Søl deg glad – jordmikrober med antidepressiv effekt

Forskningen vet en del om viktigheten av visse mikrober i hverdagen og hvordan det å være for ren og renslig kan bidra til sykdomsutvikling. Det er kjent at mikroorganismer vi kommer i kontakt med i barndommen, kan forebygge mot blant annet,  astma, MS og inflammatorisk tarmsykdom. Nå tror forskerne de kan være på sporet av hvorfor. De ser også en sammenheng mellom mikrober i jord og bedre humør.

Hvordan kan jord gjøre deg glad? Det finnes mikrober i jord, som har en antidepressiv effekt og er helt uten bivirkninger. Mikroben «mycobacterium vaccae» er stoffet under forskning og har faktisk vist seg å ha effekt på nevroner på samme måte som «lykkepiller» gir. Bakterien finnes i jord og kan stimulere serotonin produksjonen, noe som gjør deg avslappet og lykkeligere.

Studier på «Mycobacterium vaccae» ble utført på blant andre, kreftpasienter som opplevde mindre stress og bedre livskvalitet. Depresjon angst, tvangslidelser og bipolare lidelser er tilknyttet mangel på serotonin og disse jord-mikrobene ser ut til å virke guntstig på dette.

Mikroorganismer forebygger sykdommer

«Møter med mikroorganismer i barndommen ser ut til å forebygge sykdommer som astma, MS og inflammatorisk tarmsykdom. Nå tror forskerne de kan være på sporet av hvorfor.

De nye resultatene ser ut til å støtte den såkalte hygienehypotesen. Dette er idèen om at kontakt med mikrober i nærmiljøet er nødvendig for at immunsystemet skal stille seg inn på et passende nivå.

Mangel på slik kontakt øker derimot risikoen for allergi, astma og autoimmun sykdommer – lidelser som skyldes at kroppen angriper sine egne celler. Multippel sklerose, Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er eksempler på slike sykdommer.

Ifølge hypotesen, kan nettopp for liten omgang med en naturlig flora av bakterier, parasitter og andre mikroorganismer være årsaken til den store økningen i allergier og autoimmun sykdommer i mange deler av verden.

Utstrakt bruk av antibiotika og desinfiserende midler hjelper antageligvis heller ikke», skriver Forskning.no ved Ingrid Spilde.

Stikk fingern i jorda

Om du er blant de som elsker å jobbe med jord og vekster, kan du sikkert fortelle hvordan det har en avslappende effekt.  Da inhalerer du mikroben og kan få det i blodet via kutt i huden. Bare det å være i naturen og bruke hendene i jord har ofte en terapeutisk virkning. I tillegg skal denne lille bakterien forbedre kognitiv funksjon og muligens til og med behandle kreft og andre sykdommer. Det betyr at kontakt med jord gjennom hagearbeid eller på annen måte, er positivt.

Bakterien ble testet på rotter både ved injeksjon og inntak, og resultatene viste økte kognitive evner, lavere belastning og bedre konsentrasjon til oppgaver, enn hos en kontrollgruppe. Rottene i forsøket hadde en antidepressiv effekt av mikroben i opptil 3 uker og det uten bivirkninger. Da er det bare å oppfordre folk til å komme seg ut, stikke fingrene i jorda og søle seg gladere.

 

Bilde: www.naturfag.no

Referanser:

Forskning.no
Ingestion of Mycobacterium vaccae decreases anxiety-related behavior and improves learning in mice.
discovermagazine.com/
Nrk.no

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: