10 råd for hormonbalanse – menn & kvinner

Hormoner påvirker vårt humør, vekten, velvære og tarmhelsen. Du kan påvirke helsen din betydelig med å ha balanserte hormoner og tarmbakterier, selv om andre ting skulle være ut av lage i kroppen.  Likeså har hormoner og tarmbakterier større betydning for helsen enn mange er klar over.

Er hormoner og tarmbakteriene i ulage kan det skape stor ugagn for resten av kroppen selv om du lever sunt og spiser tilskudd.  For eksempel er det gjort studier på hvordan hormoner kan helbrede hjernetraumer.  Hormoner er derfor mektige i vårt liv selv om alle vi har i kroppen samlet, knapt fyller en fingerbøl.

Omega 3: Få i deg mer fiskeolje. Omega 3-fettsyrer i fiskeolje kan øke forbrenningen. Studier viser at fiskeolje får kroppen til å bruke mer energi.

Kalsium: Spis mer kalsium. En studie viser at kalsiumtilskudd i et år kan føre til en vektreduksjon på fem kilo. Kalsium gjør at fettforbrenningen øker.

Menn kan også bli «gærne»

Det er i grunnen bare å spørre en kvinne som er gravid, har PMS, er i overgangsalderen eller er i puberteten hvordan hormoner påvirker humøret, søvn, vekt og annet, om du tviler på deres enorme påvirkning på vår følelse av velvære.  Det er derfor også fånyttes å be et menneske i hormonell ubalanse om å skjerpe seg og ta seg sammen. Det er faktisk ikke mulig om du har en alvorlig ubalanse.

Selv om kvinner er de som er mest utsatt for hormonelle svingninger og ubalanser, kan gutter og menn i høyeste grad oppleve ubalanser som gir mange av de samme symptomer og problemer som hos kvinner. Det er om mulig enda verre for menn å få aksept for at de sliter med en hormonell ubalanse.  Gutter og menn er i like stor grad som hunnkjønn, utsatt for massiv påvirkning av xeno-østrogener vi får fra mat og miljø som påvirker humør og helse på negative måter.

Tegn på at du kan ha en hormonell ubalanse kan være symptomer som; tretthet, hudproblemer, vektøkning, vekt rundt midjen, søvnvansker, sover støtt, PMS, endometriose, ufruktbarhet, PCOS, humørsvingninger med mange flere!

Hva er hormoner?

Hormoner er kroppens kjemiske budbringere. De blir transportert i blodet til vev eller organer. De jobber sakte, over tid, og påvirker mange forskjellige prosesser, herunder:

 • Vekst og utvikling
 • Metabolisme/stoffskiftet – hvordan kroppen får energi fra maten du spiser
 • Seksuell funksjon
 • Reproduksjon
 • Humør og velvære

Endokrine kjertler er spesielle cellegrupper som produserer hormoner. De store endokrine kjertler er hypofysen, pineal, thymus, skjoldbrusk, binyrer og bukspyttkjertel. Videre blir hormoner produsert i menns testikler og kvinners eggstokker.

Byggesteinene til våre hormoner er fettstoffer og kolesterol. Har du mangel på disse kostfaktorene kan det føre til hormonelle problemer.

Syntetiske hormoner og giftstoffer som inneholder kjemikalier som etterligner disse byggesteinene eller som etterligner hormonene selv er også problematisk, fordi kroppen kan bli lurt til å lage hormoner på feil byggesteiner – som xeno-østrogener.

Vårt endokrine system er veldig komplekst og vi vet ikke nok om det ennå. Men vi gir deg noen grunnleggende råd du kan bruke for å hjelpe kroppen øke dets evne til å balansere og skape hormoner;

9-råd for hormonbalanse

 1. Unngå omega-6 flerumettet fett

Noen mener at kroppen slett ikke er skapt for å konsumere denne type menneskeskapt fett som vi finner i vegetabilske oljer.

«Menneskekroppen består av omtrent 97% mettet og enumettet fett, med bare 3% flerumettet fett. Halvparten av de 3 prosentene er omega-3 fettsyrer og balansen må være der. Vegetabilske oljer inneholder svært høye nivåer flerumettet fett, og siden 1950-tallet har disse oljene erstattet mange av kildene til mettet fett i våre dietter.

Kroppen trenger fett for å gjenoppbygge celler og hormonproduksjon og bruker de byggesteinene vi gir den. Når vi gir den en høy konsentrasjon av flerumettet fett i stedet for andelen den trenger, har ikke kroppen annet valg enn å innlemme dette fettet i cellene under celle-reparasjon og celledannelse. Problemet er at flerumettet fett er svært ustabilt og oksiderer lett i kroppen (hvis de ikke allerede har oksidert under behandlingen eller ved lyseksponering mens det står på hyllene i butikken). Dette oksiderte fettet fører til betennelse og mutasjon i cellene.

I arterielle celler, vil slike mutasjoner kunne forårsake betennelser som kan tette blodårene. Når denne type fett blir en del av hudceller kan mutasjoner de forårsaker føre til kreft.

Er det slik fett i re-produktiv vev, er det tegn i forskning som viser at det kan skape problemer som endometriose og PCOS. Når disse oljene er innlemmet i cellene i re-produktiv vev, tyder noe forskning på at dette kan utløse problemer som endometriose og PCOS. Kroppen er bygd opp på mettet og enumettet fett og trenger begge deler i riktig forhold for å oppnå optimal helse.

Vær forsiktig med kjemisk endret fett du finner i, vegetabilsk olje, peanøttolje, rapsolje, soyaolje, margarin eller andre typer kjemisk endret fett. Velg fett som kokosolje, ekte smør, olivenolje (ikke oppvarmet!) Og animalsk fett (talg, smult) fra sunne kilder i stedet og spise massevis av omega-3 fisk.

Her skjuler omega-6 seg også

 • Ristet løk
 • Hurtigmat, f.eks. pommes frites
 • Kaker, kjeks og mange typer brød
 • Buljongterninger
 • Posesuppe
 • Mange ferdigretter, f.eks. med potet
 • Remulade og majones
 • Margarin
 • Påleggsalater
 • Tortilla
 • Potetgull
 • Deigblandinger
 • Fruktpålegg
 • Eksotisk oppdrettsfisk
 • Hermetisk fisk med olje
 • All frityrstekt mat, også fisk
 • Kjøttkveg som ikke beiter fritt
 1. Begrens koffein

Koffein kan skape kaos i det endokrine-systemet, spesielt i kombinasjon med stressfaktorer som påvirker hormonbalansen som: svangerskap, giftstoffer/toksiner stress og ubalanse av gunstig fett.

Om du klarer, kutt ned på inntak av kaffe eller forsøk å bytt det ut med andre drikker  som urtete uten koffein. Du kan også unngå kaffe- abstinenser ved å vanne ut kaffen din litt uke for uke. Til slutt er kaffen så tynn og usmakelig at du ikke har noen glede av den og kroppen har blitt avvennet koffein uten å absistensproblemer.

Klarer du ikke å kutte ut kaffe, kan du bruke det for å få i deg gunstig fett som kokosolje.  Bruk 1 spiseskje kokosolje per kopp kaffe, og kjør gjennom en blender. Det vil anta form som en kaffe latte. Nyt!

 1. Unngå toksiner/gifter

Giftstoffer som finnes i plantevernmidler, plast, husholdningskjemikalier, og selv madrasser kan inneholde hormonforstyrrende kjemikalier som etterligner hormoner i kroppen og hindrer kroppen i å produsere virkelige hormoner. Prevensjon med syntetiske hormoner kan gjøre det samme.

Hvis du har en hormonell ubalanse eller sliter med å bli gravid, er det å unngå disse giftstoffene veldig viktig! Kok og stek mat i glass eller ikke-belagte metallpanner- altså uten teflon. Unngå lagring og oppbevaring av mat i plast.

Unngå kjemiske rengjøringsmidler og lag dine egne som er både billigere og like effektive.

Kjøp økologisk råvarer og kjøtt når du har mulighet og unngå alle kjemiske plantevernmidler.

 1. Søvn

Søvn er essensielt for at kroppen skal holde seg i balanse. Ikke minst hormonelt.  Får du ikke nok søvn, vil hormoner før eller siden komme i ulage.

Det er mange måter å bedre søvnkvaliteten på, her må du velge metoder som er så sunne som mulig og best for deg. Som meditasjon, å ta seg et bad før leggetid, unngå PC og elektronisk støy før leggetid med mer.

Ved å dekke kroppens søvnbehov, forbedrer du hormonbalansen som er knyttet til lengre levetid, du forebygger mot sykdom og optimaliserer vekten.

 1. Fornuftige kosttilskudd

Om verden fungerte slik den skulle for oss alle, fikk vi nok vitamin D3 fra solen og tilstrekkelig magnesium fra havet. Verden ville også vært stressfri og vi hadde en naturlig balanse mellom hvile og aktivitet.

Dessverre er det vanskelig for mange i dag og da kan kosttilskudd dekke våre essensielle behov der det naturlige ikke får tilgang.

Det er også noen tilskudd som er gunstige for hormonbalansen.

Maca–  er i reddik-familien og er kjent for å øke hormonproduksjonen og libido. Mange kvinner merker mindre PMS, økt fruktbarhet og bedre hud mens menn kan få økt sædproduksjon, libido, og bedre søvn. Maca er også proppfull av mineraler og essensielle fettsyrer, noe som gjør det flott for hormoner. Den er tilgjengelig i pulverform (det minst kostbare alternativet) eller i kapsler.

Magnesium – støtter hundrevis av reaksjoner i kroppen og bidrar til å berolige, bedre søvn eller gjøre deg søvnig ved opptak før leggetid. Det finnes flere effektive former for magnesium, som pulverform slik at det er enklere å variere dosen og jobbe deg sakte opp til et godt nivå, eller i flytende form som kan has i mat og drikke, eller i oljeform til å påføre direkte på huden.  Å bruke olje kan være det aller beste alternativet for de som har problemer med mage- og tarmsystemet.

Vitamin D (3) – er faktisk et pre-hormon som støtter hormonfunksjon. Den aller beste kilden vi har er selve solen, dernest tilskudd av vitamin D3 eller gjæret tran.

Gjæret tranolje– gir mange av de nødvendige byggesteinene for hormonproduksjon, inkludert vitamin A, D og K. Det er også en god kilde til omega-3 fettsyrer og gunstig fett.

 1. Moderat trening

Hvis du har en hormonell ubalanse, kan intens trening faktisk gjøre problemet verre på kort sikt. Å få nok søvn er essensielt og viktigere enn trening i første omgang. Spesielt den fasen du balanserer hormonene, er det bedre å gjøre avslappende  øvelser som å gå en tur, svømme eller drive yoga som eksempler.

 1. Løft tunge vekter

Først må du komme deg noenlunde i form, så kan du gyve løs på små sett med tunge løft av vekter, ellers kan dette virke helt mot sin hensikt og i verste fall være skadelig. Du kan prøve markløft, knebøy og kettlebells for eksempel i raske og korte serier. Hensikten er å utløse en kaskade av gunstige hormonreaksjoner.

 1. Spis kokosolje

Kokosolje er fabelaktig for vår hormon-helse. Det kan hjelpe med å reduserer betennelser, bidra til vektnedgang og har antibakterielle og anti-mikrobielle egenskaper.

For å gi deg selv god hormonstøtte, innta opptil 1 – 3 spisekjeer kokosolje om dagen. Bland det gjerne i kaffe eller te og bruk den beste kvaliteten du kan finne. Det vil si økologisk.

«Kokosolje tilbyr en myriade av helsemessige fordeler i tillegg til å være miljøvennlig, lett å få tak i og naturlig. 92% mettet fett finner du i kokosolje og mesteparten er mellomlange fettsyrer. Kroppen lagrer ikke dette og det blir lett opptatt i cellen og frigjort som energi.»

 1. Få orden på Leptin

Leptin regnes som et mesterhormon. Om det er ute av balanse eller du har leptinresistens, vil ikke andre hormoner være i god balanse heller. Leptin ble oppdaget på 1990-tallet som det hormonet som regulerte appetitten og vekten vår.

Mengden fettceller vi har i kroppen, korrelerer med hvor mye leptin vi har i kroppen. Tykke personer har mye leptin i blodbanen og mye leptin varsler om at kroppen har nok energi og ikke trenger å gjøre noe for å lagre mer.

Får du orden på leptin-balansen ved å for eksempel øke forbrenningen vil det bidra til å øke fruktbarhet, bedre søvnkvaliteten, motvirke betennelser og gjøre det lettere å gå ned i vekt.

10. Le- Det heter seg at en god latter forlenger livet. Latteren kan i alle fall øke hjerterytmen og stoffskiftet, ifølge en undersøkelse ved Vanderbilt universitetet Nashville. Ler du 15 minutter om dagen, kan dette bety et økt kaloriforbruk på 14.600 kalorier i året.

 

Kilder:
Tykt og tynt om leptin
Hormonstyrt sult og leptinresistens
Sport-treff
Progesteronterapi
Kokosolje er helsefremmende
Hormonbloggen
Wellness Mama
Underground Health
REKLAME:
Ikke lid med hormonell ubalanse
les mer om progesteronterapi

Bestill Natpro – naturlig progesteronkrem

for hormonbalanse

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: