Frukt & Grønt – kan du vaske bort sprøytemidler?

Det er mange råd om hvordan du kan vaske vekk sprøytemidler, giftstoffer,  bakterier og virus fra  frukt og grønt. Rent vann, dyre vaskemidler, vanlige vaskemidler, eddik, sitron, salt og natron er bare noen av remediene som skal fjerne uhumskheter fra maten. Hva er sant?

I hovedsak er det lurt å vaske alle frukt og grønnsaker før vi spiser det, for støv, skitt, bakterier og virus finner vi selv på økologiske produkter. Hva kan de av oss som ikke kan fråtse i økologisk mat gjøre for unngå mest mulig gift, bakterier og virus?

Vi har tatt en kikk på noen råd mange deler om hvordan du kan rense mat, og vi fant det er gjort studier på flere av de mer naturlige remediene som ofte går igjen.  De fleste kjerringråd har faktisk en effekt, men de renser kun produktet utenpå.  Rester av sprøytemidler og kunstgjødsel som er tatt opp i frukt og grønt, forsvinner ikke ved verken bløtlegging eller ulike remedier.

Vann versus vaskemidler

En treårig studie viste at skylling av frukt og grønt i vann fra springen betydelig reduserte rester av ni av de tolv plantevernmidler undersøkt i fjorten råvarer. Spesielle vaskemidler til frukt og grønt viste seg å ikke ha større effekt på å fjerne 8 av 9 sprøytemidler, enn å bruke vanlige vaskemiddel eller rent vann fra springen.

Forskerne påstår at å holde frukt og grønt under rennende vann  i minst 30 sekunder mens du gnir eller børster lett, er like effektivt som fjonge og dyre vaskemidler og fjerner opp til 95 prosent av stoffene som sitter igjen utenpå en grønnsak.

Bakterier og virus –patogener.

Vanlig bordsalt oppløst i vann til cirka 2 prosent eller 10 prosent  eddik, reduserer antall baktrerier med 90 prosent.

For mikroorganismer, kan du prøve å skylle produktet med en mild løsning av eddik, om lag 10 prosent.  I en studie fra 2003 ved University of Florida, testet forskerne desinfeksjonsmidler på jordbær forurenset med E. coli og andre bakterier. De fant eddikblandingen reduserer bakterier med 90 prosent og virus med om lag 95 prosent.

Forskernes beste råd for å vaske frukt og grønt for mest mulig skadelig sprøytemidler og patogener:

Det anbefales å skylle produktet med eddikløsning først og skylle deretter med rent vann i 30 sekunder mens du gnir eller børster lett.

 

baking-soda-and-vinegar1

Bilde: http://www.bakingsodavinegar.com

«Det skitne dusinet» & «Rene Femten»

Om du ikke får tak i økologisk/bio-dynamisk, er dette en liste over vanlig dyrket frukt og grønt du absolutt burde unngå.  De verste synderne i gruppen er blitt kalt, «Dirty Dozen» eller «Det skitne dusinet».

Disse er presentert i bildet under med verstingen øverst i  form av rester av plantevernmidler  du vil unngå å konsumere. Disse er:

Epler, selleri, paprika, ferskener, jordbær, nektariner, druer, spinat, jordbær paprika, grønnkål+, squash+. 

Grønnkål og squash kan inneholde svært skadelig gift for nervesystemet og er tatt med i en plussvariant.

De gjenspeiler to typer råvarer som ikke oppfyller de tradisjonelle «Dirty Dozen-kriterier» ennå og er av spesiell bekymring.

Ren Femten

Den andre gruppen er kalt kalt,  «Clean 15» eller «Ren Femten» , og er de som blir funnet å ha minst mulig rester av plantevernmidler. Du kan ganske trygt kjøpe disse ikke-økologiske og rense dem for rester utenpå. Disse er:

Asparges, avokado, hodekål, melon, mais, aubergin, grapefrukt, kiwi, mango, sopp, løk, papaya, ananas, erter, søtpotet.

dity-dosen

 

 

FAKTA:

Å kjøpe økologisk senker risikoen for plantevernmidler, men er ingen garanti mot matbårne patogener.

I studier ved Connecticut Agricultural Experiment Station i 2000, for eksempel,  sammenlignet forskere medtoder for fjerning av plantevernmidler  på 196 prøver av salat, jordbær og tomater. Noen ble skylt under vann i ett minutt, andre ble behandlet med enten 1 prosent løsning av Palmoliv(såpe) eller en frukt- og grønnsaksvask. Vann fra springen reduserte rester av 9 av 12 plantevernmidler betydelig, og det fungerte like godt som såpe- og vaskeprodukter, fant studiene.

«- Den mekaniske prosessen med å gni/børste produkter under rennende vann er sannsynligvis grunnen til at  rester av plantevernmidler forsvinner,» skrev forskerne.

 

Kilder:

Environmental Working Group

Reduction of Pesticide Residues on Produce by Rinsing

The Connecticut Agricultural Experiment Station

The New York Times

Pubmed

Bilde: Kilden.info

http://blogglisten.no/c.js?id=51827

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: