Miswak – Den økologiske tannbørste

Tidligere denne uken kom NIFAB ut med en oppdatert utgave av sin omtale av den fantastiske urten åkersnelle, eller kjerringrokk som den er mer kjent som. Det er en medisinsk plante som vokser over hele landet, men den blir som oftest beskrevet som ugress.

Kjerringrokk har mange egenskaper, og har blitt brukt som mat eller medisinsk for mange plager, deriblant betennelse i tannkjøttet.

En vinter for noen år siden fikk jeg smake på dette problemet som rundt 90% av befolkningen i perioder kan oppleve. Tannkjøttet føltes ømt og hovent rundt to tenner, og blødde under tannpussen. Det pågikk i flere uker, og ingenting tannlegen anbefalte hjalp.

Den mest vanlige årsak til tannkjøttbetennelse er bakterier som blir liggende i tannkjøttskanten, men senere forskning har og vist sammenheng med mangel av vitamin D.

– Munnskyllevann, vær grundig med tanntråd etter tannpussen og det vil forsvinne, sa tannlegen.

Men månedene gikk og betennelsen var den samme, så da var jeg i den klassiske situasjonen mange opplever hvor man må være sin egen lege. På samme tid hadde jeg liten lyst på å bruke munnskyllevann som hovedsaklig inneholdt substanser som polysorbate-20 og andre suspekte stoffer..

Kjerringrokk er blant annet antibakteriell, betennelseshemmende, og fremskynder koaguleringsprosessen. Disse egenskapene som delvis kommer fra de store mengdene silisium kjerringrokk inneholder, ville dermed være perfekt for å bli kvitt en tannkjøttbetennelse.

Og akkurat det skjedde, etter to dager med konsentrert kjerringrokk i kapselform var et 3 måneders problem over.

Silisium er forøvrig et sporstoff-mineral som er livsviktig for kroppen, men forsvinner fra maten vår på grunn av det intensive landbruket som utarmer jordsmonnet.

En annen plante som innholder store mengder silisium er Salvadora persica hvor miswak kommer fra.

Miswak finnes i butikker fra midt-østen, muslimske butikker eller eventuelt på diverse nettsider.
Når man kjøper den er det som regel en 15 cm lang vakiumpakket kvist, og den finnes i forskjellige smaker som blant annet mint eller fennel.

Det er altså en kvist man kan bruke som tannbørste, eller eventuelt tygge på for munnhygiene, og den fjerner i samme slengen dårlig ånde. Den har et religiøst tilsnitt for muslimer, da den islamske profeten Muhammed ofte refererte til miswak for god fysisk og psykisk helse. Miswak blir brukt i de fleste muslimske land, India, Sørøst-Asia og enkelte land i Afrika, og historien til den går tilbake 6000 år til land i midt-østen.

Miswak har en særegen smak, og ikke minst bruk. Man fjerner ca en centimeter bark på enden, myker den opp noen sekunder i vann, og tygger på den til fibrene i barken har forandret seg til bust. Det tar rundt et halvt minutt, og tannbørsten er klar til bruk.

Teknikken ved pussing er annerledes enn ved bruk av plastikktannbørste, men like lett. Ingen tannkrem behøves da denne fantastiske, veldokumenterte planten har alt man trenger for munnhygiene, og mer.

WHO anbefalte i 1996 bruk av miswak, og den har mange studier bak seg som viser den er bedre til munnhygiene, enn bruk av tannbørste-tannkrem og skyllevann.

Som noen eksempeler viste en studie fra Karolinska Instituttet i Sverige at miswak var mer effektiv enn plastikk tannbørste og tannkrem i å fjerne plakk og tannkjøttbetennelse/gingivites:

«It is concluded that the miswak is more effective than toothbrushing for reducing plaque and gingivitis, when preceded by professional instruction in its correct application. The miswak appeared to be more effective than toothbrushing for removing plaque from the embrasures, thus enhancing interproximal health.»

Ismail Abbas Darout ved universitetet i Bergen fant bedre munnhelse hos personer i Sudan som brukte miswak enn de som brukte tannbørste:

«These findings partially supported the hypothesis that adult Sudanese regular miswak users have better oral health and lower levels of oral pathogens than have adult Sudanese who use a modern toothbrush regularly».

Det som alle vil oppleve ved bruk av miswak er at tennene blir blanke, glatte og skinnende, og der ligger mye av grunnen til hvorfor den er så beskyttende mot plakk, tannkjøttbetennelse og karies.

En vanlig antibakteriell tannkrem vil fjerne mange av bakteriene vi har på tennene og i munnen, men ikke alle. Miswak har både i in vitro og studier på mennesker blitt funnet å fjerne like mange bakterier som tannkrem, men det vil alltid være nye bakterier som vil feste seg til tennene.

Det greier de ikke like lett når man bruker miswak, da olje fra den gjør tennene glatte så bakterier ikke fester seg, samtidig som den øker produksjonen i spyttkjertlene.

Bakterien Streptococcus Mutans som er den som er skyldig i de fleste tilfeller av plakk, lever av karbohydrater. Mens den spiser sukker og andre ting på våre tenner utløses samtidig et biprodukt, en syre som ødelegger tennene våre.

Streptococcus Mutans er en av mange bakterier miswak er suveren til å fjerne, men det slutter ikke med munnhygiene her.

Miswak har blitt funnet å ha sterk antibakteriell effekt mot bakterien Haemophilus influenzae, som kan føre til luftveisinfeksjoner, ørebetennelse og den mest vanlige formen for hjernehinnebetennelse.

Dr. Rami Mohammed Diabi som har studert miswak i over 17 år, viser blant annet til den forebyggende og kurative effekt den har for røykere, og studier fra Saudi Arabia har funnet positive effekter på immunsystemet ved bruk av miswak.

Salvadora persica treet blir plantet i flere deler av verden i kampen mot ørkenspredning, noe som gjør den til et miljøvennelig produkt. Den blir forsket på i mange retninger, men det man sikkert vet er at en miswak brukt korrekt to til tre ganger i uken, kan medføre sunt tannkjøtt og skinnende tenner uten plakk.

Kilder:

NIFAB
Kjerringrokk

Rolv.no
Kjerringrokk

annmariegianni.com
Polysorbate 20

PubMed
Comparative effect of chewing sticks and toothbrushing on plaque removal and gingival health.

Institute of Odontology – Oral Microbiology, Faculty of Dentistry and Centre for International Health, University of Bergen, Bergen, Norway
Miswak as an alternative to the modern toothbrush in preventing oral diseases

68 studier på miswak
PubMed

You Tube
How to use a miswak

Arid Forest Research Institute
See effects of Salvadora Persica «Miswak tree» on stopping deserts and fixing the soil

Litt om nervegiften fluor:

Tidskrift for Den norske legeforening-fluor og vold

GreenMedInfo fluoride

Fluoride-Konglekjertelen/epifysen

NCBI Developmental Fluoride Neurotoxicity Review

Fluoridealert 36 Fluoride Studies

HuffingtonPost Harvard Study Confirms Fluoride Reduces IQ

PRNEwswire Fluoride in Water Linked to Lower IQ in Children

Reuters Harvard Study Finds Fluoride Lowers IQ

Harvard Impact of fluoride on Neurological Development in Children

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..