Eddik er et interessant næringsmiddel. Det er surt og syrlig, men har en subtil søthet som passer utmerket til å ha på salater. Men visste du at eddik kan hjelpe kroppen å kontrollere blodsukkernivået, og til og med redusere type 2 diabetes?
Eddik bidrar til glykemisk kontroll
Forskere fra «Hellas Athens University Medical School», testet 11 personer med type 2 diabetes. De ble testet to ganger, med en ukes mellomrom for hver test. Før testene, undersøkte forskerne pasientens plasmaglukose, insulin, triglyserider, ikke-esterifierte fettsyrer (NEFA) og glyserol. Deretter ga de hver pasient enten 30 ml eddik (6% eddiksyre) eller vann (placebo) under et måltid. De fortsatte å teste pasientens blodparametere hver 30.-60 minutter de neste fem timene etter måltidet.
Forskerne fant at eddik økte diabetespasientens opptak av glukose i cellene betydelig. De hadde også redusert blodsukkernivået. Dette ble funnet ved å teste blod fra den radiale arterien og fra underarmen. Forskningen fant også at eddik reduserte blodnivåer av insulin og triglyserider.
Forskerne konkluderte med:
«I type 2 diabetespasienter reduserte eddik postprandial hyperglykemi, hyperinsulinemi og hypertriglyceridemi uten å påvirke lipolyse. Eddikens effekt på karbohydratmetabolismen kan delvis skyldes økt glukoseopptak, noe som viser en forbedring av insulinvirkningen i skjelettmuskulaturen.
Dette siste punktet er kritisk. Den reduserte mengden insulin i blodet sammen med reduksjon i blodsukkernivået betyr en ting: At eddik reduserte det som kalles insulinresistens.»
Det som er enda mer betydelig med denne studien er det faktum at eddik hadde en umiddelbar effekt. Når forskerne testet pasientene en gang til, men byttet om placebogruppen med de som fikk eddik, var resultatene det samme.
Ikke første studie som viser eddikens effekt på blodsukker
En studie ved «Athens University Medical School» i 2010, fant også ut at å tilsette eddik i et høyglykemisk måltid resulterer i redusert blodsukker og insulinnivå blant diabetikere. Forskerne delte 16 type 2 diabetes pasienter i to sammensatte grupper. De i den første gruppen fikk et måltid med en høy glykemisk indeks – inkludert potetmos og mager melk. Den første dagen av måltidet ble eddik inkludert i måltidet. Den andre dagen av måltidet, ble ikke eddik inkludert i måltidet.
Den andre gruppen fikk et måltid av samme næringsverdi, bortsett fra at den hadde lavere glykemisk indeks. Dette måltidet inkluderte fullkornsbrød, fettfattig ost og salat. Igjen ble de gitt måltidet to dager rad, med og uten eddik. Etter hvert måltid ble hvert individ testet for plasma glukose og insulinnivåer hver halvtime i to timer.
Blant den første gruppen – de som spiste det høyglykemiske måltidet – ble blodsukkernivåene betydelig lavere etter eddikmaten. Deres glukosenivå var i gjennomsnitt 181 mmol min / l, mens pasientene som spiste det høyglykemiske måltidet uten eddik var i gjennomsnitt 311 mmol min / l glukosenivåer. Blodsukkernivået var med andre ord nesten 42% lavere etter det høyglykemiske måltidet med eddik.
Insulinnivåene ble også betydelig redusert etter at eddik ble tilsatt til det første måltidet. Eddik tilsatt måltid teller i gjennomsnitt 2368 mikroU min / ml, og ikke-eddik tilsatt måltidinsulin teller i gjennomsnitt 3545 mikroU min / ml for IiAUC (120).
Imidlertid var forskjellen mellom blodsukkernivåene og insulinnivået i den andre gruppen – de som spiste lavglykemiske måltider med og uten eddik – ikke vesentlig forskjellige. Likevel resulterte eddikmaten i lavere blodsukkernivåer.
Forskerne konkluderte med
«Tilsetningen av eddik reduserer postprandial glykemi» etter et høyglykemisk måltid blant diabetespasienter. »
Andre studier har bekreftet lignende funn for eddik. Forskningen viser også klart helsemessige fordeler av å tilsette eddik i maten. Mange helseeksperter har for eksempel uttalt mange fordeler med rå eplecidereddik.
Hvorfor er eddik en skilde til god helse? Fordi den har blitt gjæret av probiotiske bakterier.
Skrevet av Case Adams, Naturopath
14. mars 2017
Oversatt av Kilden.info
Referanser:
Lim J, Henry CJ, Haldar S. Vinegar as a functional ingredient to improve postprandial glycemic control-human intervention findings and molecular mechanisms. Mol Nutr Food Res. 2016 Aug;60(8):1837-49. doi: 10.1002/mnfr.201600121.
Mitrou P, Petsiou E, Papakonstantinou E, Maratou E, Lambadiari V, Dimitriadis P, Spanoudi F, Raptis SA, Dimitriadis G. Vinegar Consumption Increases Insulin-Stimulated Glucose Uptake by the Forearm Muscle in Humans with Type 2 Diabetes. J Diabetes Res. 2015;2015:175204. doi: 10.1155/2015/175204.
Mitrou P, Petsiou E, Papakonstantinou E, Maratou E, Lambadiari V, Dimitriadis P, Spanoudi F, Raptis SA, Dimitriadis G. The role of acetic acid on glucose uptake and blood flow rates in the skeletal muscle in humans with impaired glucose tolerance. Eur J Clin Nutr. 2015 Jun;69(6):734-9.
Liatis S, Grammatikou S, Poulia KA, Perrea D, Makrilakis K, Diakoumopoulou E, Katsilambros N. Vinegar reduces postprandial hyperglycaemia in patients with type II diabetes when added to a high, but not to a low, glycaemic index meal. Eur J Clin Nutr. 2010 Jul;64(7):727-32.