Mat mot hodepine – kjenn dine triggere

Å kjenne hva som trigger skjærende, dunkende og ilende hodepine, er den beste måten å unngå det på. Triggere kan være kostholdsrelaterte og de som lider av kronisk eller hyppig hodepine lærer ofte hva de burde unngå av mat og drikke som bidrar til å utløse det. Hvis det er mat du bør unngå, finnes det mat som også forebygger hodepine?

Hva som utløser hodepine og migreneanfall er individuelt og det er ingen fasitsvar på hva som verken forebygger eller lindrer et anfall.  Ved å skrive en logg eller dagbok over hva du spiser, drikker og gjør daglig, kan det bidra til å vise deg triggere som kan utløse hodepine. Slik er det lettere å finne akkurat dine triggere og være bevisst dem.

Vi skal se på ting som kan utløse hodepine og siden mat som kan forebygge mot det. Det vil være mange andre veier å gå og måter å se på dette som meditasjon, akupunktur, omlegging av kosthold, turer i naturen, stressmestring med mer, vi tar for oss noen som også forskning har snust på.

Ting som kan utløse hodepine

1. For lite eller for mye søvn 

Det er ganske kjent at for lite søvn over tid, kan lettere føre til hodepine. Å forsøke å ta igjen tapt søvn i helgen kan også virke mot sin hensikt. Spesielt de som sliter med migrene, blir rådet til å legge seg og stå opp på samme tid hverdag som helg.

2. Stress og ro rett etterpå

Her er også ytterlighetene som kan utløse hodepine. Stress, nedstemthet og nervøsitet er bidragsytere til hodepine, men i 12-24 timer etter en stressfull periode kan utløse hodepine. For eksempel første dagen på ferie etter en stressfull tid på jobb, eller i helgene når man faktisk tar det mer med ro. Stressmestring er derfor svært viktig å lære seg nettopp mens stressfulle situasjoner pågår.

3. Regn – lavtrykk

Her er det heller ingen forskning som konkluderer med at flere får hodepine og migrene når det regner, men det er flust av anekdoter om lavtrykk som innvirker på hodesmerter, populært kalt værsyke. Siden vi ikke kan kontrollere været, kan vi eliminere flest mulig triggere på en regntung dag.

4. Østrogensvingninger

Svingninger i østrogen som skyldes menstruasjon, p-piller, graviditet, barsel eller overgangsalder kan utløse migrene. Migrene forekommer 3 ganger oftere hos kvinner etter puberteten enn menn. Migrene forverres før menstruasjon og ofte kun da. Ved å stabilisere forholdet mellom østrogen og progesteron, kan dette dempe og stoppe migreneanfall. Høye prolaktin-nivåer kan også trigge migrene.

5. Mat og tilsetningsstoffer Her er fortsatt forskning sprikende, men det er likevel noen gode tommelfinger-regler å vurdere. [blockquote style=»1″]Dr. Fedon Lindberg skriver; Mange matvarer kan utløse hodepine og migrene. Ikke bare kan spesifikke matvarer, men også spisevaner kan spille en rolle. Faste, dehydrering og det å hoppe over måltider kan også forårsake hodepine. Ved å føre en hodepinedagbok kan man identifisere hvilke matvarer som utløser hodepinen.[/blockquote] Visse stoffer i mat ser ut til å bidra til hodepine, som tyramin du finner i rødvin, modne oster, noe bearbeidet kjøtt og svin. Tannin eller garvestoffer er også en mulig trigger du finner i rødvin, te, kaffe og eplejuice, kan trigge et anfall. Andre tilsetningsstoffer man mistenker som triggere er MSG (natriumglutamat), aspartam og nitritt. Mennesker med matintoleranser og -allergier vil også kunne oppleve migrene/hodepine ved inntak av det de ikke tåler selv ved små mengder. [blockquote style=»1″]Kalde matvarer kan forårsake hodepine, spesielt hvis man er overopphetet på grunn av trening eller høy temperatur. Mer enn 90% av migrenepasientene sier de reagerer på iskrem og andre kalde substanser, skriver Fedon Lindberg.[/blockquote]

6. Lukt – lys og lyd Andres duft av parfyme kan sette i gang et migrineanfall hos noen. Stimuli av sterke lys som sola, PC-skjermer og filmlerett, sterke lukter som parfyme og sigarettrøyk og høye, skarpe lyder kan alle trigge hodepine. Disse tingene er det heller ikke lett å gjøre noe med, men det kan være lurt for noen å bruke solbriller hele året om lys trigger og be medarbeidere om å være snillere med parfymer om mulig.

7. Kaffe og mangel på kaffe Kaffe inneholder koffein og har en en dobbelfunksjon som mye annet. For mye koffein kan trigge hodepine, og for de som er avhengige kan for lite trigge en hodepine. I helgene får en del hodpine fordi de drikker mindre kaffe hjemme enn på jobb og får abstinens-symptomer som ofte innebærer hodepine. Rådet er å ikke drikke mer enn 100 mg koffein daglig som tilsvarer 1 kopp kaffe. Drikker du mer enn dette, kan det være lurt å trappe sakte ned for å unnå abstinenshodepine.

8. Alkohol Kroppen metaboliserer alkohol til acetat, som kan utløse migrene. Det sies også at mørk alkohol som tequila og whisky samt røde viner er de verste å drikke om du er utsatt for migrene og hodepine.

9. Hoppe over måltider Faste rutiner kan være en bidragsyter i forebygging av hodepine og migreneanfall. Å hoppe over et måltid eller faste kan sette i gang hodepine. Lave glukose-nivåer antas å være årsaken og detox ved faste mener andre er en årsak. Ved å holde blodsukkeret stabilt unngår du unødige anfall.

Relax-Headache-Free

Mat som kan forebygge hodepine

Selv om forskning på området langt fra er entydig, kan noe mat være en potensiell smerte-hindrer. Vi ser på noen matvarer som kan forebygge mot hodepine.  

1. Spinat

Om du trenger flere grunner tiå spise grønne  bladgrønnsaker, kan dette være noe å tenk over;  grønn spinat er rik på riboflavin, en typ vitamin B som blir knyttet til forebygging av migrene.

2. Fet fisk

Omega – 3 fettsyrer er i fokus igjen. Deres anti- inflammatoriske egenskaper kan redusere smerte grunnet kronisk hodepine, og fordelen blir forbedret når omega- 6 fettsyrer – som finnes i mange matoljer- samtidig blir redusert i henhold til en 2013 studie.

3. Vannmelon

Er hodepinen knyttet til dehydrering er det naturlig du ønsker væske. Omtrent 20% av vårt daglige væskeinntak er via mat. Vannmelon tilbyrogså essensielle mineraler som magnesium og kalium (potassium) og har i tillegg  91% væsekinnhold. Sammen med agurk, er dette gode kilder mot dehydrering og hodepine som følge.

4. Poteter

Igjen snakker vi om kalium. Snakker av kalium : Mineralet kan behandle hodepine og vi mangler det ofte når vi er dehydrerte.  Bananer er kjent for å ha mye kalium, men en medium stor bakt potet  med skall har nestn 1000 mg kalium, nesten det dobbelte av en banan.

5. Hederlig omtale : Koffein

Den gylne middelvei er viktig med koffein. Overdiver du ikke kan det hjelpe mot hodepine. Drikker du mer enn 500 mg koffein daglig, som tilsvarer 5 kopper kaffe, er du sannsynligvis koffeinavhengig og kan oppleve tilbaketrekningshodepine når du kommer ned fra koffein»rusen» eller ikke får nok koffein. Koffein finnes også i ulike tesorter

6. Hederlig omtale : Mandler

Til tross for at migrenens og hodepinens mysterier enda ikke er helt avdekket av forskning, viser noe forskning  betydningen av magnesium når det gjelder behandling av migrene. Forfatterne av en 2012 kommentar publisert i Journal of Neural Trans skriver at mens magnesium synes å tilby et visst potensiale i forebygging av migrene, er det lite som tyder på at det ville hjelpe midt i en hodepine . magnesium er ganske trygt og blir derfor ikke advrt mot å prøve eller bruke, men forskning kan ikke konkludere med at alle med hodepine vil få hjelp av det. Ønsker du en naturlig kilde til magnesium, har mandler hele 80 mg per porsjon (100 mg).

Foto: www.liveeco.co.za

Kilder: National Headache Foundation Huffpost – Healthy Living Dr. Fedon Lindberg

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: