Er kaffedrikkere mindre deprimerte og gladere?

Føler du at dagen din blir bedre etter første sup av morgenkaffe, eller motsatt uutholdelig om du ikke får din daglige dose? Nyere forskning tyder på at vi trenger koffein for å forebygge nedstemthet og depresjon.  Ikke nok med det, jo mer du drikker desto bedre effekt skal det ha mot depresjon.

Koffein er det mest populære stoffet vi bruker i hele verden for å stimulere sentralnervesystemet,  og kaffe utgjør hele 80% av vårt koffeinforbruk, ifølge en nyere studie i Archives of Internal Medicine. Vi finner også koffein i te, sjokolade, brus og tabletter. Er du likevel av de som drikker kaffe med en bismak av skyldfølelse fordi det sies å være usunt?

Kvinner dobbelt så utsatt

50739 kvinner ble fulgt over en tiårsperiode av forskere fra Harvard School of Public Health, for å undersøke om det var en forbindelse mellom depresjon og drikking av kaffe eller andre koffeinholdige drikker. Gjennomsnittsalderen var 63 år og de som ikke var deprimerte da studien begynte, ble fulgt de neste 10 år.

Tidligere forskning blant menn, antydet en forbindelse mellom kaffeinntak og risiko for depresjon. Nå ser det ut til at kvinner blir enda mer påvirket, da dobbelt så mange kvinner som menn opplever depresjon i løpet av livet.

Forskerne definerte depresjon ved at nye diagnoser på klinisk depresjon ble rapportert og pasientene ble satt på anti-depressive medikamenter fast de siste to årene. Under den 10 år lange oppfølgingen ble 2607 nye tilfeller av depresjon oppdaget.

Da de sammenlignet kvinner som drakk èn kopp kaffe eller mindre per uke, med kvinner som drakk 2-3 kopper kaffe daglig, var det 15% mindre risiko for depresjon hos de med høyest konsum.

Jo mer kaffe desto gladere vi blir

Forskerne oppdaget i tillegg at de som drakk fire kopper kaffe eller mer per dag hadde en gevinst på 20% mindre risiko for depresjon.  Og her snakker vi om koffeinholdig kaffe, for det ble ikke funnet noen sammenheng mellom koffeinfri kaffe og risiko for depresjon.  Det er likevel ikke anbefalt gravide å innta koffeinholdige drikker.  

Annen forskning har vist at kaffe kan være smertestillende og skjerpe tankene dine. Det kan også hindre hudkreft og føre til at du lever lengre.

Forskerne ønsker flere studier for å avgjøre om koffein faktisk har en forebyggende effekt mot depresjon.

Deres konklusjon er: I denne store utstrakte studien, fant vi at risikoen for depresjon avtar med økende inntak av koffeinholdig kaffe. Videre undersøkelser er nødvendig for å bekrefte disse funnene, og for å avgjøre om vanlig konsum av koffeinholdig kaffe kan bidra til å forebygge depresjon.

Foreløpig kan vi kanskje si, drikk kaffe og vær glad.

 

Bilde: thelucidnutritionist.ne

Kilder:

Coffee, Caffeine, and Risk of Depression Among Women

Forskning som viser positiv helseeffekt av kaffekonsum

 

 

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: