsten langs Hellvikveien vil bli sprøytet tirsdag 18. juni forutsatt oppholdsvær. Det vil bli satt opp bånd og skilt.

https://www.facebook.com/Nesoddenkommune/posts/10151514164064843»

Roundup/Glyfosat er sprøytemiddelet kommuner som regel bruker til ugressbekjempelse.

 

Kilder:

Medical Laboratory Bremen- undersøkelsen

Øko-test magasin

Friends of the Earth Europe

Oikos

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: