Kål – mot stråling & kreft

 

En ny studie har vist et stoff som fins i ulike kålarter i Brassica-familien som brokkoli og rosenkål,  beskytter  effektivt mot radioaktiv stråling. Stoffet heter diindolylmetan (DIM), som også har vist seg å hindre kreft hos mennesker. 

Nøkkelen til å overleve en atomkatastrofe kan altså ligge i DIM som blir produsert i magen etter du spiser kålarter som brokkoli, rosenkål,  grønnkål og hodekål. Det fins også i kosttilskudd.

Eliot Rosen, en klinisk forsker fra Sajun Fan og hans kolleger ved Georgetown University i Washington DC , oppdaget i 2009 at DIM kan skjerme celler fra kjemisk skade som følge av hydrogen peroxide.

Rosen og forskerteamet bestemte seg så for å sjekke om DIM kunne beskytte mot ioniserende stråling man blir utsatt for ved kjernefysiske katastrofer og  strålebehandling mot kreft.

Beskytter mot strålebehandling

Rotter ble gitt dødelige doser radioaktiv stråling og siden daglige doser DIM i 2 uker. Det ble et oppsiktsvekkende resultat, der 60 % av rottene fortsatt var i live etter 30 dager mens ubehandlede rotter døde innen ti dager.

Forsøksdyrene som fikk DIM, reduserte heller ikke antall hvite og røde blodlegemer nevneverdig, som er en følge av strålebehandling.

Hemmer kreft

Forskerner implanterte brystkreftceller i gnagere og ga dem strålebehandling. DIM beskyttet  ikke kreftsvulster som allerede har en skadet DNA-reperasjon respons. Rosen håper derfor at DIM ikke vil beskytte andre typer kreftsvulster heller, for da kan kreftpasienter bruke DIM mot bivirkninger av strålebehandling.

Om disse resultatene lar seg overføre til mennesker, vil sannsynligvis pasienter få DIM  som injeksjon eller i pilleform, fremfor å måtte tygge i seg store mengder brokkoli for at kroppen skal produsere nok.

Det er likevel gunstig å spise mer av ulike kålsorter som brokkoli, rosenkål og grønnkål for å forebygge mot kreft og stråling vi blir utsatt for i hverdagen.

HUSK – at økologiske og biodynamiske grønnsaker gir oss minst tilførsel av unødige gifter som fins i  konvensjonelle grønnsaker.

Forskerteamet rapporterte resultatene 14.  oktober i år i,  Proceedings of National Academy of Sciences.

 

Relaterte saker:

Grønnkål – den nye biffen

 

Kilder:

Medical News Today on cancer

Science News

Medical News Today on radiation

Wikipedia  om DIM

SVT Nyheter

DIM (3,3′-diindolylmethane) confers protection against ionizing radiation by a unique mechanism.

Regulation of YAP through an Akt-dependent process by 3, 3′-diindolylmethane in human colon cancer cells.

2 comments

  1. Da legger DIM fra brokkoli, rosenkål, grønnkål og hodekål seg til Wellmune beta glucan som også har lignende effekter. Her er noe av forskningen som foreligger på Wellmune 1,3/1,6 betaglukaner og stråling: http://www.cpmedical.net/articles/beta-glucan-improves-white-blood-cell-health-after-radiation

    Her er også forskning på Wellmune- og Imprime betaglukaner fra Biothera på bla infeksjoner, kreft og stress: http://www.immiflex.com/Wellmune-Beta-Glucan-Scientific-Research/

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: