10 urter du lett dyrker selv ute & inne

Å dyrke urter selv er ganske lett. For ikke å snakke om hvor tilfredsstillende det er å høste fra egne planter hele året, spare penger og sørge for ren mat samtidig. Jo flere som dyrker mat selv, desto mer kan vi spare miljøet for giftige plantemidler og sørge for en viss selvforsyning av naturlig mat. I egen hage vet du hva som foregår.

Har du et lite jordstykke, kan du så gode frø så snart jorden er tint og varm på våren. Siden vi ofte har en kort og kjølig sommer i Norden, kan det også være en idè å starte produksjonen inne først. Dessuten kan du ha potter stående inne med friske urter hele året som en pust av sommer og tilskudd til mat og helse. Våg å prøve og feile og se at det faktisk er ganske lett å ha sin egen lille urtehage, inne som ute.

Følg så-anvisningen på frøpakkene om du sår inne eller ute. Her kan du skaffe trygge,  GMO-frie, økologiske/biodynamiske frø i Norge/Europa.

Vil du lage egen næringsrik, økologisk plantejord finner du oppskrift hos «The Micro Gardener«. Da står du sterkt i bidraget til naturlige hager med optimale vekstvilkår  og et godt miljø for bier, humler, meitemark og andre viktige insekter og dyr.

Her er 10 forslag til lette urter å dyrke inne og ute, Det finnes selvsagt mange flere lette urter- og krydderplanter du kan prøve deg på som basilikum og dill du kan legge til eller bytte ut med, men vi stoppet ved 10 forslag.

1.  Rosmarin

Rosmarinus officinalis

Rosmarin kan bli opptil 1 meter høy og er en lyngaktig, eviggrønn busk. Den liker å tørke ut mellom hver vanning og kan derfor få egen potte også i hagen. Den tåler ikke godt kulde heller. Når det begynner å bli kjølig og kaldt i været, flytter du potten innendørs til overvintring.

Rosmarin er en krydderurt med sterk smak du kan bruke både frisk og tørket. Det virker appetittvekkende og passer spesielt godt til fet mat og kombinert med andre krydder. Du kan bruke det i oljer, eddik og vin som smakssetter i sauser. Det kan også drikkes som te.

2. Timian


Thymus vulgaris

Timian eller hagetimian er også en buskaktig urt som blir opptil 30 cm høy og passer gjerne som kantplante. Planten får etterhvert hvite, lilla eller rosa blomster som tiltrekker bier som igjen lager en meget god honning av timian-pollen.

Planten er flerårig, men det er lurt å så nye annet hvert år da de unge plantene gir mest smak og kraft til medisinsk bruk. Finn en solrik plass i hagen til Timian eller et vindu med mye sol.

Dette er en allsidig krydderplante som kan brukes til kjøtt,fugl og fisk. I stuinger, supper og grillmarinader og syltetede grønnsaker.

3. Salvie

Salvia officinalis

Salvie er også en buskaktig krydderurt, kan bli rundt en halv meter høy og liker å spre seg i bredden. Den bør stå lunt, få mye sol og liker ganske tørr  jord i likhet med Rosmarin.

Heller ikke Salvie er glad i frost og kulde og bør derfor tas inn om vinteren. Gi denne også gjerne en stor, flott potte ute i hagen som lett kan tas inn.

Salvie har mange medisinske bruksområder, og i mat er den kjent for å skjære gjennom fettsmak. Den har en kraftig litt bitter smak og bør brukes med forsiktighet.

4. Sitronmelisse

Melissa officinalis

Sitronmelisse kan bli rundt 60 cm høy og liker næringsrik, tung jord. Den skal stå et solrikt og lunt sted i hagen og vil danne hvite blomster fra juni til september.Har du den inne i potte, må du klippe den ned iblant.

Dette er også en legeplant og gi fra seg en markant sitronaktig duft. Den egner seg ypperlig til te. desserter og blir brukt i aromaterapi.

5. Persille

Petroselinum crispum

Persille er en takknemlig urt og tåler å overvintre ute. Den blir 30-60 cm høy og er to-årig. Andre året blomstrer den og det kan lønne seg å så nytt årlig. Denne planten er ypperlig å ha i vinduskarmen eller på bordet. Det egner seg godt til tørking og frysing og er en selvskreven, spiselig pynteurt.

Dette er en typisk allround urt, som kan brukes som både smaksforsterker og «pynt».

6. Gressløk

Allium schoenoprasum

Gressløken er flerårig  og tåler vinteren. Den kan bli en 30-40 cm høy om den får vokse fritt. Ha den i et bed i hagen og en potte inne, så har du gressløk hele året. Det kan tørkes og fryses. Klipp det opp, putt i små poser og legg i fryseren til supper, sauser og gryter og spesielt retter med egg. Smaken av gressløk er såpass mild at barn også liker den.

Den får nydelige, lilla blomster fulle av nye frø du kan spare og plante året eller bruke dem som spiselig pynt i salater.

7. Peppermynte

Mentha x piperita

Peppermynte er en flerårig plante som blir 50-80 cm høy. Den gir rosa og lilla blomster og dufter mint.

Denne urten breier seg og sprer seg lett som «ugress» om den får lov, og egner seg godt i en stor potte ute eller inne der du kan ha kontroll på den.

Peppermynte brukes blant mer i tyggegummi, sjokolade, Mojitos, lemonade, tsatziki og te og egner seg godt til tørking. Eterisk olje av peppermynte finner du til medisinsk bruk og i blant annet tannkrem.

8. Oregano

Origanum vulgare

Oregano er også kalt Bergmyte her i Norge. Denne krydderurten egner seg godt som bunndekke i bed da den sprer seg godt, men ikke aggressivt og blir 30-60 cm høy. Dessuten er den flerårig.

Den har dyp røde/lilla blomster mellom juli og august.

Planten dufter godt og smaker litt bittert, men egner seg godt i tomatretter som til pizza og pasta og er mye brukt i mat fra middelhavsområdene. Tørket er den kraftigere i smak enn fersk og kan også brukes som te med medisinske egenskaper.

9. Estragon

Artemisia dracunculus

Estragon er en flerårig urt i kurvplantefamilien og blir 50–100 cm høy. Estragon smaker litt bittert og pepperaktig med en snev anis eller lakris og passer til kylling, fisk og egg, brukes som smakstilsetning i dressinger, eddik og sennep.

Estragon er hovedsmaken béarnaisesausen og brukes flittig i det franske kjøkken, ikke minst som smaksetter i oljer og eddik. Den egner seg umerket til tørking, men har en mer utpreget anissmak som fersk.

10. Koriander

Coriandrum sativum

Koriander ligner til forveksling persille av utseende, men har en helt annen og utpreget duft og kan bli 40 cm høy. Det er lett å dyrke den fra frø og er en ettårig plante. Plant derfor noen nye frø hver 3. uke utover våren og sommeren slik at du får koriander hele sesongen.

Igjen er dette en fin plante å ha i potte. da den ikke takler ugress lett, men den er utmerket til å holde unna skadeinsekter og trives godt med dill, anis og kjørvel.

Korianderblader og -frø blir mye brukt i det asiatiske og mexikanske kjøkken og er av verdens mest brukte krydderurter. Den har en utpreget smak som mange enten elsker eller hater.

 

Hovedbilde: klikk.no

Relaterte saker:

BIK – Grønnsakshage hele året i vinduskarmen

Kilder:

Urtekilden

NIFAB

Annonse
Lær å dyrke selv
BOK – Urter som krydrer livet
Lær å dyrke 35 urter selv

Kvadrat banner

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: