Dropp giftige ugressmidler som Roundup

Kilden har skrevet en rekke artikler over årene om det ekstremt giftige og skadelige ugressmiddelet Roundup eller glyfosat. Ikke minst om hvordan glyfosat har forpestet tradisjonelt landbruk i verden og har satt sine spor i oss biologisk, fordi vi spiser mat som er infisert med det.

Samtidig forstyrrer glyfosat og andre giftige ugressmidler andre vekster, dyr og insekter, vårt biologiske mangfold. Mange hage-eiere bruker Roundup på ugress tankeløst og unødvendig, fordi det er fullt mulig med lette knep å kvitte seg med uønskede vekster uten å forgifte jorden samtidig. Hva med å bidra til at svært destruktive og giftige produkter som Roundup forsvinner fra butikkhyllene?

Her er noen forslag til naturlig ugressbekjempelse:

1. Eddik

Eddik kan gjøre nytte for seg på utallige andre måter enn bruk i matlaging. Det er også et fantastisk universalmiddel til rengjøring. I tillegg kan du bruke eddikvann for å kvitte deg med ugress. Prosessen er enkel. Bland 35 % eddik med vann i et 1:2 forhold og ha på en sprayflaske. Du kan også bruke 7 % og lavere konsentrasjoner eddik ufortynnet rett i sprayflasken.

Nå kan du spraye direkte på ugresset med eddiken og se etter kort tid at planten visner og dør. Etter noen dager kan du fjerne inntørket ugress.

NB! Det er viktig å ikke spraye uhemmet rundt ugresset da eddik er sterk syre og kan gjøre skade på andre planter også.

2. Avispapir

Å bruke vått avispapir på ugress er en gunstig måte å kvitte seg med det på. Spesielt om du har en liten grønnsak eller urtehage er det enkelt å dekke områdene rundt nyttevekstene med vått avispapir om våren. Da slipper ikke sola til og ugresset slutter å gro.

Du må likevel gjenta prosessen til våren hvert år.

3. Dekk med bark

Du kan bruke bark i både nye og gamle bed. Bark som jordekking hindrer sollys slik at ugress ikke får spiret, i likhet med vått avispapir.

Bark kan brukes i både nye og etablerte bed. I et nytt bed bør man legge duk og bark, mens i eksisterende bed kan duken byttes ut med avispapir.  Du kan altså bruke en kombinasjon av aviser og bark i bed.

Først må du kvitte deg med ugress, så legger du på noen lag avispapir mellom plantene i bedet. Så dekker du avisene med bark og vanner alt godt, slik at både avisene og barken sitter.

4. Kokende vann

Et veldig enkelt middel for ugressbekjempelse er kokende vann. Du heller mye kokende vann på ugresset til det faller sammen. Som med de fleste andre metoder, er det viktig å ikke treffe planter du ønsker å ha.  

5. Salt

Salt kan også være en bedre måte å fjerne ugress på enn giftige kjemikalier, selv om du må være varsom her også. En enkel metode for å fjerne ugress er å strø salt over det. Saltet trekker vannet ut av planten når du strør salt på det. Så dør den. Salter du mye rundt ugress og treffer vekster du vil ha, risikerer du at de også dør på samme måte.

6. Ild

Gartnere og økologiske bønder er kjent med bruken av ild for å fjerne ugress. Ved hjelp av en varmluftpistol eller gassbrenner kan du varme opp ugresset til det faller sammen.

Ved bruk av ild er det viktig å være to personer som jobber med dette og at du er sikker på at det er lov med bråtebrann i ditt område og at det er vindstille. Når du bruker ild er det viktig å være veldig varsom. Ha vann og hageslangen parat.  

7. Bunndekkende planter

Å bruke bunndekkende planter som markjordbær, gravmyrt, fioler, og krypfredløs bidrar til å holde ugress borte. Slike planter danner et tett og grønt lag på jorden som hindrer ugresset i å etablere seg. Først må du fjerne alt ugress, spesielt flerårig ugress før du sår eller planter ut bunndekkende planter.

Med alle disse metodene bør du luke vekk ugress som står tett på planter du ønsker å beholde.

Kilder: ABC Nyheter, Hagedilla,

Foto: KK

NRK livsstil

%d bloggere liker dette: