Tid for hvitløk – dyrk selv

Visste du at?

Kina er det landet i verden som dyrker og eksporterer mest hvitløk, som er sprayet med kjemikalier under dyrking og kloret hvitt under import-karantene? For ikke å glemme at det er langreist mat som belaster miljøet.

4 grunner til å dyrke hvitløk selv

  1. Helse – fantastisk smak og du kontrollerer selv gjødsling og kjemikaliebruk.
  2. Sikker mat – du unngår importert hvitløk som er «billig» av flere grunner.
  3. Sparer penger – å dyrke økologisk selv sparer deg penger på sikt.
  4. Det er enkelt – å dyrke sin egen hvitløk er så lett at det er ingen unnskyldninger for å ikke gjøre det.

«Der du finner hvitløk, finner du god helse,» – gammel spansk ordtak 

Hvitløk som tilhører løk-familien, er en flerårig urt som blir dyrket som ettårig. Lar du noen blomstre og gå i frø før vinteren, vi det gjerne vokse opp noen nye av seg selv neste sesong.

Denne løken vokser sakte og har en lang vekstperiode (6-8 måneder). Ikke tar den mye plass i bed heller. På kun 1 kvadratmeter kan du dyrke nok hvitløk til å vare hele året for en familie. I tillegg kan du gjerne dyrke inne i bøtter og potter hele året.

 

Velg hvitløken

Kjøp økologisk hvitløk lokalt eller på nett. Skal du først ha nytte av din egen hvitløk, er det fint å unngå løk som allerede er sprøytet med kjemikalier og bleket ved import.

Kjøper du lokalt, ser du etter de største hvitløkene du kan. Størrelsen avgjør hvor stor hvitløk du vil få. Sørg for at det ikke er skade, flekker eller tegn på sykdom på hvitløken du skal plante. Kvalitet spiller selvsagt også en rolle på resultatet.

Hvor mange trenger du? Hvor mange bruker du for eksempel hver uke? Om du bruker 1 per uke, trenger du 52 hvitløkfedd til planting.

Bilde:Nrk.no

Plant hvitløken

Før du planter hvitløkfedd i jord, lar du hele hvitløken ligge i kjøleskapet noen uker for å forberede selve løken og gjerne frembringe noen spirer.

  • Skal du plante ute, er det best å plante på senhøsten før frosten kommer – september/oktober. Aller helst skal jorden holde en temperatur på mellom 13°C og 35°C.
  • Plassér feddene 10-12 cm fra hverandre og stikk rot-delen ned i jorden så dypt at toppen av feddet blir såvidt usynlig. Dekk med et tynt lag lett jord. Bruk 10-15 cm med tørket gress/bark og liknende på jordoverflaten som isolasjon for vinteren og vern mot ugress til våren.
  • Høstes etter 17- 25 uker
  • Kan vokse sammen med rødbeter, gulerøtter, agurker, dill, tomater.
  • Bør ikke vokse sammen med, asparges, bønner, erter og poteter.
  • Planter du inne i potter, kan du gjøre dette hele året. Ønsker du å plante ut hvitløken fra inne til ute, kan du plante dem inne i januar og høste dem ute i på senhøsten.
  • Inne i potter kan du også klippe noe av gresset som gror over jorden og bruke som gressløk, med hvitløksmak.
  • Hvitløk liker fuktig, kjølig, men ikke våt jord. Jorden skal være lett og full av ernæring og gjerne meitemark. Hvitløk trives ikke i for tørr jord i starten, for våt jord eller kulde ( etter vekst).
  • Ønsker du kun å bruke det grønne gresset fra hvitløken, kan du legge noen fedd i et glass vann og la dem spire og gro der.

Bilde: husmorskolen.blogg.no

Høsting og oppbevaring

Dra opp en hvitløk etter cirka 6 måneder for å sjekke størrelsen og kvaliteten. Er den enda for liten og underutviklet, venter du 1-2 måneder til.

For å oppbevare hvitløken når de er klare til innhøsting, drar du dem opp og lar de ligge tørt til gresset tørker inn. Som regel noen dager. De skal helst oppbevare kjølig og tørt gjennom året. For eksempel ved å henge dem opp i bunter.

Spar gjerne på de største hvitløkene til neste år for planting. Under finne du en engelsk video med forklaring på hvordan dyrke hvitløk selv. 

 

 

ANNONSE

«Urter som krydrer livet»
30 urter du kan dyrke i Norden
Kvadrat banner

 

 

%d bloggere liker dette: