Kampanje for endring av kosttilskuddsreglene

Norge har et av verdens strengeste kosttilskuddsreguleringer og etter flere forskere og legers mening, utdaterte anbefalinger for hvilke mengder essensielle næringsmidler vi trenger daglig.  Dette gjør at mennesker som ønsker å bruke høyere doser vitaminer, enten må få det på resept hos lege som fordyrer voldsomt, eller handle i utlandet som har strenge restriksjoner. 

Nyere forskning har de siste 10 årene vist at vi  trenger høyere inntak av essensielle næringsmidler  for å holde oss friske og raske, enn det staten fortsatt anbefaler. Lege Jan-Øyvind Lorgen er en populær bidragsyter i Facebook.  Han har engasjert seg spesielt i ernæring og kosttilskudd ut fra nyere forskning. Gjennom en kampanje han har tatt initiativ til for å endre kosttilskuddsreglene, skriver han,

[blockquote style=»1″]Bakgrunnen for dette brevet er at jeg vil endre de strenge kosttilskuddsreglene Norge har via kosttilskuddsforskriften. Dette mener jeg kan medføre mindre sykdomsforekomst i befolkningen og dermed spare samfunnet for store kostnader. Helsemyndighetenes anbefalinger for vitamininntak er tradisjonelt basert på livstruende og akutte mangelsykdommer. For vitamin K er mangelsykdommen ukontrollerte blødninger. Andre eksempler er vitamin C-mangelsykdommen skjørbuk og vitamin D-mangelsykdommen rakitt (engelsksyke). Ny forskning har vist at de fleste vitaminene er involvert i flere metabolske prosesser enn de som inngår i de primære mangelsykdommene. Lange perioder med ikke- optimalt (“subklinisk”) vitamininnhold er ikke umiddelbart livstruende, men det er en risikofaktor for utvikling av aldersrelaterte sykdommer. Helsemyndighetenes anbefalinger er for lave til å forebygge disse sykdommene, og internasjonalt anerkjente forskere har andre og høyere anbefalinger enn det helsemyndighetene har. Jeg vil kort skrive om ny forskning på K-vitamin, D-vitamin, B-vitaminer og C- vitamin i dette brevet.[/blockquote]

Konsekvenser av at vitamintilskudd klassifiseres som legemidler

Å skaffe til veie kosttilskudd som møter de nye anbefalingene, er for mange svært dyrt da det blir klassifisert som legemidler i høyere doser, går via resept og apotek. I tillegg er restriksjoner på import begrenset og strengt for flere næringsmidler som gjør det vanskelig og uforutsigbart for befolkningen.

«Siden norske helsemyndigheter klassifiserer vitaminer i fornuftige doser som legemidler, må man få resept på vitamintilskudd fra lege for å få dette til tross for at det selges som kosttilskudd i land som Sverige, Storbritannia og USA. Unntaket er hvis kosttilskuddene kjøpes fra andre EU-land. Imidlertid ønsker norske helsebyråkrater og politikere å forby privat import av kosttilskudd fra EU-land,» skriver Lorgen.

Støtt kampanjen aktivt

«Er du enig i at kosttilskuddsreguleringene i Norge er alt for strenge? I så fall håper jeg du sender brev til Stortinget om dette, enten et vanlig brev eller via e-post. Det er viktig å vise politikerne at mange bryr seg om denne problemstillingen,» oppfordrer Lorgen.

Kilden.info gir Dr. Lorgen full støtte på denne kampanjen og vedlegger et brev du kan fylle ut, signere og sende til myndighetene og gi din støtte.

Brevet som Tekstfil

Vi oppfordrer dere til å undertegne brevet og poste/eposte det til  helse-omsorg@stortinget.no eller sende brev til Helse- og omsorgskomiteen, Stortinget, 0026 Oslo.

 

Kilder:

Forskrift om kosttilskudd

Lege Jan-Øyvind Lorgen

 Lorgens brev  sin helhet 

Referanser til brevet

 

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..