Du trenger bare eddik – 100 mangfoldige bruksområder

Eddik står for tur og er et mangfoldig «universalmiddel» som er så bra til så mye at du knapt trenger annet til rengjøring. Det spesielt hyggelige er at eddik, natron og sitron er miljøvennlige, billig i bruk og du slipper å bekymre deg for giftige kjemikalier du puster inn, får gjennom huden eller forpester omgivelsene med.

Vi har allerede tatt for oss natron og sitron som hver for seg og i blandinger med hverandre, har utallige bruksområder til hjem, møbler,  hage, klær, hudpleie og helse med mer. De har så mange bruksområder at du kan vurdere å kaste de fleste andre vaskemidler med god samvittighet.

Hva slags eddik skal du bruke? Det beste er vanlig hvit eddik 5-7%. Du kan selvsagt kjøpe sterkere varianter som er billigere ved at du kan vanne dem ut til cirka 5-7 % og kjøpe i større kvanta. Du kan også bruke brun eddik  som eplecider eddik, men det kan sette farge på lyse gjenstander og stoffer.  Å bruke dyre, spesielle eddik er selvsagt ikke nødvendig. 1 liter hvit eddik koster vanligvis under kr. 60 på butikken.

Hva er eddik?

Eddik er en blanding av eddiksyre og vann, og er en organisk syre. Det selges vanligvis som 5 eller 7 prosent eddik.

Finere eddik lages blant annet av vin og kalles vineddik. Når vin utsettes for oksygen blir den sur, vinen invaderes av bakterier som puster luft, bakteriene oksyderer alkoholen til eddiksyre. En tradisjonell metode var å la vinen flyte gjennom et lag med høvelspon. Eddik heter på fransk vinaigre som betyr sur vin. Wikipedia

Hvordan lager du eddik? Her finner du oppskrift.

Her får du 100 eksempler på utallige måter å bruke eddik på:

1. Vask  skitt av PC-er og tilleggsutstyr

Datamaskin, skriver, faksmaskin og annet hjemmekontorutstyr vil fungere bedre hvis du holder dem rene og støvfrie. Slå av alt utstyr før rengjøring.

Bland like deler eddik og vann i en bøtte. Fukt en ren klut i oppløsningen – bruk aldri sprayflaske – vri kluten så tørr du kan og begynn å tørke. Bruk gjerne bomullspinner i litt oppløsning rundt taster og andre kriker og kroker.

2. Rengjør persienner

Du kan gjøre jobben med å rense persienner betydelig mindre krevende ved å gi dem « den hvite hanske- behandling.» Ha på en hvit bomullshanske – den typen som selges for hagearbeid er perfekt – og fukt fingrene i en oppløsning laget av like deler hvit eddik og varmt vann fra springen. Dra fingrene over begge sider av hvert blad og bli overrasket. Bruk en beholder med rent vann for å skylle hansken når det trengs.

3. Rens og fjern lukt fra avløp

Kombinasjonen av eddik -og natron er en av de mest effektive måter å rense og fjerne lukt fra avløp. Det er også langt mildere mot rør ( og lommeboken ) enn kommersielle rengjøringsmidler.

For å fjerne tilstoppede avløp, bruk en trakt og hell 1/2 kopp natron etterfulgt av en kopp eddik. Når brusingen avtar, skyll med varmt vann fra springen, vent fem minutter og skyll igjen med kaldt vann. Denne teknikken vasker også bort lukt fra bakterier.

For å øke gjennomgang i et tregt avløp, hell i 1/2 kopp salt etterfulgt av to kopper kokende eddik, deretter skyll med varmt og kaldt vann fra springen.

4. Bli kvitt røyklukt

Hvis du nylig har brent en biff – eller hvis en kjederøykende tante nylig kom på overraskende besøk – fjern røyklukt ved å plassere en lav bolle omtrent tre fjerdedeler full med  hvit eller eplecider eddik i rommet hvor lukten er sterkest. Bruk flere boller hvis lukten gjennomsyrer hele hjemmet. Lukten skal forsvinne på mindre enn en dag. Du kan også raskt kvitte deg med lukten av fersk sigarettrøyk inne i et rom ved å fukte en klut med eddik og vifte det litt rundt.

5.Fjern mugg

Når du ønsker å fjerne muggflekker, bruk hvit eddik først. Det kan trygt brukes uten ekstra ventilasjon og kan brukes til nesten alle overflater, baderomsinnredning og fliser, klær, møbler, malte flater, plastgardiner med mer. For å eliminere tunge muggansamlinger, bruk full styrke, ublandet eddik. For lette flekker, spe den med halvparten vann.

6. Poler krom og rustfritt stål

For å rengjøre krom og rustfritt stålbeslag i hjemmet ditt, bruk en lys spray av ren hvit eddik fra en resirkulert sprayflaske. Gni med en myk klut for å få frem glansen.

7. Poler sølv       

Få ditt sølvtøy – så vel som sølvarmbånd, ringer og andre smykker – til å  skinne som nye ved å dyppe dem i en blanding av 1 /2 kopp hvit eddik og 2 ss natron i to til tre timer. Skyll dem under kaldt vann og tørk grundig med en myk klut.

8. Rens messing- og kobbergjenstander

Få glansen tilbake i messing-, bronse- og kobbergjenstander ved å lage en paste av like deler hvit eddik og salt, eller eddik og natron ( ikke bruk før brusingen stopper ). Bruk en ren, myk klut eller tørkepapir til å gni inn gjenstanden til belegg er borte. Skyll med kaldt vann og poler med et mykt håndkle til den er tørr.

9. Fjern klistremerker, dekaler og prislapper

Hvis du vil fjerne et klistremerke eller en etikett festet til malte møbler eller en malt vegg, mett hjørnene og sidene av klistremerket med full styrke hvit eddik og skrap den forsiktig av (ved hjelp av et utgått kredittkort eller lignende). Fjern eventuelle klebrige rester ved å helle på litt mer eddik. La det sitte i et minutt eller to og tørk av med en ren klut. Denne metoden er like effektive til å fjerne prislapper og andre klistremerker fra glass, plast og andre blanke overflater.

10. Rengjør klissete sakser

Når saksebladene blir klissete eller sotete, ikke bruk vann for å vaske dem, da det er langt mer sannsynlig å ruste festet som holder knivene sammen – eller bladene selv – enn å få dem rene . I stedet, tørk bladene med en klut dyppet i full styrke hvit eddik, og tørk det av med en klut eller et kjøkkenhåndkle.

11. Fjerne lukt fra matbokser, garderobeskap og bagasjerom

Lukter garderobeskapet ditt? Eller kanskje barnets matboks stinker tunfisk?? Hva med muggen i bilens bagasjerom? Dynk en skive loff i hvit eddik og la den ligge på den illeluktende plassen over natten. Lukten skal være borte neste dag.

12. Oppfrisk skap

Først fjern innholdet, deretter vask alt innvendig med en klut fuktet i en oppløsning av en kopp hver av eddik og ammoniakk og 1/ 4 kopp natron i 4 liter vann. Hold skapdøren åpen og la interiøret tørke før du setter dine klær og andre ting på plass igjen. Hvis lukten vedvarer, plasserer en liten kjele med kattesand inni skapet. Etterfyll etter noen dager til lukten er borte.

13. Bleke mur

Gå over murstein og mur med en fuktig mopp dyppet i en kopp hvit eddik blandet med  4 l varmt vann. Gulvene vil se fantastiske ut. Du kan også bruke den samme løsningen for å piffe opp murstein rundt peisen.

14. Revitalisere trepanel

Ser trepanel ditt kjedelig og trist ut? Livne det opp med dette enkle hjemmelagde middelet: Bland en halvliter varmt vann, 4 ss hvit eller eplecider eddik og 2 ss olivenolje i en beholder med lokk, rist den litt og påfør med en ren klut. La blandingen trekke inn i treverket i flere minutter og poler med en tørr klut.

15. Fjern teppeflekker

Du kan fjerne mange flekker fra teppet med eddik;

Gni lette teppeflekker med en blanding av 2 spiseskjeer salt oppløst i 1/2 kopp hvit eddik. La løsningen tørke så støvsuger du.

For tøff, inngrodd skitt og andre flekker, lag en paste av en spiseskje eddik med 1 ss maisenna og gni det inn i flekken med en tørr klut. La det sitte i to dager, så støvsuger du.

For å lage spray  som flekkfjerner,  fyll en sprayflaske med 5 deler vann og 1 del eddik. Fyll en annen sprayflaske med en del ammoniakk og 5 deler vann. Fukt en flekk med eddikløsningen. La det jobbe i noen minutter,  deretter tørk grundig med en ren, tørr klut. Så spray og bruk ammoniakkløsningen. Gjenta til flekken er borte.

16. Fjern stearinvoks

For å fjerne stearin fra tremøbler, myk opp voksen ved hjelp av en hårtføner på varmeste innstilling og tørk bort med papirhåndkle. Deretter fjerner du det som er igjen ved å gni med en klut fuktet i en oppløsning laget av like deler eddik og vann. Tørk av med en myk, absorberende klut.

17. Bli kvitt fettflekker

Eliminer fettflekker fra kjøkkenbordet eller benkeplate ved å tørke dem ned med en klut fuktet i en løsning av like deler eddik og vann. I tillegg til å fjerne fett, vil eddik nøytralisere lukt på overflaten.

18. Skjul riper i tremøbler

Fått en ripe eller tre i bordplata? For å gjøre det mye mindre synlig, bland litt eplecidereddik og jod i en liten krukke og mal over bordet med en malekost. Bruk mer jod for mørkere tresorter ; mer eddik for lysere nyanser.

19. Bli kvitt vannringer på møbler

For å fjerne hvite ringer på tremøbler, bland like deler eddik og olivenolje og bruk en myk klut og gni rundt. Bruk en annen ren, myk klut til å pusse det opp. For å få hvite vannringer av skinnmøbler, bearbeid skinnet med en svamp fuktet i full styrke hvit eddik.

20. Revitalisere skinnmøbler

Har din skinnsofa eller lenestol mistet glansen? For å gjenopprette den til sin fordums prakt, bland like deler hvit eddik og kokt linolje i en resirkulert sprayflaske, rist godt og spray det på. Spre det jevnt over møblene med en myk klut, gi det et par minutter til å  jobbe og gni det av med en ren klut.

21. Fjern klistremerker

Er du lei det gamle klistremerket på støtfangeren? Mett toppen og sidene av klistremerket med ufortynnet eddik og vent 10-15 minutter. Bruk et utgått kredittkort til å skrape den av. Bruk mer full styrke eddik for å bli kvitt eventuelle gjenværende limrester. Bruk samme teknikk for å løsne søte dekaler barn bruker til å dekorere bilvinduer.

22. Rengjør vindusviskerne

Når frontruten blir uskarp når du slår på vindusviskerene når det regner, betyr det vanligvis at vindusviskerne er skitne. For å gjøre dem så gode som nye, fukt en klut eller fille med litt full styrke hvit eddik og dra det over bladene to ganger.

23. Hold bilvinduene frostfrie

En smart og enkel måte å holde is borte fra bilvinduene, er å tørke ( eller enda bedre spraye ) utsidene av vinduene med en løsning av 3 deler hvit eddik til 1 del vann. Hver omgang kan vare opptil flere uker – men dessverre, det vil ikke gjøre stort mot kraftig snøfall.

24. Ta vare på bilens tepper

En god støvsuging vil få opp sand og annet løst rusk fra bilens tepper, men det vil ikke gjøre noe med flekker eller inngrodd skitt. Bland en oppløsning av like deler vann og eddik -og svamp det inn i teppet. Gi blandingen et par minutter til å jobbe og tørk det opp med en klut eller et papirhåndkle. Denne teknikken vil også eliminere saltrester på biltepper i vintermånedene.

25. Frisk opp kjøleskapet

Visste du at eddik kan være en enda mer effektivt og trygg som rengjøringsmiddel for kjøleskapet enn natron? Bruk like deler hvit eddik og vann for å vaske både interiør og eksteriør av kjøleskapet, inkludert dørpakningen og frukt- og grønnsaksskuffer. For å hindre muggvekst, vask innsiden av veggene  av interiøret med litt full styrke eddik på en klut. Bruk også ufortynnet eddik til å tørke av oppsamlet støv og skitt på toppen av kjøleskapet. Til slutt kan du sette en boks natron inni kjøleskapet for å holde lukten ren når du er ferdig.

26. Desinfiser skjærebrett

Å desinfisere og rengjøre skjærebrett av tre eller benkeplater, tørk dem med full styrke hvit eddik etter hver gang du bruker dem. Eddiksyre i eddiken har en god desinfiserende virkning mot skadelige bakterier som E. coli, Salmonella, og Staflokokker. Bruk aldri vann og oppvaskmiddel, fordi det kan svekke trefibrenes overflate. Når dine overflater av tre har behov for å freshe opp lukten samt desinfisere, strø litt natron over det og spray på ufortynnet hvit eddik på. La det skumme og boble i fem til ti minutter og skyll med en klut dyppet i rent kaldt vann.

27. Fjerne lukt fra søppelbøtter

Her er en utrolig enkel måte å holde søppelbøtter luktfrie: Bland like deler vann og eddik i en bolle, hell blandingen over i et isbit brett og frys det. Legg et par » eddik kuber » i bøtta hver uke og skyll med vann.

28. Rens oppvaskmaskinen

For at oppvaskmaskinen skal yte maksimalt, fjern oppbygget såpe – og kalk ved å  helle en kopp ufortynnet hvit eddik i bunnen av enheten – eller i en bolle på øverste hylle. Kjør maskinen gjennom en hel syklus tom og uten vaskemiddel. Gjør dette en gang i måneden, spesielt hvis du har hardt vann.

29. Rengjør porselen, krystall , glass og steintøy

Få skinnet tilbake i glass ved å ha eddik i skyllevannet.

For å holde dine daglige glass skinnende blanke, tilsett 1 /4 kopp eddik til oppvaskmaskinens skyllesyklus.

Bli kvitt flekker og grums grunnet hardt vann ved å varme opp en kjele av like deler eddik og vann og la dem sitte i 15-30 minutter. Gi dem en god omgang med en flaskebørsten og skyll rent.

Ha 2 ss eddik i vannet når du rengjør dine gode krystallglass.  Deretter skyll dem i en oppløsning av 3 deler varmt vann til 1 del eddik og tillat dem å lufttørke. Du kan også vaske delikat krystall og fint porselen ved å ha en kopp eddik i en bøtte med varmt vann. Forsiktig skyll glassene i oppløsningen og la tørke.

For å få kaffeflekker og annen misfarging av porselen og tekopper, prøv å skrubbe dem med like deler eddik og salt, etterfulgt av å skylle dem under varmt vann.

30. Rengjøre en kaffetrakter

Hvis kaffen konsekvent kommer ut svak eller bitter, trenger nok kaffetrakteren rengjøring. Fyll kannen med 2 kopper hvit eddik og en kopp vann. Plasser et filter i maskinen og hell blandingen over i vannkammeret. Slå på kaffetrakteren og la den gå gjennom en full syklus. Fjern filteret og erstatte det med et nytt. Deretter kjøre rent vann gjennom maskinen to fulle sykluser med utskifting av filteret igjen også andre syklus. Hvis du har bløtt vann, rens kaffetrakteren etter 80 sykluser –  og etter 40 sykluser hvis du har hardt vann.

31. Fjern fett

Profesjonell kokker vet at eddik er en av de beste fettfjernere som finnes. Det fungerer selv på alvorlig fettete overflater. Når du er ferdig med steking, tørk opp fett som har sprutet på  komfyrtopp, vegger,  kjøkkenfilter og rundt benken ved å vaske dem med en svamp dyppet i ufortynnet hvit eddik. Bruk en annen svamp dyppet i kaldt vann til å skylle, tørk av med en myk klut.

Hell 3-4 spiseskjeer hvit eddik flytende oppvaskmiddel og rist litt. Eddiken vil ikke bare forsterke vaskemiddelet mot fett, men også gi deg mer oppvaskmiddel for pengene, fordi du trenger mindre såpe for å rengjøre oppvasken.

Kok to kopper eddik i stekepannen i 10 minutter vil bidra til at mat ikke brenner seg fast i cirka 2 måneder.

Fjern fastbrent fett og matflekker fra dine rustfrie, stål kokekar ved å blande en kopp eddik i nok vann til å dekke flekker. La det koke i fem minutter.  Flekker bør forsvinner med noen milde skrubb når du vasker kokekaret.

Bekjemp fettlag i ovnen ved å tørke innsiden med en fille eller svamp fuktet i full styrke hvit eddik en gang i uken. Den samme behandlingen får fett av ristene på gassovner.

32. Fjern flekker fra gryter, panner og kokekar

Ingenting vil gjøre en bedre jobb enn eddik når det gjelder å fjerne vanskelige flekker på kokekar. Her er hvordan:

Slik fjerner du flekker fra rustfrie stålgryter og -panner, la dem ligge i 2 kopper hvit eddik i 30 minutter, skyll dem med varmt såpevann etterfulgt av en skylling med kaldt vann.

For å løsne opp gjenstridige flekker, bland 2 ss natron, 1/2 kopp eddik og en kopp vann og la det koke i 10 minutter.

33. Rens luften på kjøkkenet

Hvis lukten av gårsdagens kokt kål eller fiskelapskaus henger i på kjøkkenet lenger enn du ønsker, bland en kjele med 1/ 2 kopp hvit eddik i en kopp vann. La det koke til væsken er nesten borte. Du vil være lettere å puste på et blunk.

34. Lag universell rengjøringsmiddel

For rask opprydding rundt kjøkkenet, ha to resirkulerte sprayflasker fylt med disse eddikbaserte oppløsninger :

For glass, rustfritt stål og plastlaminerte overflater, fylle sprayflaske med to deler vann, 1 del hvit eddik  og et par dråper oppvaskmiddel.

For rengjøring av vegger og andre malte flater, bland opp 1/ 2 kopp hvit eddik, 1 kopp ammoniakk og 1/ 4 kopp natron til 4 l vann og hell litt i en sprayflaske. Spray lett det på flekker og skjolder når det trengs og tørk av med et rent håndkle.

35. Desinfiser krukker, containere, og vaser

Fyll elementet med like deler eddik og varmt såpevann og la det stå i 10-15 minutter. Hvis du rengjør en flaske eller krukke, åpne de opp og gi dem et par gode rist, eller bruk en flaskebørste til å skrape av restene før grundig skylling.

36. Rengjør en skitten termos

For å få en termosflaske ren, fyll den med varmt vann og 1/ 4 kopp hvit eddik. Hvis du ser noen rester ha i  litt ukokt ris , som vil fungere som et slipemiddel for å skrape skitten av. Lukk og rist godt. Skyll og la det lufttørke .

37. Fang fruktfluer

Har du med deg hjem fruktfluer fra butikken? Du kan lage feller for dem som kan brukes hvor som helst i huset ved å fylle et gammelt syltetøyglass omtrent halvveis med eplecider. Stikk noen hull i lokket, skru det på igjen og se hva som skjer.

38. Mørning og rengjøring av kjøtt og sjømat

La billige kutt av rødt kjøtt, marinere  i et par kopper eddik som bryter ned fiber for å  gjør det mer mørt,  i tillegg til å drepe potensielt skadelige bakterier. Du kan også bruke eddik til å mørne sjømat og biffer. La kjøtt eller fisk marinere i sin helhet i ren eddik over natten. Eksperimenter med forskjellige eddikvarianter for ekstra smak, eller rett og slett bruke eplecider eller hvit eddik hvis du har tenkt å skylle det av før varmebehandling.

39. Lag bedre kokte eller posjerte egg

Eddik gjør fantastiske ting for egg. Her er de to mest nyttige;

Når du lager hardkokte egg  ha i to spiseskjeer eddik for hver liter vann og det vil hindre eggene i å sprekke og gjøre dem lettere å skrelle.

Når du posjerer egg  og har et par spiseskjeer eddik i vannet, vil det holde eggene stramme formen og hindre at eggehvitene flyter utover.

40. Vask frukt og grønt før spising

Du kan ikke være for forsiktig i disse dager når det kommer til håndtering av maten du spiser. Før servering av frukt og grønnsaker, kan du eliminere skjult skitt, plantevernmidler og til og med insekter, ved å skylle dem i 4 ss eplecider eddik oppløst i 4l kaldt vann.

41. Fjern lukt fra hendene

Det er ofte vanskelig å få lukten av sterk løk, hvitløk eller fisk av hendene. Gni litt eddik på hendene før og etter du skjærer grønnsaker eller renser fisk.

42. Bli kvitt bærflekker

Du kan bruke ufortynnet hvit eddik på hendene for å fjerne flekker fra bær og andre frukter.

43. Fjern flass

For å fjerne flass, skyll med to kopper eplecider eddik blandet med 2 kopper kaldt vann etter sjamponering. Du kan også bekjempe flass ved å bruke 3 ss eddik i håret og massere inn i hodebunnen før sjamponering. Vent noen minutter, skyll og vask.

44. Hårpleie

Få litt liv tilbake i slapp eller skadet hår. Du kan piske opp en fantastisk hårbalsam ved å kombinere en teskje eplecider eddik med 2 ss olivenolje og 3 eggehviter. Gni blandingen inn i håret og dekk håret i 30 minutter ved hjelp av plastfolie eller en dusjhette. Når tiden er ute, vask og skyll som vanlig.

45. Beskytt blondt hår fra klorvann

Vil du slippe grønne striper i lyst hår grunnet klorvann, masser 1/4 kopp eplecider eddik i håret og la det jobbe i 15 minutter før du bader.

46. Lindre verkende muskler

Ha to kopper eplecider eddik i badevannet. Det er en flott måte å lindre smerter eller å rett og slett å ta toppen av en stressende dag.  Ha gjerne noen dråper peppermynteolje i badevannet også.

47. Frisk pust

Etter at du spiser hvitløk eller løk , er en rask og enkel måte å fjerne løkpusten på, å skylle munnen med en løsning av 2 ss eplecider eddik og 1 ts salt i et glass med varmt vann.

48. Mot solbrenthet og kløe

Du kan kjøle ned en solbrenthet ved å forsiktig klappe området med en bomullsdott eller myk klut med hvit eller eplecider eddik. Den samme teknikken fungerer til å  umiddelbart stoppe kløe etter myggstikk og andre insektbitt.

49. Fjerne blåmerker

Hvis du eller noen du bryr deg om har et stygt fall , kan du fremskynde helbredelse og hindre svarte- blåmerker ved å dyppe en bit bomull-gasbind i hvit eller eplecider eddik og legge det på det skadde området i en time.

50. Lindre sår hals

Her er tre måter du kan lindre sår hals;

Hvis halsen er sår av mye hoste, eller ved mye stemmebruk, får du rask lindring ved å gurgle en spiseskje eplecider eddik og 1 ts salt oppløst i et glass med varmt vann. Bruk flere ganger om dagen om det er nødvendig.

For sår hals i forbindelse med en forkjølelse eller influensa, kombinere 1/4 kopp eplecider eddik og 1/ 4 kopp honning og ta en spiseskje hver fjerde time.

For å lindre både hoste og sår hals, bland 1 /2 kopp eddik, 1/2 kopp vann, 4 ts honning og 1 ts hot saus. Spis en spiseskje fire eller fem ganger daglig, inkludert en før sengetid. Advarsel : Barn under ett år gammel skal aldri gis honning.

51. Pust lettere

Ha 1/4 kopp hvit eddik i vannet til luftfukteren som bidrar til å lette lunger forårsaket av en forkjølelse  eller bihulebetennelse.

52. Stopp fotsopp

Du kan ofte slå tilbake infeksjonen og raskt lette kløe ved å skylle føttene tre eller fire ganger om dagen i et par dager med ufortynnet eplecider eddik. Som forebyggende, skyll dine sokker eller strømper i en blanding av 1 del eddik og 4 deler vann i 30 minutter før du vasker dem.

53. Skjem bort huden

Når du vasker ansiktet, bland en spiseskje eplecider eddik med to kopper vann og som en avslutning skyll for å rense og stramme opp huden din.  Du kan også lage din egen ansiktsbehandling ved å blande 1/4 kopp eplecider eddik med 1/4 kopp vann. Ha løsningen på ansiktet og la det tørke.

54. Si farvel til alders- og solflekker

Før du gjør drastiske tiltak for å fjerne eller dekke over brune flekker på huden forårsaket av overeksponering av sol eller hormonelle endringer, prøv eddik. Ha ren eplecider eddik på en bomullsdott og han den på flekkene  i 10 minutter minst to ganger om dagen. Flekkene skal falme eller forsvinne i løpet av få uker.

55. Mykne neglbåndene

Du kan myke opp neglbåndene på fingrene og tærne før manikyre ved å dyppe dine fingertupper i en bolle med ufortynnet hvit eddik i fem minutter.

56. Rengjør briller

Bruke noen dråper hvit eddik på glassene og tørk av dem med en myk klut. Det vil lett fjerne smuss, svette og fingeravtrykk og gjøre dem skinnende rene. Ikke bruk eddik på plastglass!

57. Mot manet eller biestikk

Hell litt ufortynnet eddik der maneten har svidd deg og det tar bort smerten på kort tid. Den samme behandlingen kan også brukes til å behandle biestikk. Dynk en klut eller bomull med eddik og hold det på stikket 5 minutters tid. Advarsel: Hvis du har problemer med å puste eller stikkområdet blir betent og hovent, få medisinsk hjelp da du kan ha fått en allergisk reaksjon.

58. Vask mugg fra dusjforheng

Rengjør muggflekker på dusjforheng ved å legge den og et par skitne håndklær i vaskemaskinen. Tilsett 1/ 2 kopp vaskemiddel og 1/ 2 kopp natron og vask en syklus. Ha en kopp hvit eddik i den første skyllingen. Før maskinen sentrifugerer, fjern forhenget og la det henge tørt.

59. Oppfrisk keramiske fliser

Hvis såpe eller vannflekker har mattet de keramiske flisene rundt vasken eller badekaret, få tilbake skinnet ved å skrubbe dem med 1/ 2 kopp hvit eddik, 1/2 kopp ammoniakk og 1/ 4 kopp boraks blandet i 4l varmt vann. Skyll godt med kaldt vann og la lufttørke.

60. Bleke fugemasse

Har fugene mellom flisene i dusjen eller badekaret blitt farget eller misfarget ? Gjenopprett dem til sin opprinnelige nyanse hvit ved å bruke en tannbørste dyppet i ufortynnet hvit eddik for å skrubbe bort smuss og farge.

61. Rene vasker og badekar

Få glansen tilbake i porselen og -badekar ved å børste dem med hvit eddik, etterfulgt av skylling med rent kaldt vann.

62. Skinnende dusjdører

For å få glass dusjdører skinnende rene og fjerne alle irriterende vannflekker – tørk dem ned med en klut dyppet i en løsning av 1 /2 kopp hvit eddik, 1 kopp ammoniakk og 1/ 4 kopp natron blandet i 4l varmt vann.

63. Bekjemp mugg

Hvis du vil fjerne og hemme mugg på badet, hell en løsning av 3 ss hvit eddik, 1 teskje boraks, og to kopper varmt vann i en ren, resirkulert sprayflaske og gi den et par gode  rist. Spray blandingen på malte flater, fliser, vinduer eller hvor enn du ser mugg eller muggflekker. Bruk en myk skrubbbørste til å jobbe løsningen inn i flekker eller bare la det ligge på.

64. Desinfiser toalettskålen

Hell 2 kopper hvit eddik i skålen og la løsningen ligge over natten før skylling.

65. Rengjør tannbørsten

Få skitt, bakterier, og deigete, gammel tannkrem ut av tannbørsten ved å rense åpningene med bomullspinner fuktet med hvit eddik.

66. Mykgjøre stoffer, drepe bakterier, eliminere statisk elektrisitet

Det er så mange fordeler med å helle en kopp hvit eddik i vaskemaskinens skyllesyklus, at det er overraskende at du ikke finner det tydelig nevnt i bruksanvisningen for hver vaskemaskin solgt. Her er de viktigste:

En enkelt kopp eddik vil drepe eventuelle bakterier som kan være til stede i tøyet, spesielt hvis det inkluderer tøybleier og lignende.

En kopp eddik vil gjøre tøyet mykt og lukte friskt – slik at du kan kysse din tøymykner farvel.

En kopp eddik vil hvitgjøre små mengder hvite klær .

Lagt til i siste skylling, vil en kopp eddik holde klærne lo – og statisk -frie.

Hell en halv desiliter eddik i siste skylling for å sett fargen på nyfarget stoff.

67. Rengjør vaskemaskinen

En enkel måte å fjerne såperester og desinfisere  vaskemaskinen er å helle i to kopper eddik, deretter kjøre maskinen gjennom en hel syklus uten klær eller vaskemiddel.

68. Stopp røde klær fra å smitte

Med mindre du har en forkjærlighet for rosa – er en enkel forholdsregel for å forhindre at rødfarget tøy – eller andre sterke farger ødelegger resten av vasken, å la tøyet ligge i hvit eddik i 10-15 minutter før første vask. Du trenger aldri å bekymre deg for fargesmitte igjen!

69. Friskne farget tøy

Hvorfor kaste bort penger på dyr vaskemiddel for farger når du kan få samme resultat ved å bruke eddik ? Bare legge til 1/ 2 kopp hvit eddik til maskinens vaskesyklus for å friske opp fargene.

70. Gjør «nye» klær klare til bruk

Fjern kjemikalier, støv, lukt og alt annet fra dine splitter nye bruktklær ved å helle en kopp hvit eddik i vaskesyklusen første gang du vasker dem.

71. Myke opp pledd

Legg 2 kopper hvit eddik i vaskemaskinen ved skylling ( eller en vaskebalje fylt med vann ) for å fjerne såperester fra både bomull- og ulltepper før tørking. De vil i tillegg føles  friske og myke som nye.

72. Spray bort rynker

Du kan ofte få rynkene ut av klær etter tørking ved å spraye dem med en løsning av en del eddik til tre deler vann. Henge det opp og la det lufttørke. Du kan finne denne metoden fungerer bedre for noen klær enn stryking, det er også mer skånsomt for tøyet.

73. Vask av strykejern

For å eliminere mineralforekomster og hindre korrosjon på dampstrykejern, gi det en rens ved å fylle reservoaret med ufortynnet hvit eddik. Plasser jernet i oppreist stilling, slå på dampinnstillingen og la eddikdamp gjennom det i 5-10 minutter. Deretter fylle kammeret med rent vann og gjenta.

74. Rengjøre sålen på strykejernet

Hvis du vil fjerne svimerker fra sålen på strykejernet, skrubb den med en paste laget ved å varme opp like deler eddik og salt i en liten kjele. Bruk en fille dyppet i rent vann for å tørke bort gjenværende rester.

75. Fjern svimerker fra tøy

Du kan ofte eliminere små svimerker på tøy ved å gni flekken med en klut fuktet med hvit eddik og tørk med et håndkle. Gjenta om nødvendig.

76. Fjern sigarettlukt fra dresser

Bare legg en kopp eddik i et badekar fylt med det varmeste vannet springen kan tappe. Lukk døren og henge klærne over dampen.

77. Krympet ull kan strekkes igjen

Krympete ullgensere og andre klær kan vanligvis strekkes tilbake til sin tidligere størrelse og form etter å koke dem i en løsning av 1 del eddik til 2 deler vann i 25 minutter. La plagget lufttørke etter at du er ferdig med å strekke det.

78. Børste av flekker på semsket skinn

For å eliminere en fersk fettflekk på en semsket jakke eller skjørt, børst det forsiktig med en myk tannbørste dyppet i hvit eddik. La det lufttørke, deretter børst med en pensel for semsket skinn. Gjenta om nødvendig. Du kan også generelt friske opp semsket skinn ved å tørke dem lett av med en svamp dyppet i eddik.

79. Klapp bort vannløselige flekker

Du kan få bort mange vannløselige flekker – inkludert øl, appelsin og andre fruktjuicer, svart kaffe eller te og spy – fra bomull og blandingsklær ved å klappe stedet med en klut eller håndkle fuktet med ufortynnet hvit eddik like før du legger det i vask. For store flekker, kan det være lurt å la plagget  ligge over natten i en løsning av 3 deler eddik til en del kaldt vann før vask.

80. Svamp ut alvorlige flekker

Cola, hårfarge, ketchup og vinflekker på vaskbar bomull bør behandles så snart som mulig ( det vil si innen 24 timer ). Svamp området med ufortynnet eddik og vask umiddelbart etterpå. For alvorlige flekker, legg 1-2 kopper eddik i vaskesyklusen også.

81. Få rust ut

Hvis du vil fjerne en rustflekk fra bomullsarbeidsklær, fukt flekken med litt eddik og deretter gni litt salt på. Hvis det er varmt ute, la det tørke i sollys ( eller i et solfullt vindu) og deretter kast den i vaskemaskinen.

82. Fjerne fettstift- flekker

Barn klarer ofte å få fettstiftmerker på klærne. Du kan enkelt fjerne dem ved å gni dem med en resirkulert tannbørste dyppet i ufortynnet eddik før vask.

83. Fjern ringer fra snipper og mansjetter

Er du lei av å se gamle svetteringer rundt dine skjortekrager? Hva med den irriterende misfarging langs kantene av mansjetter? Skrubb tøyet med en paste laget av to deler hvit eddik til tre deler natron. La pasten sitt i en halv time før vask. Denne tilnærmingen fungerer også til å fjerne lyse muggflekker fra klær.

84. Fjern blekkflekker

Behandle flekken ved først å fukte den med litt hvit eddik, deretter gni på en paste av to deler eddik til tre deler maisenna. La pasten tørke helt før du vasker stoffet.

85. Fjerne blodflekker

Det er  viktig å behandle blodflekker på klærne så snart som mulig, da blodflekker er relativt lett å fjerne før de størkner, men kan være nesten umulig å vaske ut etter 24 timer. Hvis du behandler blodflekken innen 24 timer, behandle den ved å helle full styrke hvit eddik på flekken. La det trekke inn i 5-10 minutter, deretter klatt godt med en klut eller et håndkle. Gjenta om nødvendig og vask umiddelbart.

86. Test jords surhet eller alkalitet

For å gjøre en rask test av overflødig alkalitet i jorden i hagen din, plasserer du en håndfull jord i en beholder og heller i 1/2 kopp hvit eddik.  Hvis jorda skummer eller bobler er det definitivt alkalisk. For å se om jord har høy surhetsgrad, bland jord med 1/ 2 kopp vann og 1/ 2 kopp natron. Denne gang vill skumming indikere syre i jorden.

87. Rask ​​spiring av blomsterfrø og andre frø

Du kan få treaktige frø, for eksempel pasjonsblomst og gresskar til å spire raskere ved rispe dem litt opp med fint sandpapir og la dem ligge over natten i en løsning av 1/2 kopp eplecider eddik og en halvliter varmt vann. Fjern frøene fra oppløsningen skyll dem og så dem. Du kan også bruke oppløsningen ( minus sandpapirbehandling ) til å starte mange urte-og grønnsaksfrø.

88. Hold snittblomster friske lenger

En måte er å blande 2 ss eplecider eddik og 2 ss sukker i vannet før du setter blomster i vasen. Sørg for å skifte vann ( med mer eddik og sukker selvfølgelig ) med få dagers mellomrom for å forlenge deres levetid.

89. Stopp gulning av blader på planter

Planter som plutselig gulner kan indikere at det sure jordsmonnet de er vant til plutselig har endret jernopptak eller et skifte i bakkens pH over et komfortabelt 5,0 nivå. Problemet kan løses ved å vanne jorden rundt plagede plantene en gang i uka i tre uker med en oppløsning av 2 ss eplecider eddik i en liter vann.

90. Hold ut firbente skapninger

Noen dyr – inkludert katter, hjort, hunder og kaniner kan ikke utstå lukten av eddik, selv etter at det har tørket. Du kan holde uønsket besøk i hagen din ved å dyppe flere resirkulerte filler i hvit eddik, og plassere dem på staker rundt dine grønnsaker. Dypp fillene igjen ca. hver 7-10 dager.

91. Utrydd løvetann og ugress

Løvetann forsvinner for godt ved å sprøyte dem med full styrke hvit eller eplecider eddik. Tidlig i sesongen, gir du hver plante en enkelt dusj av eddik midt i planten, eller i midten av blomsten før plantene går i frø. Hold et øye med været for hvis det regner neste dag må du gi ugresset en ny omgang.

92. Hold katter borte fra lekerom

Hvis du ønsker å holde katter ut av barnas lekerom eller hindre dem fra å klore på din favoritt lenestol, skvett litt full styrke hvit eddik rundt i området eller på selve objektet. Katter liker ikke lukten av eddik og vil unngå det.

93. Beskyttelse mot lopper og flått

For å gi din hund effektiv loppe- og flåttbeskyttelse, fyll en sprayflaske med like deler vann og eddik, spray direkte på hundens pels og gni det godt inn. Katter vil mislike dette fordi de hater lukten av eddik.

94. Rengjør ørene til kjæledyr

Med en bomullsdott eller myk klut dyppet i løsning av to deler eddik og 1 del vann,  vasker du forsiktig ørene ene og bidrar samtidig  til å forebygge øremidd og bakterier. Det lindrer også små klør fra myggstikk og lignende. Advarsel : Ikke bruk eddik å åpne sår. Hvis du ser et kutt i kjæledyret ører, søke veterinærbehandling.

95. Vask utemøbler og platting

Prøv disse milde eddik – baserte oppløsninger :

Hell litt full styrke hvit eddik i en resirkulert sprayflaske og spray der hvor du ser muggvekst. Flekken vil tørke rett av de fleste overflater og eddik vil beskytte mot at det kommer tilbake på en stund.

Fjern mugg fra treplattinger og tremøbler ved å påføre dem med en oppløsning av en kopp ammoniakk, 1/2 kopp hvit eddik og 1/4 kopp natron blandet i en gallon 4l vann. Bruk en gammel tannbørste for å jobbe oppløsningen inn i hjørner og andre trange steder.

For å fjerne lukt og hemme muggvekst på utendørs på plastmøbler og balkongparaplyer, bland to kopper hvit eddik og 2 ss flytende oppvaskmiddel i en bøtte med varmt vann. Bruk en myk børste til å jobbe det inn i sporene til plasten samt for å skrubbe sitteunderlag og paraplystoff. Skyll med kaldt vann, tørk i solen.

96. Bli kvitt maur

Hell like deler vann og hvit eddik i en sprayflaske. Spray det rundt områder der du ser insektene. Maur hater lukten av eddik. Det vil ikke ta lang tid før de forsvinner til bedre luktende områder.

97. Vask bort fugleskitt

Fugleskitt forsvinner på kort tid ved å sprøyte dem med full styrke eplecider eddik. Eller helle eddik på en klut og tørke det av.

98. Avfette ristene, vifter og aircondition gitter

Selv i de reneste av boliger vil air condition gitter, kaminer og vifteblader etter hvert utvikle et lag av støv og fett. For å rengjøre dem, tørk dem med full styrke hvit eddik. Bruk en gammel tannbørste til å arbeide eddik inn i trange rom på aircondition gitter og avtrekksvifter.

99. Skrelle av tapet

Fjerning av gammel tapet kan være rotete, men det løsner lett ved å dynke den i en eddikløsning. Spray like deler hvit eddik og vann på tapeten til det er mettet og vent noen minutter. Så skraper du det av med en tapetskrape.

100. Gjenoppliv malepensler

Hvis du vil fjerne inntørkede maling fra en syntetisk pensel, la den stå i full styrke hvit eddik før malingen oppløses og busten er myk og smidig  og vask i varmt såpevann. Har du en pensel som virker umulig å redde? Før du kaster den, prøver å koke den i 1-2 kopper eddik i 10 minutter, etterfulgt av en grundig vask i såpevann.

Hovedbilde: www.dinside.no

 

Relaterte saker: 

«Mirakelmiddelet» natron og 75 bruksområder
45 sursøte «hemmeligheter» om sitron
Kokosolje – 100 utrolige bruksområder

Kilder:

Angelfire

Readers Digest

 

Annonser
For helse og velvære – TILBUD
Kvadrat banner

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: