Nye Snowden dokumenter avslører statens bruk av internett-troll

Det har lenge gått rykter om at betalte nett-troll fra stat eller privat sektor finnes i kommentarfelt på nettsteder og sosiale media, hvor de overvelder stedene med forskjellig type propaganda for å bestemme diskursen og samtidig lage en illusjon om en rådende mening hos folket. På samme tid hevdes det at de jobber aktivt med å angripe de som kommer med kritiske synspunkt til hva staten og kommersielle interesser ønsker å fremme, men det har vært vanskelig å finne gode kilder til disse ryktene.

Journalisten Glenn Greenwald har nå gjennom flere dokumenter lekket av Edward Snowden, bekreftet det mange lenge har hevdet. Vestlige statsmakter har gjennom de mest ekstreme, menneskefiendtlige og manipulative taktikker, angrepet sine kritikere og drevet propaganda med betalte agenter på nett.

«Påstander om at offentlige etater infiltrerer nettsamfunn og engasjerer seg i «falsk flagg-operasjoner» for å diskreditere motstandere blir ofte avvist som konspirasjonsteorier, men disse dokumentene levner ingen tvil om at de gjør nettopp det.», skriver Greenwald på sin nye nettside.

Dokumentene viser til hvordan Storbritannias etterretningsavdelinger GCHQ og JTRIG, i samarbeid med NSA angriper politiske aktivister, eller eventuelt bedrifter og andre de ønsker å ødelegge. GCHQ er den samme organisasjonen som var i nyhetene denne uken, da de gjennom Snowden lekkasjen har blitt funnet å stjele webcam-bilder fra millioner av Yahoo brukere.

I Greenwalds nye artikkel «How Covert Agents Infiltrate the Internet to Manipulate, Deceive, and Destroy Reputations”, kan vi se litt av hvordan det utføres:

Blant de viktigste formålene for JTRIG er det to taktikker: (1) sprøyte inn alt slags falskt materiale på internett for å ødelegge omdømmet til sine mål, (2) bruke samfunnsvitenskap og andre teknikker til å manipulere nettdiskursen og aktivisme, for å skape resultater som ansees som ønskelig. For å se hvor ekstremistiske disse programmene er, tenk bare på taktikker de skryter av å bruke for å oppnå disse målene: «falsk flagg-operasjoner» (poste materiale på internett og feilaktig tillegge det til noen andre), falske offer blogginnlegg (utgi seg for å være offer for den de ønsker å ødelegge ryktet til), og legge ut «negativ informasjon» på ulike forum.

Greenwald beskriver taktikker som ikke er et demokratisk samfunn verdig, derimot viser han til hvor ekstreme våre vestlige statsmakter nå har blitt i sine forsøk på å kontrollere massene. Her kan vi gjennom bilder fra GCHQ se noen av eksemplene på hvordan de mest destruktive metoder blir forsøkt brukt når de vil ødelegge en motstanders rykte:

 

 

Taktikk brukt mot private bedrifter de vil ødelegge:

Det store poenget er at, langt utover å angripe hacktivister så har disse overvåkingsbyråene opptjent seg makt til å bevisst ødelegge folks omdømme og forstyrre deres online politiske aktivitet, selv om de har ikke har blitt siktet for noen forbrytelser, og selv om deres handlinger  har ingen tenkelig forbindelse til terrorisme eller er en trussel for nasjonal sikkerhet. (Glenn Greenwald)

Dokumentene fra GCHQ legger ut teorier på hvordan mennesker kommuniserer med hverandre, spesielt på nettet, og deretter identifiseres måter som kan påvirke utfallet av kommunikasjonen:

En av Obamas nære kommunikasjonsrådgivere, professor Cass Sunstein, kom i 2008 ut med en kontroversiell artikkel som omhandlet hvordan man burde håndtere diskusjonsgrupper, aktivister og nettsteder som spredte «farlige og skadelige konspirasjonsteorier». Han argumenterer for å sende ut spesialtrente agenter som «kognitivt infiltrerer» disse nettstedene.

Sunstein er i dag en av de Obama har ansatt for å gjennomgå  NSA sin overvåkning av oss alle.

Det høres farlig likt ut med hva som skjer i Norge nå, hvor Human Etisk Forbund har søkt Oslo kommune om økonomisk støtte for å drive sin internett aktivisme og spre propaganda mot hva Lars Gule beskriver som « konspirasjonsteorier, irrasjonalitet og ekstremisme tilknyttet alternativmiljøene», og «feilaktige koblinger mellom innvandring og kriminalitet, samt påstander om hva Islam faktisk er, og hva muslimer tror.»

Oslo kommune har gitt signaler om at den hemmelige gruppen til HEF skal få 100 000 kroner i støtte for å drive sin aktivisme, noe som har har blitt sterkt kritisert av den uavhengige pressen i Norge, og i et intervju med Gule i Nettavisen denne uken kan man i et kraftig moderert kommentarfelt se den overveldende motstanden mot det.

HEF er under stadig kritikk for gjentagende nettmobbing av sine motstandere, og det stilles spørsmål ved at forbundet på toppen av de rundt 70 millioner de allerede får i statstøtte og skal få  støtte til å drive en hemmelig gruppe med nettaktivister.

Mange av Snowdens avsløringer har vært fremme i massemedia, men denne saken er det kun den uavhengige presse som viser til. Som Torbjörn Sassersson skriver i NewsVoice: «Min prognos är alltså att massmedia inte kommer att skriva om ”The Art of Deception: Training for Online Covert Operations”.

Når det gjelder den generelle overvåkningen av oss, så sier filosof Joakim Hammerlin til Aftenposten at holdningen  «jeg har intet å skjule, og intet å frykte» er naiv, noe som de nye Snowden avsløringene viser. Han sier «Vi er nok ikke er klar over hvilke konsekvenser overvåkingen kan ha for samfunnet og for enkeltpersoner. Og det er nok en forholdsvis naiv og blind tro på at systemene aldri vil misbruke informasjonen.»

– Det politiske meningsrommet kan bli mindre. Hva det er legitimt å ytre i en offentlig kontekst kan endres, og de ville vekstene i det politiske bedet kan forsvinne. Det er viktig at demokratiet har åpninger for outrerte meninger, sier Hammerlin.

Bilder:

The Intercept – First Look Media
www.videobuster.de
http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: