Fett gjør deg ikke feit

av  November 27, 2013

Oversatt av: Kilden.info

Om du føler deg helt forvirret over hvorvidt du bør kutte fett fra kosten, er du ikke alene. Men her er fakta: fett gjør deg ikke feit eller syk.

Så, hvorfor tror så mange mennesker at fett er dårlig for deg og forårsaker hjerteinfarkt? Det hele startet i Dr. Keys, «Seven Countries Study» for flere tiår siden som undersøkte hjerterisiko basert på livsstil og kostvaner. Han fant ut at i de landene der folk spiste mer fett, spesielt mettet fett  – var det flere tilfeller av hjertesykdom, og han konkluderte med at fettet forårsaket sykdommen. Men her er problemet med denne studien, korrelasjon er ikke kausalitet. Bare fordi både fettinntak og hjertesykdommer var høyere blant den samme befolkningen, betyr det ikke at hjertesykdom ble forårsaket av fettforbruket. Her er en annen måte å se på det; Hver dag våkner du opp og solen står opp, men selv om disse hendelsene skjer på samme tid, er ikke det at du våkner opp årsaken til at solen står opp.

I en studie som observerte dette ville det vise 100% samsvar mellom disse to hendelsene, men det ville være feil å konkludere med at du fikk solen til å stå opp. På grunn av studier som dette, ble vi ledet til å tro at mettet fett fører til hjertesykdom. Mens vi nå faktisk lærer at sukker er den ekte synderen, ikke fett. En gjennomgang av all forskning på mettet fett publisert i American Journal of Clinical Nutrition fant at det var ingen sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom. Og en fersk lederartikkel i British Journal of Medicine banker inn samme fakta og knuser myten om at fett forårsaker fedme og hjertesykdommer. Selv om forskere har funnet ut at å senke mettet fett i kosten, senker total kolesterol, senker det faktisk også den gode typen kolesterol, lys, luftig, og spenstig LDL som ikke er et problem.

Når folk spiser mindre fett, har de en tendens til å spise mer stivelse eller sukker i stedet, og dette øker faktisk nivåer av farlig kolesterol, det lille, tette kolesterol som fører til hjerteinfarkt. Studier viser at 75% av de som ender opp i akuttmottak med et hjerteinfarkt har samlet sett normale kolesterolnivåer. Det de har er pre-diabetes eller type 2-diabetes.

Så, hva er konklusjonen her? Å spise en diett med fett av god kvalitet og protein, forebygger og reverserer diabetes og pre-diabetes ( diabesity = diabetes + fedme. red. anmerkning ). Å spise sukker og raffinerte karbohydrater forårsaker diabesity.

Så, jeg oppfordrer deg til å se på spørsmål rundt fett og sukker på en helt annen måte. Ikke kutt ut fettet, nyt det! Spis sunt fett. Her er mine favoritt fettkilder:

  • Avokado
  • Nøtter-valnøtter, mandler, pekannøtter, macadamia nøtter, men ikke peanøtter (en nylig studie viste at en håndfull nøtter om dagen reduserte fare for død grunnet alle årsaker med 20 prosent)
  • Gresskarfrø, sesam, lin, hamp
  • Fet fisk, inkludert sardiner, makrell, sild, og vill laks som er rike på omega-3 fettsyrer
  • Extra virgin olivenolje (en stor studie viste at de som bruker en liter i uken reduserte hjerteinfarkt med 30 prosent)
  • Nyt gressfòret eller naturlige/økologiske animalske produkter (jeg anbefaler Environmental Working Group Meat Eater Guide for å finne god kvalitet på animalske produkter som er bra for deg og bra for planeten).
  • Du kan til og med spise mettet fett som ekstra virgin kokossmør, som er en stor plantebasert kilde til mettet fett som har mange fordeler. Det gir næring til mitokondrier, er anti-inflammatorisk, og det gir ikke problemer med kolesterol. Faktisk, kan det bidra til å løse problemet. Jeg har mange diabetespasienter hvis helse blir bedre når jeg får dem over på en diett som er høyere i fett.

Jeg snakket akkurat med forskere fra Joslin Diabetes Center som fortalte meg at de lave fett-anbefalingene for diabetikere som fremmes av det amerikanske Diabetic Association har faktisk vært skadelig, dårlige råd gjør diabetes verre! Deres nye forskning viser at diabetikere bør bytte til et kosthold som er omtrent 30% fett, 30% protein, og ca 40% lavkarbo/stivelse grønnsaker og frukt (karbohydrater). Som snur deres tidligere råd på hodet.

Så her er en melding å ta til seg: Fett gjør deg ikke feit. Sukker gjør deg feit. Å spise sunt fett kan faktisk hjelpe deg å holde deg frisk. Så, spis fett med god kvalitet og ekte, fullverdig, fersk mat, og ikke bry deg om det.

Nå vil jeg gjerne høre fra deg. Send inn dine kommentarer og del dine erfaringer. Hvordan har du lagt merke til at fett og sukker påvirker deg? Hva skjedde med kolesterolet når du endret kostholdet ditt? Jeg oppfordrer deg til å dele dette nyhetsbrevet med dine venner og familie på Facebook og Twitter. Og sende inn dine spørsmål slik at jeg neste uke, besøker jeg deg kanskje.

Dr. Hyman praktiserer funksjonell medisin.

 

Kilder:  
Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease

Saturated fat is not the major issue

logo-dx

logo-dx

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: