BIK – Papirpotter og mini bikuber – forberedelser til våren

Bruk – ikke kast! Våren hilser fra kalenderen og mange rydder i skuffer og skap i forsøk på å skyve siste grå-smusset rest av vinteren ut av hus og hager. Om du ikke har startet grønnsaker, urter og blomster i vinduskarmen allerede, er det ikke for sent. Nedbrytbare, små stikling-potter er det mange av på markedet, men du kan lage egne enkelt ved å resirkulere papp, papir og eggeskall, helt gratis.

Kanskje du allerede har spirer du skal plante om før de finner veien ut i hagen? Stiklinger kan du sette rett i jorden med hele potten når det er varmt nok, og potten vil gå i oppløsning etter hvert.  Resirkulert gjenbruk.

Eggeskall og eggekartonger

Enklere kan det knapt bli å starte nye vekster inne. Barn har stor glede av å så frø i eggeskall som sitter pent i kartongen der du vanner dem og steller dem til de er klare for utplanting.  Ta av skallet eller knus skallet lett før du legger det rett i jorden slik at røttene får utviklet seg.

Miljøvennlig plantevernmiddel

Eggeskall kan du også bruke som naturlig insektmiddel som ikke skader miljøet. Et velkjent naturlig plantevernmiddel, kiselgur fungerer omtrent som samme måte som knuste eggeskall. I tillegg til å være miljøvennlig for hagen, tilfører du jorden kalsium.

Om du ikke bruker alle eggeskall til såing av frø, kan du la dem tørke noen dager og samle dem i en papirpose. Når du har samlet en god pose, kjører du skallene i en kjøkkenmaskin eller kaffekvern til pulver.

Pulveret kan du bruke med det samme og strø raust direkte på skadedyr og på og rundt planter du ser blir angrepet. Pulveret vil i seg selv virke avskrekkende på en del skadedyr.

Husk å gjenta prosessen etter kraftig regn.

Oppbevar pulveret i en plastbeholder eller papirpose.

Dorullpotte

Dorull hylsteret har mange anvendelsesområder, men her kan du bruke hele eller halve hylstre til små, søte potter. Du kan også klippe av en passe ring av et hylster og plassere rundt en  liten stikling som trenger ekstra støtte før den er sterk nok.

Brett ut bunnen før du setter ut hele potten i jord til våren. Resirkulert gjenbruk.

Avispapir pottemakeri

Som bildet over viser, kan du lage små og litt større potter av avispapir. I bildet ser du et papir pottemakersett, du kan finne på nett til et par hundre kroner, men du trenger ikke kjøpe noe som helst for å lage en potte. Du kan bruke kopper, flasker i ulike størrelser, eller en boks  til å rulle papiret rundt og klemme sammen i bunn. Fyll med jord, så frø og sett pottene på et fat med kanter. Pottene skal vannes nedenfra og ikke ovenfra.

Lag den størrelsen som passer stiklingen og sett hele papirpotten rett ut i jord når temperaturen tillater. Sørg for at alt papir er dekket av jord.

Demoen under viser hvordan du lager  papirpottene og planter dem ut.

Gi et hjem til solitære bier

Når vi først tenker oss ut i hagen og forbereder våren, er det fint å tilrettelegge for besøk av bier, humler og sommerfugl. Kanskje du vil vurdere å ha en mini bikube utformet for å tiltrekke solitære bier i hagen eller på balkongen?

Naturogfritid.no skriver; «Disse enslige vennlige biene svermer ikke og er selskapelig og trygt å ha nær barn og kjæledyr. Biene er naturlig tiltrukket av hull i trær og bikuben gir derfor biene et habitat som har blitt vanskeligere å finne i moderne hager.

Bor du urbant, kan en slik kube gjøre underverker for biene, sammen men noen gode «bieblomster» som kornblomst, lavendel, ringblomst, blomkarse, valmuer og med flere.

Bli med og sørg for at flora og fauna er så naturlig som mulig og vennlig for livsviktige insekter som bier og sommerfugler vi så sårt trenger.

Husk også å skaffe deg gode, GMO-frie, økologiske/biodynamiske frø. Du finner en liste over gode og trygge frø i Norge og Europa her: Trygge såfrø.

Velkommen vår!

Relaterte saker:
BIK – Grønnsakshage hele året i vinduskarmen
BIK – 40 fantastiske måter å bruke gamle paller
BIK – Bruk grønnsakskrell og kjøttbein
BIK Energisparing – Isolere vinduer med bobleplast

Kilder: 

Get busy gardening
Solhatt økologisk hagebruk
naturogfritid.no
http://blogglisten.no/c.js?id=51827

35 urter som krydrer livet

Lær å dyrke selv
Kvadrat banner

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: