Zeoform: Ny miljøvennlig mirakelplast av hamp

Hva om plast kan lages helt uten bruk av fossilt brensel og giftige kjemikalier? Et australsk firma har klart akkurat det. Å omdanne hamp til en ny type plast som kan brukes til nesten hva som helst. Materialet kalles Zeoform og kan lages av planter med høyt cellulose innhold, som hamp, lin, halm, eller med gjenvunnet avfall som papir og tekstiler, men kan brukes på samme måte som plast. Zeoform er et lovende miljøvennlig alternativ til tradisjonell plast. Den er laget av en enkel blanding av plantefiber (spesielt cellulose) og vann. som blir slipt ned med vann, tørket, og deretter formet til fine pellets eller ark, og kan sprayes eller formes til en hvilken som helst form du ønsker.

I motsetning til mange typer oljebasert plast som overhodet ikke nedbrytes, er Zeoform nedbrytbar. Som et eksempel, bruker LEGO 6000 tonn oljebasert plast per år til sine klosser, og har produsert klosser siden 1960. Dette utgjør store mengder giftig, ikke-nedbrytbar materiale. Innen  år 2030 ønsker LEGO å finne alternativer til dagens plast som er mer miljøvennlig og prisgunstig og kan hende nettopp Zeoform kan være et supert alternativ.

«- Du kan pusse det, polere det, male eller lakkere det, hva enn du liker,» ifølge administrerende direktør for Zeoform, Alf Wheeler. Tidlige applikasjoner omfatter lamper, møbler og tapeter.

Wheeler kan fortelle at produktet er svært slitesterkt  grunnet den naturlige prosessen med hydrogenbinding som oppstår når cellulosefibrene blir eksponert til vann. Forbindelsen som er skapt er så sterk at lim ikke er nødvendig. Det endelige materialet kan sprayes eller støpes til en nesten hvilken som helst form, alt fra møbler og bildeler til smykker og musikkinstrumenter.

Zeoform er ikke bare et grønnere alternativ til plast, men Wheeler ser et potensial til at det kan erstatte naturlige materialer som tre også, for Zeoform oppfører seg som tre.

Han forventer ikke at fabrikken i Australia skal utvikle seg til et gigantisk storkonsern, men i stedet at selskaper lisenserer teknologien og forbedrer den i åpen kildekode avtaler.

«- Det er mange byer som lager papir med mange arbeidsledige. De har allerede infrastrukturen på plass for å lage dette materialet. For en relativt billig penge kan de ettermontere møllene, og få folk tilbake i arbeid.»

 

 

Kilder:

Zeoform.com

Plastic News

 

 

ANNONSE: For helse og velvære – TILBUD
Kvadrat banner

 

Ping Ping

 

http://bloggurat.net/minblogg/registrere/c72def0f991443c501e977d6b9bdfa316fc35a8d

http://bloggurat.net/minblogg/registrere/0573e041f7094fa07c5326dbd563657d24f0b8c8

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: