10 bruksområder for kaffegrut i hjem og hage – BIK

I vår «bruk ikke kast» serie (BIK), tar vi for oss kaffegrut og bruksområder, spesielt i hagen. Hva kan du gjøre med kaffegrut? Er det lurt å bruke det hagen? Hva med å bruke kaffegrut som gjødsel, er det en god idé? Ikke engang tenk på å kaste bort den brukte kaffegruten! Den er like verdifull som kaffen du har laget av den. 

1 – Kaffegrut som jorddekking

Kaffegrut er utmerket til jorddekking spesielt rundt syre-elskende planter. Planter som blåbærbusker, azalea, rhododendroner, duftende gardenia trær og busker elsker kaffegrut. Utrolig nok gjør den mørkebrune kaffegruten hortensiablomster lyseblå.

Eviggrønne trær er også glad i sur jordsmonn, som eik og bøketrær.

Hagegrønnsaker som foretrekker litt sur jord inkluderer paprika (alle typer), reddiker, søtpoteter, aubergine, tomater, persille, rabarbra og poteter.

Spre et lag kaffegrut på omtrent 2 cm, helst ikke mer da det kan danne mugg og jorda blir for sur.

 

2 – Ha kaffegrut i komposten

Å blande kaffegrut i hagejord er en god måte å bygge jordstrukturen på. Kaffe er en god kilde til nitrogen (inneholder 1,5 vekt%), og du kan inkludere gruten som planteernæring via kompost.

Å ha brukt kaffegrut i komposten (kaffe filtrer også ) gir nitrogen i kompostjorda.

Imidlertid er det også viktig å huske på kaffegruts syreinnhold. Balanser dette med hageavfall og matrester, og en god kilde til kalsiumkarbonat er aske eller kalk for å balansere pH-verdien, som også gir mer fosfor.

Husk at soppen som vokser på kaffe har en tendens til å bruke mye nitrogen. Det er en god ide å ha en god blanding av organisk materiale i komposten.

I videoen nedenfor ser vi på hvor mye kaffe du kan bruke i hagen (engelsk)

https://youtu.be/C6eFfg92-70

 

3 – Kaffegrut beskytter sårbare planter

Angriper snegler jordbærene dine? Knasker de på salat? Er det maur som spiser tomatene?

I tillegg til å bruke kaffegrut for å berike jord, kan du også bruke det som plantebeskyttelse som en vollgrav beskytter et slott. Legg en beskyttende ring av grut rundt sårbare og utsatte planter.

Snegler, ormer og andre vanlige hageskadedyr blir frastøtt kaffegrut fordi de misliker lukten, syrligheten, koffein eller teksturen av det. Best av alt, ved hjelp av denne enkle, naturlige løsningen kan du unngå å bruke giftige plantevernmidler i vekstene og maten du dyrker.

 

4 – Gratis, effektiv og lett å lage flytende gjødsel

Kaffebønner er fulle av næringsstoffer som nitrogen, fosfor, kalium, kobber og magnesium. Hage-entusiaster liker å bruke kaffegrut rundt roser fordi det fortsatt inneholder en høy konsentrasjon av disse næringsstoffene.

Det er veldig enkelt å bruke kaffegrut som en organisk gjødsel ved å lage en effektiv flytende næring til plantene. Legg en halv kilo brukt kaffegrut i en 15 liters bøtte, fyll med vann og rør om.

La dette stå noen dager for å trekke næringsstoffene fra kaffegruten ut i vannet. Resultatet blir flytende gjødsel. Dette er et utmerket alternativ til å handle kjemisk gjødsel som inneholder skadelige kjemikalier som petrokjemikalier, arsen og kadmium.

I tillegg sparer du penger, for din hjemmelagde flytende gjødsel er gratis!

 

5 – Bruk kaffebønner for å «beise» hagemøbler

Etter å ha skapt en vakker, spiselig økologisk hage, er det kanskje dumt med en lakkert eller malt hagebenk som lekker giftige kjemikalier i jorden hver gang det regner, eller du vanner hagen.

Har du hagemøbler av tre som trenger beskyttelse, er en enkel løsning å bruke kaffegrut til å «beise» hagemøblene. Gruten gir en gyllen farge på møblene som ikke forurenser hagen din.

 

6 – Dyrk din egen østerssopp

Brukt kaffegrut er et utmerket grunnlag for å dyrke disse gourmet delikatessene.

Østerssopp er de enkleste soppene å dyrke, men de fleste dyrker dem på pasteurisert halm. Kaffegruten er allerede pasteurisert om det er brukt.

For å komme i gang med østerssoppdyrking er alt du trenger en beholder med jord til å dumpe kaffegrut i og noen soppsporer.

 

 

7 – Bli kvitt nabokattene

Mens vi nyter lukten av ferske kaffebønner og ferskbrygget kaffe, blir katter avstøtt av samme kaffearoma!

Er du plaget med at egne eller andres katter graver i hagen din, kan du strø kaffegrut på jorden og langs gjerder.

 

8 – Kaffegrut til kroppspleie

Ansiktsmaske – bland kaffegrut og honning, smør på ansiktet og la virke i 15 minutter før du vasker av.

Du kan også skrubbe hodebunn og huden med kaffegrut. Husk på at gruten kan farge lyst hår.

 

9 – Fjerne lukten av løk og hvitløk

Selv om du vasker deg godt etter å ha håndtert ulike løk, kan lukten sitte i lenge. Gni inn hendene med kaffegrut, vask av og lukten blir borte.

 

10 – Kaffegrut til vedlikehold i hjemmet

Du kan blande kaffegrut med såpe for å vaske kjøkkenbenken godt samt grillrister.

NB! Husk at kaffegrut kan sette farge på lyse ting så unngå å bruke på fliser.

Oversatt og bearbeidet av Plantcaretoday.com
Bilde: dinside.no

 

Kilder:

  • Plantcaretoday

https://plantcaretoday.com

  • Bruk kaffegrut mot brunsnegler

Bruk kaffegrut mot brunsnegler!

 

%d bloggere liker dette: