Eplecidereddik er kjent for dets gunstige virkning på helsen. Å innta litt hver dag kan blant annet bidra til å regulere blodsukkeret hindre kviser, halsbrann og fremme fordøyelsen. I tillegg er den rik på vitaminer, mineraler og enzymer.
Vanlig eplecidereddik har gjennomgått en filtrering som blant annet fjerner «mor» eller bunnfallet og små rester av epler, som består av enzymer koblet til proteinmolekyler med levende næringsstoffer og gode bakterier. Det blir også pasteurisert eller oppvarmet som også dreper gode bakterier og enzymer.
Rå eplecidereddik er rik på vitaminer som; C, E, A, P, B1, B2, B6 og mineraler som; magnesium, jern, kalsium, natrium, svovel, kobber, silisium og fosfor. I tillegg finner du kalium i rå eplecidereddik som er nødvendig for å bygge muskler, for hjertets funksjon og nerveimpulser.
Blant mye mer finner du også prebiotika (med e) som nærer de gode tarmbakteriene og er forløper til probiotika.
Virkeområder
– Eplecidereddik kan bidra til å regulere blodtrykket og redusere kolesterol, hindre sprøe tenner, håravfall og rennende neser. I tillegg har den egenskaper som gjør den anti-bakteriell og hindrer sopp og virus.
– Sliter du med tarmfunksjonen kan eddiken stabilisere og hjelpe å fjerne toksiner fra kroppen raskere enn ellers.
– Til hudpleie er den ikke bare forfriskende, men kan rense huden og hindre kviser.
– Sliter du med halsbrann er eplecidereddik et godt alternativ. Den hjelper deg også å holde vekten sies det og regulere blodsukkeret.
Vær varsom
Eplecidereddik skal alltid blandes ut med vann da ren eddik kan skade deler av fordøyelsestrakten.Tannemaljen kan bli skadet om du sipper eddik med vann utover hele dagen. Det er best å innta om morgen eller før måltider, utblandet med vann.
Er du allergisk til epler bør du unngå denne eddiken. Du bør også være varsom om du har osteoporose, tar medisiner som senker kaliumnivåene eller har lavt nivå potassium.
Går du på blodtrykksmedisiner er det også lurt å snakke med legen først, da eddiken påvirker blodsukker og insulinnivåer og kan senke blodtrykket.
Slik lager du rå eplecidereddik
Med bare 5-6 økologiske epler kan du lage rundt 2-3 liter rå eplecidereddik og det er enkelt, men litt tidkrevende.
Ingredienser:
5 store økologiske epler av eget valg. Bland gjerne flere sorter. Eller bruk skrell og kjerner fra 10 epler
Filtrert vann helst
2,5 dl rå, lokal honning eller økologisk rørsukker
Utstyr:
En stor glasskrukke eller et stort norgesglass på minst 1,5 liter.
Gasklut eller kjøkkenhåndkle
Stor gummistrikk
Instruksjoner:
Før du får eplecidereddik – må du lage eplecider med alkohol. Det er nemlig alkoholen i cideren som endrer seg til eddiksyre via fermentering.
– Vask eplene og kutt dem i biter på rundt 2 centimeter. Kjerner, stengler og frø skal med i glasset.-Ha hakkede epler i glasset/krukken som bør fylle minst halve glasset.
– Hell på romtemperert vann til eplebitene er helt dekket og la det bli igjen 5-6 centimeter til toppen av glasset.
– Rør i honning eller sukker til det er helt oppløst. Dekk glasset med et kjøkkenhåndkle og fest med en gummistrikk. Nå skal dette bli eplecider med akohol og trenger å stå rundt 1 uke. Rør med en ren pinne eller skje et par ganger daglig. Det vil ganske raskt boble og gjære på toppen om du holder det i romtemperatur.
Når eplebitene faller til bunns eller det har gått en uke, har du fått eplecider.
– Sil eplebitene og hell den rå eplecideren på en ny og mindre glasskrukke. Dekk igjen med gasklut eller et kjøkkenhåndkle og fest med strikk.
– La glasset stå på kjøkkenbenken eller et lunt sted i 3-4 uker for å la alkoholen bli eddiksyre. Litt bunnfall er helt vanlig samt litt av «mor»-kulturen som blir dannet på toppen.
Etter rundt 3 uker kan du smake på resultatet. Syns du den smaker bra og er passe sterk, sil det atter en gang og hell på et nytt rent glass du kan fylle helt opp.
Om du ikke synes eddiken er sterk nok etter 4 uker, la det stå 1 uke til. Og om du skulle glemme glasset som står og fermenterer slik at eddiken blir veldig sterk, er det bare å fortynne med litt vann.
Eplecidereddiken skal se grumsete ut.
Rå eplecidereddik blir ikke dårlig, men hvis du lar den stå i lang tid vil en ny «mor»-kultur kanskje dannes på toppen. Bare sil det igjen og fortynn med vann om nødvendig.
Foto: kilden.info
Relaterte saker:
Du trenger bare eddik – 100 mangfoldige bruksområder
«Mirakelmiddelet» natron og 75 bruksområder
45 sursøte «hemmeligheter» om sitron
Kokosolje – 100 utrolige bruksområder
ANNONSE
Et friskt samfunn innen kropp, sinn og sjel
Julegaver til kropp og sjel I ALTSHOP
Hei. Det står i oppskriften på rå eplesidereddik at den er klar til å siles fra eplene når de har lagt seg på bunnen av glasset, men mine epler bare løfter seg mot toppen av glasset. Den har stått i 6 dager nå.
Eplene skal enten falle til bunn eller stå i cirka 6 dager:
Fra artikkelen: «Når eplebitene faller til bunns eller det har gått en uke, har du fått eplecider.»
Du er på rett vei., Det lukter gjerne gjæret av eplene nå også.