Gurkemeie – urten med «mirakelmolekylet» curcumin

Turmeric root and powder on white background

Gurkemeie kalles ofte urten som virker mot «alt». Dets medisinske virkning blant annet som «naturens kortison» har vært brukt i India, Kina og Indonesia i tusenvis av år og sies å påvirke kreft. Urten har vært gjenstand for mer enn 5600 fagfellevurderte biomedisinske studier og er blant verdens mest studerte urt. Forskningen har vist stor interesse for dets medisinske egenskaper, spesielt for dets innhold av curcumin

Hva er curcumin?

Gurkemeieurten inneholder rundt 5 prosent av stoffet curcumin som blant annet er en kraftig antioksidant og i tillegg anti-inflammatorisk. Om vi sammenligner curcumin med en annen kraftig anitoksidant vi finner i ingefær nemlig zingeron, er curcumin 30 ganger sterkere.

Curcumin kan også sammenlignes med antioksidanter som vitamin C og E og sies å fremme kroppens eget antioksidantsystem og bekjempe frie radikaler.

Spesielt molekyl

Når curcumin blir undersøkt i laboratoriet, blir det sett på som et «mirakelstoff» for det har effekt på alle enzymer som forårsaker betennelsestilstander. Sammenligner vi med asperin som også virker inn på betennelse, blokkerer det kun ett av enzymene.

Curcurmin-molekylet sies å være svært spesielt og inneha uvanlige egenskaper, som å være et kraftig antioksidant som også bidrar til å hindre oksidativt stress. Alle former for stress, oksidativt, mentalt eller psykisk for eksempel kan bidra til å svekke immunforsvaret og skape ubalanser hormonelt. Har kroppen for lite antioksidanter blir det en opphopning av oksidative skader gjennom betennelsestilstander som altså fører til oksidativt stress.

«Oksidativ skade er nært forbundet med utvikling av kroniske betennelsestilstander. Videre er det bred faglig enighet om at mange av de store og kroniske folkesykdommene, inkludert kreft, ser ut til å ha en sammenheng med akutte eller kroniske betennelsestilstander. Dette er bakgrunnen for forskernes spesielle interesse for curcumin.!  NIFAB.no

Gurkemeie mot alzheimer

Mayo-klinikkens forskere har studert hjernen til 3600 personer som døde av alzheimer og fant at hovedgrunnen til at hukommelsen ble visket ut, skyldes et stoff som heter Tau protein.

Hjerneforskeren Melissa Murray, siet at ubalanser i Tau er det som setter i gang en feilfunksjon av nevroner som fører til personlighetsendringer, hull i hukommelsen og problemer knyttet til omgivelsene.

Om du vil reduserer faren for å utvikle alzheimer er det lurt å supplere med gurkemeie i maten. Forskning viser at stoffer i gurkemeie kan hjelpe hjernen forsvare seg mot skadelige endringer i Tau. En studie i Asia viste at å spise 1 gram gurkemeie til frokost kan forbedre hukommelsen.

Noen forslag til bruk av gurkemeie (tørket) i ditt daglige kosthold:

1) Bruk en klype tørket gurkemeie i eggerøre

2) Strø det på stekte grønnsaker

3) Strø litt gurkemeie i en gryte med vanlig ris for å gi det litt farge og en mild smak.

4) Bland det i supper

5) Bland det inn i en smoothie

6) Ha i en kopp te. Bruker du tørket gurkemeie er det lurt å røre i koppen før du drikker da det synker til bunns.

Fakta om gurkemeie:

 • Gurkemeie er en flerårig urt i ingefærfamilien
 • Planten stammer sannsynligvis fra India.
 • Gurkemeie dyrkes i dag i stor stil i mange tropiske og subtropiske områder.
 • Gurkemeie har vært brukt medisinsk i lang tid, spesielt i India, Kina og Indonesia.
 • Gurkemeie har tradisjonelt vært brukt mot svært mange ulike plager, blant annet fordøyelsesproblemer, giktsmerter, betennelser, leverproblemer, høyt kolesterol og ulike former for hudplager.
 • På grunn av gurkemeiens antatte betennelsesdempende virkning omtales urten ofte som ”naturens kortison”.
 • Det aktive virkestoffet i gurkemeie, kalles curcumin. Gurkemeie inneholder 3-5 % curcumin.
 • Krydderet, som utvinnes fra plantens røtter, er en hovedingrediens i karri.
 • Urtens sterke gule farge har gitt opphav til kallenavnet ”indisk safran”. Brukes til å gi farge både på mat og tekstiler.
 • Det er som regel gurkemeie som brukes for å gi den karakteristiske gule fargen på lussekatter under Luciafeiringen 13. desember.
 • Bruk av gurkemeie som krydder i maten er ikke forbundet med helserisiko.

 

Foto:guiltfreefoodguide.com

 

Referanser:

PubMed forskning på gurkemeie

Forskning.no

NIFAB.no

Greenmedinfo.com

Gurkemeie og alzheimer

 

Relaterte saker:

Kosttilskudd og ernæring

 

Annonse:

Gurkemeie Curcumin tilskudd

Kvadrat banner

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: