16 kjennetegn på en høysensitiv person

Høysensitive eller svært følsomme mennesker har gjerne noen felles personlighetstrekk. Bekymrer du deg for hvordan andre føler, liker rolige og mindre kaotiske omgivelser eller reflekterer over ting mer enn folk flest? Da kan det være tegn på at du er hypersensitiv eller høysensitiv.

Bearbeidet & oversatt av Kilden.info

Dr. Elaine N. Aron  fant i begynnelsen av 1990-tallet personlighetstrekk som gikk igjen hos høysensitive mennesker. Hun har skrevet flere bøker og studier om tema og har utviklet en selvtest for å hjelpe deg finne ut om du kan være høysensitiv.

Test deg selv om du er høysensitiv (Engelsk)

Under er 16 typiske egenskaper og personlighetstrekk som kjennetegner høysensitive.

 1. Deres følelser går dypere

Ett av kjennetegnene på høysensitive mennersker er deres evne til å føle dypere enn gjennomsnittet.

«- De liker å behandle ting på et dypt nivå, sier psykolog Ted Zeff, forfatter av «The Highly Sensitive Persons Survival Guide» om svært sensitive mennesker. De er veldig intuitive, og går veldig dypt for å prøve å finne ut av ting», sier han til Huffpost.

 1. De reagerer mer følelsemessig

Høysensitive reagerer sterkere i en gitt situasjon. Ifølge Dr. Aron vil de bekymre seg mer for problemene til en venn og ha mer empati. Samtidig kan de bekymre seg mer over hvordan en annen får det i en vanskelig og negativ situasjon.

 1. Gjør de dårlig/feil valg blir de mer opprørteDu vet den ubehaglige følelsen du får etter du oppdager at du har gjort et dårlig valg? Hos høysensitive mennesker er den reaksjonen mye sterkere, forklarer Aron.
 2. De er ekstremt detaljorienterte

Høysensitive mennesker er av de som først vil merke detaljene i et rom. Alt fra om noen har nye sko til hvordan belysningen er, til endring i været. De er koblet for å se alle detaljer som utgjør helheten.

 1. Bruker lengre tid på beslutninger

Høysensitive mennesker legger gjerne mer merke til spissfindigheter og detaljer som dermed gjør en beslutning vanskeligere, da de har mer informasjon de tar hensyn til. Selv om det ikke handler om «rett» eller «gal» avgjørelse, som hvilken sort iskrem de skal velge, vil de ha en tendens til å bruke lenger tid på å bestemme seg.

Arons råd for å håndtere dette:

«- Bruk så lang tid til å bestemme noe som situasjonen tillater, og be om mer tid hvis du trenger det og kan ta det. I løpet av denne tiden, kan du prøve å late som i 1 minutt, time, dag, eller uke som om du har tatt en beslutning på en bestemt måte. Hvordan føles det? Ofte ser ting annerledes ut på den andre siden av en beslutning, og dette gir deg sjansen til å forestille deg mer realistisk og føle på hvordan det er å ha tatt beslutningen.

Det er ett unntak og det er når en høysensitiv person har funnet ut hva de mener er rett og feil beslutning i en situasjon/sak, vi de være raske til å ta den «riktige» beslutningen også i fremtiden.

 1. Høysensitive hører, «Ikke ta ting så personlig» og «Hvorfor er du så følsom?»

Zeff forteller at sensitiviteten kan bli oppfattet som både en ressurs og negativ egenskap, avhengig av kulturelle forskjeller. For eksempel ble høysensitive menn han intervjuet fra Thailand og India sjelden ertet eller sett ned på, mens høysensitive menn fra Nord-Amerika ble ofte eller alltid ertet.

 1. Foretrekker å trene alene

Det er vanlig at høysensitive unngår lagspill og -idrett der de får en ubehagelig følelse av at alle bevegelser de gjør blir observert av andre. I Zeffs forskning, oppdaget han at høysensitive foretrakk individuell idrett som sykling, løping og fotturer fremfor gruppeaktiviteter. Men det er selvsagt unntak fra denne «regelen» fordi noen høysensitive har hatt oppmerksomme foreldre som har gjort det enklere for dem å delta i gruppeidrett.

 1. Ikke alle høysensitive er innadvendte

30 prosent høysensitive personer er utadvendte eller ekstroverte, påstår Aron. Hennes forklaring på dette er at ekstroverte har gjerne vokst opp i en tett sammensveiset familie, gate, bygd eller liten by, eller har hatt foreldre som har hatt jobber som gjør at de samhandler nært med mange mennesker, for eksempel som prest eller lærer.

 1. De fungerer godt i team

Nettopp fordi høysensitive tenker dypt, er de verdifulle lagspillere, sier Aron. De er velegnet til stillinger som innbefatter teamwork, men helst ikke der de trenger å ta den endelige avgjørelsen. For eksempel om et høysensitivt menneske er del av et medisinsk team, ville personen kunne få en sterk emosjonell reaksjon når det gjør feil eller dårlige valg. Mens de kan være gode på å vurdere fordeler og ulemper ved en operasjon, men overlate avgjørelsen om det bør opereres eller ikke til andre i teamet.

 1. Avlukker = bra. Åpne kontorlandskap = dårlig

Akkurat som høysensitive har en tendens til å foretrekke å trene alene, kan de også foretrekke å jobbe alene. Zeff sier at mange høysensitive liker å jobbe hjemmefra eller være selvstendig næringsdrivende, fordi de da kan kontrollere stimuli i sine arbeidsmiljøer. Om de ikke har mulighet til å jobbe for seg selv eller skape et fleksibelt arbeidsmiljø, kan de trives godt i avlukker og kontor, sier Zeff, da dette gir mer privatliv og mindre støy.

 1. Irriterende lyder er trolig mer irriterende for høysensitive

Selv om  kanskje folk flest er følsomme for sjenerende støy, vil høysensitive personer være enda mer følsomme for kaos og støy. Det er fordi de har en tendens til å være lettere overveldet og overstimulert av for mye aktivitet, sier Aron.

 1. Tåler ikke voldelige filmer

Nettopp fordi høysensitive har så høy empati og blir lettere overstimulert enn andre, kan voldsfilmer være noe de unngår, sier Aron.

 1. De gråter lettere

Det er viktig for høysensitive mennesker å ikke utsette seg for situasjoner der de føler seg flaue eller at det er «galt» å gråte lett. Zeff sier at om venner og familie aksepterer at den høysensitive gråter lett og støtter dette som uttrykssform, vil de ikke forbinde det med skam.

 1. Å få kritikk er spesielt forsterket hos høysensitive

Høysensitive mennesker har mer intense reaksjoner på kritikk enn mindre følesomme personer. Dette kan føre til at de er mer taktiske for å unngå kritikk, ved å blant annet gjøre seg tiltalende og sjarmerende, slik at folk ikke har lyst å kritisere dem, eller ved å kritisere seg selv først for å unngå helt å være gjenstand for kritikk, sier Aron.

 1. Over gjennomsnittet god oppførsel

Aron sier at høysensitive som regel er svært pliktoppfyllende. På grunn av dette er det mer sannsynlig at de er hensynsfulle og viser god oppførsel. De vil også mer sannsynlig legge merke til om andre er pliktoppfyllende og oppfører seg bra eller ikke.

 1. Kan være mer utsatt for angst eller depresjon

Har en høysensitiv hatt en del dårlige opplevelser tidlig i livet som har gjort dem utrygge eller gjøre at de ikke føler seg trygge verken hjemme eller på skolen, har de nervene konstant skrudd på «engstelig», sier Aron.

Det betyr ikke dermed at alle høysensitive er engstelige eller har angst, men at et støttende miljø rundt dem kan beskytte mot at de utvikler angst. Foreldre til høysensitive barn må lære en gyllen middelvei mellom å beskytte og overbeskytte disse barna slik at de går trygge ut i verden med sine evner.

 

Referanser:
Foreningen for høysensitive
Huffington Post
Highly sensitive person
Comfort Zone newsletter

 

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: