45 sursøte «hemmeligheter» om sitron

Hvor innbydende og sommerlig er ikke en stor skål ferske, gule sitroner selv midt på vinteren? Duften av sitron piffer deg også opp mentalt. Vi skal se nærmere på hvordan sitron, natron og eddik kan gavne både helsen og hjemmet hver for seg og sammen. Vi har nylig tatt for oss 75 bruksområder for natron. Sitron kan ofte gjøre samme nytte på en rekke områder og har noen egne viktige bruksområder. I tillegg dufter det friskt og godt. 

Sitronen er den mest brukte av alle sitrusfruktene i verden sammen med slektningen lime. Deres opprinnelse er antatt å stamme fra Himalaya, hvor de så har spredd seg  over hele Midtøsten, Europa, Afrika og Amerika.

Citrus Limon er fra Rutaceae slekten og inkluderer appelsin, grapefrukt, mandarin, klementin og lime. Lime er mindre i størrelse og ikke så sur som sitroner.

Frukt som tilhører sitrusgruppen beskrives som » hesperidium ,  som faktisk er et modifisert bær, med tykk læraktig skall.

Helsefordeler av sitron

Sitroner  har kun 29 kalorier per 100 g, har ingen mettet fett eller kolesterol, er rik på kostfiber og er en av fruktene med svært lav glykemisk verdi.

Sitronsyre utgjør 8% av saften og er også grunnen til den sure smaken. Sitronsyre er et naturlig konserveringsmiddel , hjelper fordøyelsen og hjelper å oppløse nyrestein.

I tillegg er sitron en god kilde til vitamin C (askorbinsyre)som også er en kraftig vannløselig antiokisidant,  og kan gi 88% av anbefalt daglig inntak.

Frukten er også en god kilde til B – kompleks vitaminer som pantotensyre, pyridoksin , og folater . Disse vitaminene er viktig i den forstand at kroppen krever dem fra eksterne kilder for å etterfylle.

Dessuten inneholder sitroner mineraler som jern, kobber , kalium og kalsium.

Hvis du spiser sitronskall, hold deg til økologiske sitroner for å redusere eksponering av plantevernmidler. Noen sitroner er også vokset og bør legges i lunkent friskt vann før konsum.

Sitroner har utrolig mange fantastiske virkeområder for både hjem og helse. Her kommer 45 av dem.

1. Pleie kjøleskap

Fjern kjøleskap-lukt lett. Press litt sitronsaft på en bomullsdott eller svamp og la den ligge i kjøleskapet i flere timer. Sørg for å kaste ut illeluktende ting som kan være årsaken til dårlig lukt.

2. Høyt blodtrykk

Sitron inneholder kalium som styrer høyt blodtrykk og reduserer effekten av kvalme og svimmelhet.

3. Hindrer bruning av blomkål

Blomkål har en tendens til å bli brun så fort du koker den og ikke alt er dekket av vann. Hell på 1 ss sitronsaft før koking og den holder seg hvit.

4. Mental helse

Sitronvann kan piffe opp humøret og hjelpe mot depresjon og stress. Folk som reiser mye vet hvilken gave sitron er. Når du kjenner trøttheten sige på, stikk et hull i toppen av en sitron og sug ut saften.

5 . Rens skjærebrettet

Vi skjærer gjerne brød, fisk, løk og hvitløk på ett og samme skjærebrett og det blir lett lukt. Ikke alle brett kan settes i oppvaskmaskinen heller. Del en sitron i to og gni det godt inn i skjærebrettet og la det ligge litt og skyll.

6. Luftveisproblemer

Sitronvann kan redusere slim og kan også hjelpe deg å puste riktig som kan hjelpe en person med astma.

7. Behandling av leddgikt og revmatisme

Sitron er vanndrivende og bistår i produksjon av urin som hjelper deg til å redusere betennelse ved å skylle ut giftstoffer og bakterier og samtidig gi deg lindring fra leddgikt og revmatisme.

8. Hindrer nyrestein

Regelmessig inntak av en forfriskende drikk – eller sitronsaft blandet med vann – kan øke produksjonen av urin –citrat, et kjemikalie i urinen som hindrer dannelse av krystaller som kan bygge seg opp til nyrestein.

9. Holder insekter ut av kjøkkenet

Du trenger ikke insektmidler for å sikre kjøkkenet. Bare gi det sitronbehandling. Sprut litt sitronsaft på dørterskler og vinduskarmer. Deretter sprut sitronsaft inn i hull eller sprekker der maurene kommer inn fra. Til slutt, strø skiver av sitronskall utendørs ved inngangen. Maurene vil få beskjed om at de ikke er velkomne. Sitroner er også effektive mot kakerlakker og lopper : Bland saften av 4 sitroner ( sammen med skallene ) med 2 liter vann og vask gulvene med det og så se lopper og kakerlakker flykte. De hater lukten.

10. Anti – aldring

Sitronvann reduserer produksjonen av frie radikaler som er ansvarlig for aldrende hud og hudskader. Sitronvann er kalorifritt og en antioksidant.

11 . Frukt- og grønnsak renser

Du vet aldri hva slags plantevernmidler eller skitt kan være på skallet til dine favoritt frukt og grønnsaker. Del en sitron og klem ut en spiseskje sitronsaft og ha på en sprayflaske. Sitronsaft er naturlig desinfiserende.

12. Behandle infeksjoner

Sitronvann kan bekjempe halsinfeksjoner takket være dets antibakterielle egenskap. Hvis saltvann ikke fungerer for deg,  prøv sitron og vann for gurgling.

13. Fjerne søppel-lukt

Hvis søppelbøtta begynner å lukte stygt, er det en enkel måte å fjerne lukt på. Spar på sitroner du har brukt samt appelsiner og legg dem på bunnen under posen. For å vedlikeholde friskere luft, må de byttes ut annen hver uke.

14. Ingen brun guacamole

Avocado blir raskt brun i kjøttet i når det er delt og kuttet opp. Dryss en liberal mengde frisk sitronsaft over det, og den vil holde seg frisk og grønn. Smaken av sitronsaft er et naturlig supplement til avokado i guacamole. Du kan gjøre det samme med oppskåret eple. Du kan også legge avokado-stenen opp i skålen med guacamole, for å beholde den friske grønnfargen.

15. Utrensing

Hvis du spiser mye junk food eller mat med mye konserveringsmidler, tilsetningsstoffer og plantevernmiddelrester, kan  giftstoffer i blod -og kropp akkumulere.  Daglig inntak av sitronvann bidrar til å rense blodet. Sitron blir også basisk ved inntak.

16 . Gjør slapp salat crispy

Istedenfor å kaste slappe salatblader, kan du freshe dem opp med sitron. Klem saften av en halv sitron i en bolle med kaldt vann, legg salaten i og avkjøl i en time. Sørg for å tørke bladene helt før du bruker  dem i salater eller smørbrød .

17. Munnhelse

Sitronsaft stopper blødende tannkjøtt og reduserer tannpine.

18. Gjør leverflekker lysere

Hvorfor kjøpe dyre kremer når du kan bruke sitronsaft? Du kan lysne  leverflekker eller fregner ved å ha på sitronsaft. La det sitte i 15 minutter og skyll huden ren. Det er en trygg og effektiv hudblekingsmiddel.

19. Lag blonde striper

Tilsett 1 /4 kopp sitronsaft til 3/ 4 kopp vann og skyll håret med blandingen. Deretter sitt i solen før håret tørker. For å maksimere effekten , gjenta en gang daglig i opp til en uke .

20. Luftrenser / luftfukter

Friskne og fukt luften i hjemmet ditt på tørre vinterdager. Hvis du har en vedovn, plasser en emaljert støpejernsgryte eller bolle på toppen, fyll med vann og tilsett sitron/eller appelsinskall, kanelstenger, nellik og epleskall. Ingen vedovn? Bruk komfyren i stedet og bare la det småkoke i vannet med jevne mellomrom.

21. Rengjør og bleke negler

Tilsett saften av 1/2 sitron til en kopp varmt vann og bløtgjør  fingertuppene i blandingen i 5 minutter. Skyv forsiktig tilbake neglebåndene, gni litt sitronskall over neglene til slutt.

22. Rens ansiktet

Bli kvitt kviser naturlig ved ha sitronsaft på hudormer og trekke dem ut i løpet av dagen. Du kan også vaske ansiktet med sitronsaft for en naturlig rens og peeling. Huden bør bli synlig bedre etter flere dagers behandling. Sitronvann er også et kjølemiddel du gjerne kan dusje ansiktet med i varmen.

23. Frisk pust

Lag en improvisert munnvann ved å skylle med sitronvann. Svelg det etterpå  for mer langvarig frisk pust. Sitronsyre i juicen endrer pH-nivået i munnen og dreper bakterier som forårsaker dårlig ånde. Skyll  munnen godt etter noen få minutter, da langvarig eksponering  av sitronsyre kan skade tannemaljen.

24. Fjern flass

Massere to spiseskjeer sitronsaft inn i hodebunnen og skyll med vann. Rør deretter én teskje sitronsaft i en kopp vann og skyll håret med det. Gjenta hver dag frem til flassen forsvinner.

25. Kvitte seg med flekker på marmor

Marmor er egentlig forsteinet kalsium ( også kjent som gamle skjell ). Det forklarer hvorfor det er så porøst og lett å få merker på. Disse flekkene kan være vanskelig å fjerne. Skjær en sitron i to, dyppe snittflaten i bordsalt, og gni det kraftig på flekken.  Men gjør dette bare som en siste utvei, syre kan skade marmor. Skyll godt.

26. Fjern bærflekker

Det er gøy å plukke bær, men når fingrene er misfarget av bærsaft som ikke går av, prøv å vaske hendene med ren sitronsaft. Vent noen minutter og vask med varmt såpevann. Prøv å vaske hendene med ufortynnet sitronsaft , og vent noen minutter og vask med varmt såpevann . Gjenta til hendene er flekkfrie.

27. Tørre albuer

Kløende albueer er ille nok, men de ser forferdelig ut også. Bland natron og sitronsaft til en slipende paste, deretter gni godt på albuene for en beroligende og eksfolierende behandling. Skyll med en blanding av like deler sitronsaft og vann, massere med olivenolje og tørr forsiktig med en myk klut.

28. Hodepine

Sitronsaft tilsatt et par teskjeer varm te, er behandling en sofistikert New York bartender gir dem med bakrus-hodepine – og mot hodepine på grunn av mange andre årsaker. Han konverterer sine kunder til dette regimet, og avvenner dem fra smertestillende midler.

29. Frysninger og feber

Frysninger og feber kan skyldes en rekke årsaker, ikke desto mindre sitron er alltid et nyttig middel. Spanske leger ser på det som en ufeilbarlig venn.

30. Halsbrann

Å drikke sitronsaft hjelper å balansere kalsium og oksygennivået i leveren.  I tilfelle halsbrann, kan et glass konsentrert sitronsaft lindre.

31. Vaginalhygiene

Fortynnet sitronsaft gjør en sikker og naturlig fremgangsmåte for vaginalhygiene. Selv om sitron er kraftig antiseptisk er det likevel fri for irriterende stoffer i Douches og stikkpiller.

32. Glem møllkuler

En sjarmerende fransk skikk for å holde garderobeskap fri for møll, er å ta modne sitroner og stikke dem med nellik over hele det hele.  Mens sitronene sakte tørker med nellik etterlater de en fantastisk lukt i hele skapet og rommet.

33. Magens helse

Fordøyelsesproblemer er blant de vanligste plager, men varmt vann og lime-/sitronsaft er løsningen på de fleste problemer med fordøyelsen . Sitronsaft bidrar til å rense blodet, forebygge mot dårlig fordøyelse, forstoppelse, fjerner giftstoffer fra kroppen  og reduserer slim .

34. Desinfiser kutt og skrubbsår

Stopp blødninger og desinfisere mindre kutt og sår ved å helle noen dråper sitronsaft direkte på kuttet. Du kan også bruke saften på en bomullsdott og hold det på såret  i ett minutt .

35. Detox

Drikk et glass varmt vann med sitron hver morgen for å skylle ut slaggstoffer.

36. Fjern vorter

Bruk en skvett sitronsaft direkte på vorten med en bomullspinne. Gjenta i flere dager til syren i sitronsaften oppløser vorte fullstendig .

37. Blek delikate stoffer

Bytt vanlig husholdningsklor med sitronsaft, som er mildere,  miljøvennlig,  men ikke mindre effektiv. Bløtlegg finvask i en blanding av sitronsaft og natron i minst en halv time før vask .

38. Rens messing og krom

Lag en paste av sitronsaft og salt eller natron og smør på det berørte området. La den svære på i 5 minutter. Deretter vask i varmt vann, skyll , og puss tørr. Bruk samme blandingen til å rengjøre metallkjøkkenvasker også. Påfør  paste, skrubb forsiktig  og skyll. Bare gni sitronskall over krom og se det skinne! Skyll godt og tørk med en myk klut.

39.  «Tørrens»

Hvorfor bruke tørrens og sterke kjemikalier? Bare skrubb de misfargede området på skjorter og bluser med like deler sitronsaft og vann. Dine «armhuler » vil være gode som nye og lukte godt også.

40. Boost vaskemiddel

For mer kraftig rengjøringseffekt, hell en kopp sitronsaft inn i vaskemaskinen under vaskesyklusen. Den naturlige blekingen av saften vil zappe flekker og fjerne rust og mineral misfarging fra bomulls T -skjorter og truser og vil gi klærne en frisk duft.

41. Bli kvitt mugg i tøy

For å bli kvitt det, lage en paste av sitronsaft og salt og gni det på det berørte området, og deretter tørk klærne i sola. Gjenta prosessen til flekken er borte.

42. Eliminer peislukt

Neste gang du har en «peisbrann»  som stinker opp rommet,  kan du prøve å kaste et par sitronskall inn i flammene. Eller rett og slett brenne noen sitronskall sammen med veden som et forebyggende tiltak.

43. Nøytralisere kattedoen

Du trenger ikke å bruke en luftspray for å nøytralisere illeluktende kattedoer eller friske luften på badet. Bare kutt et par sitroner i to.  Plasserer dem  med snittsiden opp i en skål i rommet og luften vil snart lukte sitron – friskt.

44 . Frisk opp luftfukteren

Når luftfukteren begynner å lukte funky,  fjerner du lukt uten problemer : Bare hell 3 eller 4 ts sitronsaft i vannet. Det vil ikke bare fjerne dårlig lukt, men vil erstatte den med en sitronfrisk duft . Gjenta annen hver uke for å holde lukten fresh.

45. Redusere astmasymptomer

I tillegg til en generell avgiftende diett, drikk 2 ss sitronsaft før hvert måltid , og før du legger deg da det kan redusere astmasymptomer .

 

Bilde: thelittlewhitekitchen.com

Relaterte saker: 
«Mirakelmiddelet» natron og 75 bruksområder
«Mirakelmiddelet» natron og 75 bruksområder
Du trenger bare eddik – 100 mangfoldige bruksområder
Kokosolje – 100 utrolige bruksområder

Kilder:
nutrition-and-you.com
HealthyAeon
Food Matters

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: