Kalde dusj -10 helsemessige fordeler

Hvor mange av oss kan faktisk si at vi tar regelmessige kalde dusjer? Bor du i et kaldere klima, er antall kalde dusjer du tar enda færre. Men kalde dusj og bad har en lang historie i mange kulturer, og med god grunn. Vincenz Priessnitz, en bonde på 1920-tallet, utviklet og markedsførte en medisinsk behandling han kalte hydroterapi.

Han solgte konseptet med å bruke kaldt vann for å kurere en lang liste helseplager, og oppnådde nesten umiddelbar suksess. Utover 1920-tallet begynte populariteten av hydroterapi å avta og vakle, da medisinske fagfolk begynte å stole mer på medisiner for å behandle sykdommer og luksusen av varme dusjer begynte å øke. Men bruk av hydroterapi som en levedyktig medisinsk behandling stoppet aldri helt.

Postet: Onsdag 27 juni 2012 kl 06:00

Skrevet av: Jordan & Kyla, (R.H.N.) Miller

Oversatt av: Kilden.info

 

Her er 10 av mange grunner til hvorfor:

 1. Styrker immunforsvaret

Kalde dusj er noen ganger fremmet som forebyggende mot forkjølelse, influensa og infeksjoner. Et eksperiment i Praha studerte atletiske menn og effekten av dykk i kaldt vann. De senket seg i vann ved 14 °C (57 °F), tre ganger i uken i seks uker. Blant mange endringer, så de økte nivåer av to typer hvite blodceller: monocytter og lymfocytter. Mens visse lymfocytter medvirker til å eliminere bakterier, virus og toksiner, er monocytter indirekte ansvarlige for å oppta og forbruke patogener og fremmede materialer.

Forskere mener at den økte forbrenningen som et resultat av kroppens forsøk på å holde seg varm, aktiverer immunforsvaret og frigjør flere hvite blodlegemer som reaksjon. Derfor er det rimelig å anta at folk som jevnlig tar kalde dusjer, har mindre risiko for å utvikle forkjølelse, influensa og noen former for kreft.

 1. Forbedrer blodsirkulasjonen

God blodsirkulasjon er generelt viktig for hjerte og kar helse. Å veksle mellom varmt og kaldt vann mens du dusjer, er en enkel måte å forbedre sirkulasjonen. Våre arterier og vener trekker seg sammen eller blir stramme når de er utsatt for kaldt vann. Denne prosessen kalles «vasokonstriksjon«. Den midlertidige sammetrekningen bidrar til at blod gjennomstrømmer åren ved et høyere trykk, fordi det er trangere plass for blodet å strømme. Som fører til forbedret sirkulasjon.

«Vasodilatasjon«, gir motsatt effekt, og skjer når vi blir utsatt for varme. Den naturlige reaksjonen til kroppen når den utsettes for kulde er, at blodet raskt strømmer til vitale organer for å holde dem varme, dermed øker blodsirkulasjonen generelt. Hvorfor bør du være bevisst på å ha god sirkulasjon? Vel, det hindrer slike problemer som høyt blodtrykk, åreforkalkning, og utseendet på åreknuter. God sirkulasjon forbedrer ytelsen til systemet og bidrar dermed til å du ser og føler deg bedre.

 1. Regulerer temperatur

Kalde dusj medfører en mild form for stress som fører til termogenese (indre generering av kroppsvarme), som i sin tur aktiverer kroppens adaptive reparasjonssystemer. Hvis du lider av kronisk kalde hender og føtter, eller føler at du svetter unormalt mye, prøv en kald dusj.

 1. Fremmer vekttap / øker forbrenningen

Brunt fett, i motsetning til hvitt fett er sterkt involvert i å forbrenne energi. Eksponering til kulde stimulerer den naturlige produksjonen av dette brune fettet. Disse cellene forbrenner glukose for å forsøke å produsere så mye varmeenergi som mulig. Å ha en større mengde brunt fett fører til at mer energi blir forbrent per sekund og dermed taper du mer vekt.

Som et resultat av det økte brune fettnivået, og økt blodtrykk og kroppstemperatur, vil kjemiske reaksjoner i kroppen skje raskere enn de ville uten regelmessige kalde dusj. Økt forbrenning er hva mange mennesker ønsker, fordi det betyr at enhver prosess i kroppen blir mer effektiv; noe som resulterer i mer vekttap og større vekst / reparasjon av muskler enn ellers.

 1. Demper depresjon

Depresjon er en annen ting som kalde dusjer kan hjelpe mot og forebygge. Forskning ved Institutt for Radiation Oncology ved Virginia Commonwealth University, viser at kaldt vann har en stimulerende effekt på hjernens «blue spot», den viktigste kilden til noradrenalin for kroppen vår. Noradrenalin er et kjemisk stoff som kan lindre depresjon.

 1. Forbedrer lymfesystemet

Lymfesystemet er et system av rør atskilt fra våre blodkar som er ansvarlig for å frakte bort avfall fra cellene, samt bidra til å bekjempe patogener (sykdom). I motsetning til blodårene, har ikke det lymfatiske systemet blod, det har lymfe, som transporterer bort avfallsstoffer og hvite blodceller som håndterer infeksjon. I motsetning til blodårer, pumper ikke hjertet lymfe rundt i kroppen som det gjør med blodet.

Lymfe er avhengig av sammentrekninger av musklene. Disse sammentrekningene klemmer lymfen opp til thorax kanalen slik at lymfen kan blande seg med blod og deretter bli behandlet av organer. Kalde dusj fører til sammentrekninger i hele kroppen som fungerer utmerket sammen med lymfesystemet, ved å klemme lymfevæsken opp gjennom kroppen. Hvis lymfesystemet er kompromittert og ikke effektiv, vil væske samle seg i ytre deler av kroppen (vanligvis føtter). Dette resulterer i det som er kjent som aslymphedema (en type ødem).

 1. Dypere pust

Det du vil legge merke til som en effekt av kalde dusjer er at du begynner å inhalere veldig dypt. Dette er for å bekjempe stress av sjokket, vasokonstriksjon og det samlede behovet for oksygen til å puste og holde seg varm. Denne prosessen åpner opp lungene like mye som anstrengende fysisk aktivitet gjør og resulterer i et høyere gjennomsnittlig inntak av oksygen, noe som er bra for mange ting som; å ikke føle seg trøtt i løpet av dagen og yte bedre i sport eller annen fysisk aktivitet. Hydroterapi er også vitenskapelig bevist å forbedre kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

 1. Holder hud og hår sunt

Det er velkjent at varmt vann tørker ut huden og håret. På den annen side, kan kaldt vann gjøre at håret blir blankere og huden ser sunnere ut ved å stramme neglebånd og porer, og hindre dem fra å bli tette, og dermed redusere urenheter som kviser. Kaldt vann bidrar også til avgiftning av giftstoffer og avfall som klemmes ut av huden.

Denne avgiftningen har en god effekt på huden som ser yngre og renere ut. I tillegg lukker kaldt vann porene som gjør håret sterkere og hindrer smuss fra å samle seg rundt hodebunnen. Sterkere hårrøtter, hindrer at håravfall, og det hjelper i bremse ned hårtap generelt.

 1. Øker energi og velvære

Det er mange psykiske fordeler ved å avslutt en dusj med kaldt vann. De gamle samurai krigere pleide å helle bøtter med kaldt elvevann på hodet hver morgen i en Shinto praksis, kalt Misogi. Dette var en renselse-ritual på et åndelig nivå. De tror at det renset deres ånd og bidro til å starte en frisk ny dag.

En kalddusj kan definitivt gi en følelse av å være oppkvikket og mer energisk. Hjertet begynner å pumpe mer, og strømningen av blod gjennom kroppen hjelper riste av apati av nattens søvn. Det er ikke mange studier som bekrefter dette, men mange sverger på at kalde dusj reduserer stress.

 1. Øker hormonproduksjon

Kalde dusjer har evnen til å øke hormonproduksjonen og aktiviteten ved å gi kroppens kjertler et løft. For eksempel kan kalde dusjer være til stor nytte for det reproduktive systemet når du prøver å unnfange et barn. En manns testikler er ikke ment å bli for varme; det er derfor de henger utenfor mannens kropp. Spermtallet avta når temperaturen i en manns testikler øker. Eksperimenter utført i 1950 viste at varme bad var et effektivt prevensjonsmiddel. Menn som tok et 30 minutters varmt bad annenhver dag i 3 uker var ufruktbar de neste seks månedene.

University of California i San Francisco gjorde mer nylig en studie med menn som ble eksponert til 30 minutter med «våt varme» (varme bad, badstuer og slikt) i en uke. Da mennene stoppet eksponeringen, gikk sædkvalitet opp med 491%, og spermens bevegelighet ble bedre også. Å gå fra en varm til kald dusj har kanskje ikke så dramatisk effekt, om du prøver å reprodusere, men vil sikkert ikke skade. Videre har det blitt sagt at hydroterapi bidrar til å regulere det endokrine-systemet (inkludert binyrer og skjoldbruskkjertelen).

Slik begynner du

Gradvis tilvenning fra varme til kalde dusjer anbefales. For mange vil en drastisk endring i temperaturen skape for mye en stress for kroppen. Press deg selv til å gå utenfor komfortsonen, og på samme tid å lytte til hva kroppen din kan håndtere. En flott måte å implementere kalde dusjer i din daglige rutine er, å bruke kaldt vann de siste 30 sekunder til ett minutt av din dusj.

Gi det en sjanse og se hvilke fordeler det kan ha. Hvem vet, kanskje hemmeligheten til ungdomskilden er skjult i kalde dusjer.

 

Hovedbilde:examinedexistence.com

Kilder:

 1. Immune system of cold-exposed and cold-adapted humans– pubmed 8925815
 2. Adapted cold shower as a potential treatment for depression– pubmed 17993252
 3. Essentials of Anatomy & Physiology, Elaine Marieb
 4. http://2.bp.blogspot.com/cold+shower.jpg

 

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: