BIK – 20 geniale tips til brukte teposer

Bruk ikke kast (BIK) serien vår fortsetter, der vi har som mål å finne flest mulig måter å gjenbruke ting og mat vi ellers ville kaste. Engangs teposer får nytt liv gjennom 20 bruksområder til hus, hage og kroppspleie.

Hvordan oppbevare brukte teposer:

Fuktige teposer kan oppbevares i romtemperatur rundt 1 døgn. Du kan også legge dem på rist eller henge dem til tørk i flere dager. Utover dette er det lurt å legge dem i kjøleskapet for å hindre mugg og bakterievekst. Alle naturlige matvarer vil bli dårlige etter hvert, selv under kjøling. Kjenn på lukten om du er i tvil, for gamle teposer vil lukte rart om de har blitt dårlige og da er det best å kaste dem.

 1. Brygg sterkere te

Om du ønsker en te som er litt sterkere enn èn tepose gir, kan du legge en brukt opp i koppen også. En brukt pose vil ikke lage like sterk te alene som en ny pose selvsagt, men sammen med en ny pose vil du få sterkere te.

Dette fungerer med alle typer te, men er mest vellykket med grønne og røde typer. Hvite teer er generelt for svake til denne type gjenbruk.

 1. Smakstilsett pasta – ris og korn

Etter du er ferdig med tekoppen, kan du gi smak til mat som ris, korn og pasta. Heng en brukt tepose over kokende vann du skal bruke til koking og fjern det etter det har kokt opp noen minutter. Ha i pasta, ris eller korn. Eksempler på gode teer til dette kan være, jasmin og kamillete til ris. Grønn te til pasta og Chai eller kanel og krydderteer til havregryn.

 1. Gi hagen næring

Trekk brukte teposer i en bøtte vann til det blir en svak te og vann plantene dine med det. Dette kan beskytte mot sopp blant annet. Eller du kan åpne teposene og strø innholdet over jord, rundt planter for å gjødsle dem og dermed også skremme vekk mus og rotter blant noen skadedyr.

Husk å fjerne metallstifter som måtte være på teposen før du eventuelt bruker det i komposten som gir det flere næringsstoffer.

 1. Rengjør matter og tepper

For å samle opp nok teposer til å rense et gulvteppe, legger du brukte poser i en kopp vann i kjøleskapet til du har nok til å dekke overflaten på teppet. Dette for at ikke posene skal mugne.  Sprett posene og spre dem på en overflate der de kan tørke litt. De skal ikke være våte, men fortsatt litt fuktige.  Strø teen over matter og tepper og la det ligge til det er helt tørt. Så kan du enten feie vekk teen eller støvsuge det opp.

 1. Nøytraliser husholdningslukter

Brukte teposer er supre til å fjerne lukt i hjemmet. Du kan blande teblader i kattesand eller la noen ligge i kjøleskapet i en beholder for å fjerne lukt.

Legg et par tørre teposer i bunnen av søppelbøtter for å nøytralisere lukt. Bruk fantasien!

 1. Gjør det selv luftfrisker

Drypp noen dråper essensiell olje med dufter du liker på tørre, brukte teposer. Posene kan du legge rundt i huset og på kontoret som luftfriskere. Teposer med snor gjør det enkelt å henge dem opp der du ønsker.

Når effekten av oljen forsvinner, er det bare å ha på noen dråper til med essensiell olje. Samtidig absorberer tebladene lukt slik at disse hjemmelagde luftrenserne gjør dobbel jobb og gjenbruken er desto bedre.

 1. Hjelp mot skadedyr

Edderkopper, maur, mus og andre gnagere, misliker lukten av te. Spesielt peppermynte. Dynk noen tørre teposer med litt peppermynteolje eller legg de ut som de er i skuffer og skap, spiskammers og steder du vet de kommer inn i huset. I tillegg til å holde unna skadedyr, dufter det godt i huset.

 1. Avfett skitten oppvask

Fyll oppvaskkummen med varmt vann og ha i et par brukte teposer for på bryte ned fett fra oppvask, uten å bruke sterke kjemikalier. Teen vil som regel også løsne andre matrester som ellers må skrubbes vekk hardt. For ekstra inngrodde matrester, bør oppvasken ligger over natten i vann.

 1. Fjern lukt fra hendene

Har du håndtert hvitløk, løk og fisk eller andre matvarer seg setter lukt i huden, kan du bruke våte teposer du skrubber hendene med for å fjerne lukt.

 1. Sure føtter

Fyll en balje med passe varmt vann. Ha i noen brukte teposer og ta et langt fotbad. Teen vil nøytralisere lukt, myke opp huden og gi det litt næring i tillegg.

 1. Bad med antioksidanter

Teblader inneholder antioksidanter og er bra for huden. Heng noen teposer over kranen og la vannet renne gjennom posene. Eller legg noen poser rett i badevannet. Bruk gjerne en te som dufter godt som Jasmin eller beroliger som kamille, det kan gi en aromaterapi effekt .

 1. Lindrer irritert hud

Kjølige, fuktige teposer er en utmerket måte å lindre hudirritasjoner på en naturlig måte. Plasser på lett solbrent hud for å kjøle det ned og redusere betennelse. Klem en fuktig tepose mot blåmerker for å lette ubehag og bidra til raskere helbredelse. Gni forsiktig på insektbitt  og -stikk for å trekke ut giftstoffer og redusere smerte og hevelse.

 1. Dra ut infeksjoner

Bruk varme fuktige teposer på huden for å motvirke pinkeye, canker, sår, feberutslett og lignende for å trekke ut infeksjon, redusere smerte og gi raskere helbredelse.

 1. Fjern dårlig ånde

Her kan du bruke teposer som er brygget på to ganger. Lag en svak te og gurgle morgen og kveld. Grønn te og peppermynte gir best resultat.

 1. Næring til hodebunn og hår

Brygge en svak te med dine brukte poser og skyll håret etter sjamponering for å pleie og gi næring til håret og hodebunnen.

 1. Forny overflaten på tre

Bruk svak te laget av brukte teposer for å rengjøre og få skinnende tregulv og polere trebord og lignende.

 1. Hjemmelaget glassvask

Kok opp ny te på brukte poser og spray svak te på vinduer, speil og andre glassflater for å løse opp smuss, skitt, fingeravtrykk og andre flekker. Sørg for å tørke bort med en ren, lofri klut for å minimere striper og støvpartikler.

 1. Farge papir og tøy

Du kan gjøre hvitt, kjedelig papir til serpia-tonet, antikk pergament ved å spraye eller dyppe papiret i svak te. Du kan også farge hvite stoffer til nyanser av varm brun, oransje eller lysegrønn med ulike teer.

 1. Poser under øynene.

Skyll brukte teposer i kaldt vann – legg på øynene i 10 minutter mot poser og hovne øyne. Garvesyren i te, reduserer misfarging og inflamasjon. Kamillete har lindrende kvaliteter mot såre og slitne øyne.

 1. Lag potpourri.

Det er sjelden at teposer mister duften helt. Tør dine favorittteer og tilsett dem i potpourri. Teblader passer ypperlig sammen med tørket fruktskall, urter, bloster og krydder som utgjør potpourri.

 

Referanser:

Organic Authority

Womansvibe.com

Annonse:

gr__nn__te_____j_52ac313099eea

Økologisk Jasminte
Urter som krydrer livet

Lær å dyrke selv
BOK – Urter som krydrer livet
Lær å dyrke 35 urter selv

Kvadrat banner

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: