Tips for å unngå dehydrering

Vann er livsnødvendig for at vi skal leve. Er du i en het ørken, kan det ta bare 12 timer før kroppen svikter grunnet væskemangel og uttørring. Normalt vil det ta 3-5 dager før kroppen svikter uten væsketilførsel.  På sommertid i varmen, er det spesielt viktig å holde deg hydrert.

Visse medikamenter kan endre tørsten og signalene om når vi bør drikke, så konferer med legen din. Folk som jobber fysisk i den varmeste tiden på året, trenger som regel mer væske. 25 prosent av all væske vi inntar får  i via maten vi spiser.

Dehydrering

Hva er dehydrering? «Dehydrering vil si fjerning av vann (hydor på gammelgresk) fra et objekt. Medisinsk er dehydrering en alvorlig og potensielt dødelig tilstand der kroppen har for lite væske til å fungere normalt.

Nyrene trenger vann for å fungere ved å få utskilt flere stoffer som kroppen må kvitte seg med. Spedbarn og småbarn mister vann fort i forhold til kroppsvekten, slik at tilstanden kan bli alvorlig etter endel timer med diare eller andre årsaker til dehydrering.» Wikipedia

2 til 3 liter per dag

Klinisk ernæringsfysiolog Berit Daracup ved Haukeland universitetssykehus, sier at vi må beregne 30 milliliter vann per kilo vi veier. Ganger du kroppsvekten din med 0,03 får du ditt daglige behov for væske.

– Veier du 60 kilo trenger du 1,8 liter vann.

– Veier du 70 kilo trenger du 2,1 liter vann.

– Veier du 80 kilo trenger du 2,4 liter vann.

– Veier du 90 kilo trenger du 2,7 liter vann.

Typiske symptomer på dehydrering:

-Redusert mengde urin

– Mental forvirring

– Irritabilitet

– Tørre slimhinner i munnen

– Matte øynene

– Stående hudfolder

– Kvalme

– Muskelkramper

 -Hodepine

 

Her har du noen gode tips som kan minne deg på å drikke tilstrekkelig gjennom dagen.

Lettbrus og brus

Ikke drikk lettbrus/brus før du har drukket ett glass vann. Etterhvert vil du oppdage at det motvirker behovet for brus.

Drikk et stort glass vann for hver overgang i løpet av dagen: når du står opp, like før du forlater huset, når du setter deg ned for å arbeide, og så videre.  Her får du viktige tips som kan hjelpe deg å opprettholde en god væskebalanse.

Vannflaske

Gjør det praktisk – ha en stor, full vannflaske på pulten din og drikk av det gjennom hele dagen.

Drikk et helt glass vann flere ganger om dagen. Ikke sipp det, drikk hele glasset rett ned.

Vanndiagram

Logg væskeinntaket ditt. Lag en oversikt og kryss av hver gang du drikker et glass væske. Lag et diagram for 30 dager og sett deg mål på å gjøre drikking av vann, en del av din daglige rutine.

Drikk  ett glass hver hele time, på jobb eller skole. Når arbeids- / skoledagen er over, har du drukket tilstrekkelig.

Sitrus

Frys ned skrell av sitron, lime og appelsiner og bruk i stedet for isbiter i vannglasset. Det smaker forfriskende og kan gjøre det enklere for noen å drikke vann.

Etter hvert toalettbesøk, drikk et glass vann for å fylle opp systemet igjen.

Sett deg som mål å drikke x-liter vann daglig og skrive det ned sammen med dine grunner hvorfor.  Husk at motivasjonen vil hjelpe deg gjennom dager da entusiasmen forsvinner litt.

Drikkefontene

Hver gang du går forbi en vannfontene, ta en slurk eller to.

Fyll opp en stor kopp med knust is eller isbiter og sug på dem (som sukkertøy!) i løpet av dagen.

Gjør en innsats med en kollega for å se hvem som kan drikke mer vann i løpet av en dag, men ikke overdriv.

Eplejuice

Når du drikker juice (eple, drue, eller appelsin) fyll halve glasset med vann eller is, og sørg for å drikke alt.

Ta med en to-liters flaske vann på jobb og prøv å drikke alt før du forlater arbeidet. Hvis du ikke er ferdig, drikk det på vei hjem.

Sugerør

Ha en stor kopp full is ved skrivebordet og fyll den stadig opp med vann. Nøkkelen er å drikke med sugerør – du tar større slurker og drikker mer av gangen.

Her er et tips hvis du prøver å gå ned noen kilo: når du spiser noe som inneholder 10 gram fett, drikk 20 gram vann.

Drikk to fulle glass til hvert måltid, en før og en etter. Drikk også ett glass før hver matbit slik at du ikke spiser så mye.

Mobil app

Bruk mobilen og sett  i kalenderen påminnelser om når du skal drikke vann igjen. Det høres kankje teit ut, men vi har lett for å glemme å drikke vann. Bær med deg en liten vannflaske av stål eller glass til alle tider, slik at du alltid kan ta noen slurker når du har det travelt eller står fast i en kø for eksempel.

Urtete

Vann og væske vi drikker trenger selvsagt ikke være kaldt, det kan godt være varmt. Hva med en god kopp te? Husk at all koffein, noe du også kan finne i en del tesorter, er vanndrivende. Du taper altså væske av koffein.

Ha alltid en flaske vann tilgjengelig når du ser TV; vasker tøy eller lager middag og lignende.

Gjør det til en vane å drikke vann før ditt daglige hygieneregime. Drikk, rense, vaske, fukte og drikk igjen.

Disse tipsene kan forhåpentligvis også vekke din bevissthet til ta bedre vare på deg selv generelt. For det å holde seg hydrert, er nettopp det. Å ta vare på kropp og helse som best en kan.

NB! mengden vann hver person bør drikke daglig avhenger av din fysiske helse, hvor mye du trener daglig, om du bor i et varmt eller kaldt klima og andre faktorer (som for eksempel graviditet). Vennligst få råd fra autorisert helsepersonell om hvor mye vann du burde innta daglig. 

 

Foto: matprat.no

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: