Forbyr mobiltelefoner for barn

Fra 1. mars 2014, forbyr Belgia mobiltelefon salg og -reklame rettet mot barn under 7 år. Forbudet dreier seg om mobiltelefoner spesielt tilpasset barn som overhodet ikke får  innpass i det Belgiske markedet fra neste år.

Specific Absorption Rate ( SAR ) vil også bli obligatorisk forbrukerinformasjon som skal inkluderes med tekniske spesifikasjoner også for mobiltelefoner solgt på nett.

barnemobil

Føre-var-prinsippet

Belgierne velger altså å bruke et føre-var-prinsipp fremfor å leke med barns helse. International Agency for Research on Cancer ( IARC , 2011 ) mener «det kan være en økt risiko for kreft i hjernen på grunn av intensiv bruk av en mobiltelefon. IARC har derfor klassifisert radiofrekvens som muligens kreftfremkallende «.

Nettopp fordi det ikke er klare vitenskapelige konklusjoner rundt kreftrisiko,  vil Belgia øke bevisstheten hos mobiltelefonbrukere.

Dagens barn er også utsatt for mer eksponering samlet sett enn dagens voksne og barn absorberer dobbelt så mye stråling i hjernen og 10 ganger med i skallen og benmarg, enn voksne.

Redusere kreftrisiko

Ved å velge en mobiltelefon med lavere SAR-verdi, reduserer du samtidig gjennomsnittlig eksponeringstid. Det er heller ikke meningen at vi skal sitte i timevis i slengen i mobiltelefonen, så også tidsbruken har betydning for samlet eksponering du utsetter deg for.

Ved å bruke ørepropp, tekstmelde og ikke ringe på steder med dårlig mottak, reduserer du eksponeringen.

Kan vi vente lignende tiltak i Norge i nærmeste fremtid?

[blockquote style=»1″]Fakta: Spesifikk absorpsjonsnivå, (SAR) er et mål på den hastigheten som energi absorberes av det menneskelige legeme når det utsettes for en radiofrekvens (RF) elektromagnetisk felt, selv om det også kan referere til absorpsjon av andre former for energi av vev, blant annet ultralyd.[/blockquote]Wikipedia

 

Kilder:

FPS Health, Food chain safety and Environment

 

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: