Skaff deg appen «Hormonsjekk»

I 2011 lanserte Forbrukerrådet appen «Hormonsjekk» som sjekker om kosmetikk og hudpleieprodukter inneholder hormonforstyrrende stoffer. Appen ble straks en stor hit  og lå som nummer 1 i AppStore og er lastet ned over 130 000 ganger med 1, 5 millioner scanninger.  

Det blir snakket mer og mer om hormonforstyrrende kjemikalier vi får i oss i hverdagen, ikke minst gjennom kosmetikk og kroppspleieprodukter. Hver for seg og i kombinasjon, kan disse hormonforstyrrende kjemikaliene påvirke vårt hormonsystem slik at barn kommer tidligere i puberteten, sædkvalitet hos menn blir forringet og det er økt risiko for både testikkel- og brystkreft  blant mer. Med andre ord kan bruken av tilsynelatende uskyldige produkter bidra til alvorlige helseskader.

Føre-var-prinsippet

Forbrukerrådet har derfor utviklet denne appen for å hjelpe forbrukerne scanne produkter for innhold av ulike hormonhermere som kan skade deg. Får du beskjed om at et produkt inneholder skadelige stoffer, kan du samtidig varsle dine venner.

Stoffene appen sjekker for brytes heller ikke ned i naturen og er i tillegg til å være helsekskadelige, også miljøskadelige. Forbrukerrådet ønsker derfor at alle hormonforstyrrende kjemikalier skal forbys i alle kosmetikk- og kroppspleieprodukter.

hormonsjekk1

«Produktene i denne applikasjonen er ikke ulovlige å omsette i Norge og norske helsemyndigheter anser ikke de 17 stoffene som helseskadelige i de mengder de tillates brukt i kosmetikk. Forbrukerrådet, derimot, jobber for en strengere regulering av hormonforstyrrende stoffer i forbrukerprodukter med utgangspunkt i et føre-var-prinsipp. Vi mener forbrukerne skal ha mulighet til å velge bort stoffer som er dokumentert skadelige på dyr og stoffer som over tid og i kombinasjon med andre stoffer kan vise seg å være skadelige også for mennesker, slik stadig flere forskere frykter,» skriver Forbrukerrådet på sine hjemmesider.

Grønn Hverdag skriver, «EUs vitenskapskomiteer har så langt vurdert de enkelte parabenene isolert og enkeltvis. De har ikke tatt hensyn til den såkalte cocktaileffekten – at hormonforstyrrende stoffer kan virke sammen. Det som foreligger av forskning på kombinasjonseffekter, viser at det er sannsynlig at man må legge sammen effekten av forskjellige hormonforstyrrende stoffer for å finne den virkelige risikoen.»

Stevnet Forbrukerrådet for retten

«Hormonsjekk-appen» har vært så effektiv at Forbrukerrådet ble saksøkt av produsenten av A-creme og møttes i tingretten, mandag 10. juni. De hevder at salget av deres krem stupte etter appen ble lansert.

– Vi skulle gjerne sett at importøren heller brukte energien på å erstatte methylparaben, istedenfor å saksøke Forbrukerrådet for opplyse om det som allerede står på pakningen, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet på deres hjemmesider.

Disse hormonforstyrrende stoffene blir sjekket:

3-Benzylidene camphor

4,4’-Dihydroxy-benzophenone

4,4’Dihydroxy-biphenyl (Dihydroxybiphenyl)

4-Methylbenzylidene camphor

Benzophenone-1

Benzophenone-2

BHA eller tert. Butylhydroxyanisol

Boric Acid

Butylparaben

Cyclotetrasiloxane

Diethyl phthalate (DEP)

Ethylhexyl methoxycinnamate

Ethylparaben

Hydroxycinnamic acid

Methylparaben

Propylparaben

Resorcinol

hormonsjekk2

Fakta om applikasjonen:

Gratis

Kategori: Helse og trening

Oppdatert: 25 apr 2013

Versjon: 1.0.2

Størrelse: 1.9 MB

Språk: Norsk, bokmål

Utvikler: Apt AS

© Forbrukerrådet

Aldersgrense: 4+

Krav: Kompatibel med iPhone, iPod touch og iPad. Krever iOS 4.3 eller nyere.

Last ned appen for iPhone

Last ned appen for Andriod

 

Relaterte saker:

Vil forby hormonforstyrrende matemballasje

 

Kilder:

Forbrukerrådet

Grønn Hverdag

Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS)

Det Nye

Hormonbloggen

VG

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: