Hamp – verdens mektigste plante!

Hamp produserer dobbelt så mye fiber som bomull, dobbelt så mye biomasse som korn, og fire ganger så mye papirmasse som trær per hektar. Den trenger mye mindre vann og plantevernmidler og vokser godt i næringsfattig jord. Hamp er også en perfekt kilde til protein og Omega 3 fettsyrer.
Hamp er antatt å være den første planten dyrket av mennesker for fiber, allerede for rundt 8000 år siden. Den ble brukt av alle sivilisasjoner til klær, seil og tau, og til og med til pyramidebygging.
Tidligere presidenter i USA, George Washington og Thomas Jefferson var hamp bønder og amerikanere pleide å kunne betale skatter i hamp. Deretter på 1920-tallet kjøpte DuPont alle rettighetene til en hampfiber-bearbeidingsmaskin for så å ødelegge dem rett etter at de patenterte nylon. Kort tid etter ble hamp demonisert og forbudt. Hamp ble en for stor trussel for det ville gjøre endeløs mange produkter overflødig.

Nedenfor er syv produkter som kan gjøres bedre og langt mer bærekraftig med hamp:
1. Tekstiler
Hamp planter gir dobbelt så mye fiber som bomull per mål, bruker omtrent en tiendedel mengde vann, og langt færre plantevernmidler.
Klær og andre tekstiler laget av hamp er også langt mer holdbare enn bomull, så de varer lenger og må byttes ut sjeldnere.
Hampfiber er 3 ganger sterkere enn bomull og puster bedre.

2. Papir og papp
Hamp gir opptil fire ganger så mye papirmasse som trær, og krever bare 4-6 måneder for å vokse en helt ny avling, i motsetning til 6-8 år for andre trær å vokse opp igjen. Dessuten kan du resirkulere hamp opptil 7 ganger, sammenlignet med tremasse som kan resirkuleres 3 ganger.

3. Hus & bygninger
Hampmurstein er lettere og isolerer bedre enn tre, og best av alt fører det ikke til avskoging.
Hampmurstein er skadedyrsbestandige, muggfrie, pustende, giftfrie og trekker til og med CO2 fra atmosfæren!

4. Biodiesel/drivstoff
Hamp kan være den mest effektive og miljøvennlige plante som fins, som kan omdannes til biodiesel/drivstoff.
Hamp kan dyrkes i mindre fruktbar jord, bruker mindre gjødsel og mindre vann enn de fleste planter, og den gjenværende biomassen av planten kan brukes til å lage etanol.
Hamp kan produsere 10 tonn biomasse per hektar hver fjerde måned, mens mais produserer 4 tonn per hektar 2 ganger i året.

5. Plast
Halvparten av oljen vi forbruker går med til å lage plast. Mens vi alle kan erkjenne at vi trenger å bruke mindre plast generelt – spesielt engangsbruk, engangsplastikk med mer. Hampplast er et langt bedre alternativ enn petroleumsbasert plast, da det er 100% biologisk nedbrytbart og resirkulerbart.

6. Mat
Hampfrø er enda mer næringsrike enn chiafrø. De har det optimale forholdet mellom omega 3 og omega 6 fettsyrer. De er også en perfekt kilde til protein, som inneholder alle 20 aminosyrer.
Hampfrø inneholder også en svært absorberbar form for protein, som vi ikke finner i annen mat, kalt globulin Edestin som hjelper til med reparasjon av DNA. De har også høye nivå Gamma-Linolensyre, som er avgjørende for sunn hormonproduksjon. Dessuten er de er også fiberrike og er prebiotiske, noe som bidrar til gode bakterier i tarmen.

7. Medisin
På grunn av sin perfekte fettsyreprofil av omega-3 fett og GLA, bidrar hampfrø til naturlig balansering av betennelsesnivåer og styrker immunforsvaret.
En studie publisert i British Journal of Cancer fant at THC i hampfrø kan stoppe og muligens reversere glioblastom multiforme (en dødelig form for hjernekreft).
En studie publisert i brystkreftforskning og -behandling fant at THC i hampfrø forbedret avanserte stadium av brystkreft.
En tysk studie fant lignende bevis på at hampfrø kan hemme kreftvekst og metastase, spesielt i lungekreft.
To andre studier (her og her) tyder på at hampfrø kan forbedre kardiovaskulær helse og reversere høyt blodtrykk.

 

Oversatt og bearbeidet av Kilden.info

%d bloggere liker dette: